Holştayn sığırlarda pubertadan sonra farklı sürelerde sınırlı yemlemenin besi performansı, kesim-karkas özellikleri ve besi maliyetine etkisi
The effect of different duration of restricted feeding on fattening performance, slaughtering-carcas characteristics and fattening cost in holstein yearlings
- Tez No: 203066
- Danışmanlar: PROF.DR. CEYHAN ÖZBEYAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Besi maliyeti, besi performansı, holştayn, karkas, puberta, sığır, sınırlı yemleme, Carcass, cattle, fattening cost, fattening performance, holstein, puberty, restricted feeding
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma Holştayn ırkı sığırlarda pubertadan sonra sınırlı besleme süresinin besi performansı, kesim-karkas özellikleri ve besi maliyetine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma İstanbul Et ve Gıda Pazarlama Sanayi Ticaret Limited Şirketi' nde (Kırşehir) yürütülmüştür. Sınırsız besleme (G-I), 3 ay sınırlı besleme (G-II) ve 6 ay sınırlı besleme gruplarında (G-III) besi başı ağırlıkları sırasıyla 246,23±3,61; 248,41±4,52 ve 245,40±4,68; besi sonu ağırlıkları aynı sırayla 479,30± 6,78; 477,55±8,33 ve 478,80±8,56 kg olmuştur. Araştırmada ortalama 9 aylık yaşta toplam 99 baş erkek dana kullanılmıştır. Hedeflenen besi sonu ağırlığına G-I 240, G-II 248 ve G-III 276 günde ulaşmıştır. Besi başından G-I' in kesildiği 240. güne kadar olan aylık dönemlerin tamamında canlı ağırlık bakımından gruplar arasındaki farklılıklar yüksek düzeyde önemli bulunmuştur (P0,05). Kısmi Bütçe Analizinde cari fiyatlarla yapılan hesaplamalarda gelir-gider fakları gruplarda sırasıyla 1629,64; 1611,09 ve 1697,19 YTL olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, yem maliyetinin toplam masraflar içerisinde en yüksek paya sahip olması, yem ve karkas fiyatlarında dönem dönem dalgalanmalar görülmesi telafi büyümesinden ekonomik bir şekilde yararlanılabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca sınırlı yemleme ile yemden yararlanmanın artabileceği ve karkastaki yağ içeriğinin azaltılabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aims of the study were to determine the effect of different duration of restricted feeding on fattening performance, slaughter-carcass characteristics and fattening cost in Holstein yearlings. The study was conducted at a private farm in Kırşehir province, in Central Anatolia of Turkey A total of 106 Holstein male yearlings, 9 months of age, were randomly assigned to three groups: 40 animal in G-I; 33 animal in G-II; 33 animal in G-III. While G-I was considered as a control group, restricted feeding of 90 days and 180 days were applied in G-II and G-III, respectively. The average values G-I, G-II and G-III were determined as 246.23±3.61, 248.41±4.52 and 245.40±4.68 kg, for initial live weihts, 479.30± 6.78, 477.55±8.33 and 478.80±8.56 kg, for finishing live weights and 459.28, 458.07 and 455.93 kg for slaughter live weights, respectively. Fattening duration in G-I and G-II and G-III were continued as 240 and 248 and 276 days. The differences among groups were found statistically significant from the start of the fattening to 240 days that G-I was reached at slaughter weight (P0.05), respectively. The revenue-expenditure differences were calculated; 1629.64, 1611.09 and 1697.19 NTL (New Turkish Liras) at calculations make with current price in Partial Budget Analyze in groups, respectively. As a result of, feeding cost has highest ratio in total cost, and also it is thought compensatory growth be used an economically. Also, it can be said that feed efficiency can increase and amount of fat can reduce in carcass with restricted feeding.