Kan bağışçılarının ve bir kamu kurumu çalışanlarının kan bağışına ilgisi, bilgi düzeyleri ve ulusal yeterliliğe ulaşma yöntemleri
The level of knowledge and the interest of the blood donors and the staff of a state society with the methods to ensure the national adequate level; about donation
  1. Tez No: 203078
  2. Yazar: EDA AYŞE TULUNAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SABRİ KEMAHLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Blood, Blood products
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Tıp alanındaki hızlı gelismelere rağmen, kanın yerini tam anlamı ile tutacak bir kaynak bulunamamıstır. Ayrıca kanın klinik kullanım alanları çesitlenmekte ve her geçen gün artmaktadır. Böylece kan, ?tek kaynağı insan olan, yasamsal bir ilaç? olma özelliğini korumaktadır. Bu nedenle, kan ihtiyacı ve kan bağısı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi çok önemlidir. Toplumumuzun ?kan ihtiyacı? ve ?kan bağısı? konularında ne düzeyde bir farkındalığa sahip olduğunu gösterir az sayıda çalısma bulunmaktadır. Bu çalısmada, toplumumuzda kan ihtiyacı ve gönüllü kan bağısının önemi konusunda farkındalık olusturacak toplumsal ilgi ve bilgi seviyesinin tespiti ile kan ve kan ürünleri konusunda ulusal yeterliliğe ulasmayı sağlayacak yöntemlerin tespiti amaçlanmıstır. Ocak-Mart 2007 tarihleri arasında Türkiye Yüksek ?htisas Hastanesi Kan Merkezine kan bağısı için gelen kisilere ve T. C Z?RAAT BANKASI çalısanlarına daha önce hazırladığımız anket formları verilerek, profesyonel sağlık personelinden yardım almadan doldurmaları istendi. Bu anket, kan bağısçılarına daha önce kendilerine kan transfüzyonu yapılıp yapılmadığı, kaç defa kan bağısında bulundukları, hangi sıklıkta kan bağısı yaptıklarını, ilk kan bağısını nerede ve niçin yaptıklarını sorgulayan baslıklar içermekteydi. Kisileri düzenli kan bağısına yöneltecek en önemli etkenin ne olabileceği ve kan bağısının artırılması için neler yapılabileceğine iliskin çesitli baslıkları da içeren bu anket formunda kan bağısının bağısçıya etkileri hakkında bilgi düzeyleri de değerlendirildi. Örnekleme alınan bireylerin anket sorularına verdikleri cevaplar incelendiğinde; %90.4'ünün kendisinin daha önce kana ihtiyacı olmadığı, % 38.8'inin daha önce 3 veya daha fazla defa kan bağısı yaptığı, ilk kan bağısının yapılmasında %32.9'unun yardım amacıyla, % 26.4'ünün ise bir yakınının kan ihtiyacı olması nedeniyle olduğu tespit edilmistir. Bir hayat kurtarma düsüncesinin (%71.1) düzenli kan bağısı için en önemli etken olduğu, toplumu okullardaki eğitimlerle bilgilendirmenin kan bağısını artıracak en önemli özellik olduğu (%68.1), kan bağısı için Kızılay Kan Merkezinin en yüksek oranda tercih edildiği (% 53.8) tespit edilmistir. Çalısmamızın sonuçlarına göre toplumumuzda yardıma yönelik kan bağısçılığının ilk sırayı aldığı gözlenmektedir. Bu durum toplum yapımızda daha etkin tanıtım çalısmaları ile bağısçı kazanımında basarılı olunabileceğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler : 1- Kan, 2- Kan ürünü, 3-Ulusal yeterlilik, 4- Yıllık kan ihtiyacı.
Özet (Çeviri)
?nspite of the medical progresses; there is no complete substitute for blood yet. Blood which the only source is human, is still a life-saving product and is used for different clinical indications. Because of this reality; the civil society must be informed and educated about the blood need and the volantary donation. The number of study which investigate the knowledge level of Turkish people about the blood need and being a volantary donor; is very limited. So in this study we planned to establish the knowledge level of Turkish people about the blood and donation. Also according to results; we wish to develop the national organization for self? sufficiency of blood in Turkey. Our questionnaires were answered by the all volantary, non-remunerated donors who applied to the blood center of TY?H between January and March 2007 and by the T. C Ziraat Bank workers. The answers were given directly by donors and workers; without the help of the professional staff. The questionnaires contained the items such an; - Have you ever need a transfusion? - How many times have you been a blood donor ? - In which intervals, have you been a donor? - Which center was your first donation place, and why? - When we evaluated the answeers in questionaires; we found that; - %90.4 donors have no need a transfusion before. - %38.8 donors have donations three or more. 33 - %32.9 donors became a volantary donor because of a need for an unknown recipient, while %26. 4 donors gave blood as it is needed for a member of their family. - %71.1 donors thought that, the most important factor for being a regular volantry donor, is to save the life of a patient and it must be done without any benefit. - %68.1 donors thought that; to promote an active blood donation; the education of students is one of the most effective methods. - %53.8 donors prefer Red Crescent for the donation. The result of our study showed that the first reason of being a volantary donor, was to save the life of an unknown people without any benefit, only because of humanity. So with more sensitive propagandas or organizations, according to our this socio-culturel trend, we can be more succesful to encourage volantary donation in Turkey.