Üriner sistem infeksiyonlarından izole edilen escherichia coli'lerde siprofloksasin ve levofloksasin'in subinhibitör konsantrasyonlarına karşı in vitro direnç gelişiminin araştırılması
Investigation of in vitro resistance of escherichia coli isolated from urinary tract infection against subinhibitory concentrations of ciprofloxacin and levofloxacin.
- Tez No: 203067
- Danışmanlar: PROF. DR. SULHİYE YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Direnç gelişimi, E.coli, florokinolonlar, subinhibitör konsantrasyon, üriner sistem infeksiyonu, Resistance, E.coli, fluoroquinolones, subinhibitory concentration, urinary tract infection
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETÜriner Sistem İnfeksiyonlarından İzole Edilen Escherichia coli'lerde Siprofloksasin ve Levofloksasin'in Subinhibitör Konsantrasyonlarına Karşı İn vitro Direnç Gelişiminin AraştırılmasıÜriner sistem infeksiyonları en sık rastlanan toplum kökenli infeksiyonlardandır ve bu infeksiyonların %90' ından fazlasında sorumlu etken E.coli' dir. Yine nozokomiyal infeksiyonlar içinde de ilk sırayı almakta ve etkenlerin %33' ünden E.coli sorumlu tutulmaktadır.Üropatojen E.coli' ler sahip oldukları virülans faktörleri (epitel hücrelere yapışmaları, serum bakterisidal aktivitesine direnç, yüksek K antijen miktarı, hemolizin ve aerobaktin oluşturmaları) ile üriner sistem epitel hücrelerine tutunmakta, kolonizasyon ve invazyon göstererek hastalık oluşturmaktadır.Üriner sistem infeksiyonlarında geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı, yetersiz tedavi ve uygunsuz antibiyotik kullanımı bu tür infeksiyonlarda dirençli suşların oluşmasına ve çeşitli komplikasyonlara neden olmaktadır. Bu durum uygun tedavi için antibiyotik seçimi ve seçilen antibiyotiğin doğru kullanımının önemini daha da arttırmaktadır.Bu çalışmada Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarı' na gelen idrar örneklerinden izole edilen bakterilerin identifikasyonları yapılarak E.col' olduğu belirlenen ve antibiyotik duyarlılık testleri sonucu siprofloksasin ve levofloksasine duyarlı olan 50 suş çalışmaya alındı.Kökenlerin, siprofloksasin ve levofloksasinin subinhbitör konsantrasyonlarına karşı direnç gelişimini belirlemek üzere makrodilüsyon yöntemi ile MİK' leri belirlendi. Üropatojen 50 E.coli kökeninin siprofloksasin için MİK aralığı 0.25 -0.0078 µg/ml, levofloksasin için 0.5 ? 0.0078 µg/ml olarak bulundu. MİK' lerin belirlenmesinden sonra subinhibitör konsantrasyonlardan Mueller-Hinton sıvı besiyerine ekimleri yapılan bakteriler 1 gece 37 °C de inkübasyona bırakıldı. Bu şekilde 4 kez suninhibitör konsantrasyonlarda ve Mueller-Hinton sıvı besiyerinde ardışık pasajları yapılan suşların 2. MİK' leri belirlendi ve suşların büyük çoğunluğunda MİK oranlarında artış gözlendi. Aynı işlemlerin tekrarlanarak 3. MİK' lerin belirlenmesi sonucunda ise ilk MİK' lerden itibaren siprofloksasinin subinhibitör konsantrasyonlarına karşı tüm suşlarda direnç gelişimi gözlenirken, levofloksasinin subinhibitör konsantrasyonlarına karşı ise 3 E.coli suşunda direnç gelişimi gözlenmedi ancak MİK oranlarında 64,128 kat gibi çarpıcı oranlarda artışlara da rastlandı.
Özet (Çeviri)
Urinary tract infections are the most common community-based infections and the responsible factor for more than 90% of these infections is E.coli. Still, it is placed in the first ranks among nosocomial infections and 33% of the factors is E.coli.With the virulence factors (adhesing to epithel cells, resistance to serum bacterial activities, high K antigen amount, forming hemolysin and aerobacterin) of Uripathogen E.coli's, it holds on urinary system epithel cells, and by colonization and invasion, they develop sickness.The increasing antimicrobials, the use of broad spectrum antibiotics, inadequate treatment and the use of inappropriate antibiotics in the urinary system infections, form resistant strains and causes various complications. This situation increases the significance of the antibiotic choice for appropriate treatment and the proper use of chosen antibiotic.Identifications are made on bacteria isolated from the urine specimens that are received from Clinic Microbiology Laboratories of Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital, and 50 strains have been included in this study which are susceptive to ciprofloxacine and levofloxacine after antibiotic susceptibility tests.MIC?s of origins are defined by macrobroth dilution method in order to define resistance development against subinhibitor concentrations of ciprofloxacine and levofloxacine. MIC interval for the origin of Uropathogen 50 E.coli is 0.25 -0.0078 for ciprofloxacine µg/ml and 0.5 ? 0.0078 µg/ml for levofloxacine. After defining MIC's, bacteria which Mueller-Hinton liquid medium is done among subinhibitor concentrations, are left to incubation at 37 °C for one night. In this way, 2. MIC?s of the strains are defined which the consecutive passage is done on subinhibitor concentrations and Mueller-Hinton liquid medium and in most of the strains, the increase of MIC rates has been observed. After defining 3. MIC?s by repeating the same processes, as of first MIC?s, the resistance development of ciprofloxacine against subinhibitor concentrations in all strains and no resistance development of levofloxacine against subinhibitor concentrations in 3 E.coli strain have been observed; however, there has been striking increases such as 64, 128 times in the MIC rates.