Sokakta çalışan ve suç işlemiş çocukların bireysel ve toplumsal uyum ve davranış bozukluklarının ölçülmesi
Assessment of individual and social adaption and behavioral disorders of children working on the streets and commit crime
- Tez No: 203082
- Danışmanlar: PROF.DR. TÜLİN İÇLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Suç isleyen ve sokakta çalısan çocuk, davranıs ve uyum sorunları, Children committing crime and working on the street, behavioral and adaptation problems
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adli Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu arastırma 7-14 yas sokakta çalısan ve suç islemis çocuklarda görülen uyum ve davranıs bozukluklarını, bireysel ve toplumsal etmenler göz önünde bulundurarak gerçeklestirilen tarama türünde bir çalısmadır. Çocukların uyum ve davranıs sorunlarını ölçülmesine yönelik olarak ?Davranıs ve Uyum Sorunları Ölçegi? (DAVUY) kullanılmıstır. Arastırma, Ankara li'nde Emniyet Genel Müdürlügü Ankara Çocuk Sube'ye getirilen ve Ankara Büyüksehir Belediyesi Ankara Sokaklarında Çalısan Çocuklar Merkezi'ne kendi istekleri dogrultusunda gelen toplam 85 çocuga bilgi formu ve DAVUY uygulanmıstır. Elde edilen verilerle arastırmanın bagımlı degiskeninin bagımsız degiskenlere göre farklılasmasının sınandıgı karsılastırma istatistiklerinde Pearson?Korelasyon Katsayısı ve Varyans Analizi yapılmıstır. Geçerlik çalısmaları kapsamında DAVUY'u olusturan her sorunun madde analizi islemleri için her madde için madde-toplam korelasyon katsayısı ve maddekalan korelasyon katsayısı ile Cronbach alfa katsayısı hesaplanmıstır. Aynı zamanda, maddelerin kendilerini içeren alt-boyutlardaki ayırt etme gücünü belirlemek amacıyla t-testi ile sınanmıstır. Arastırmada, DAVUY'un genel toplamı ve 4 alt boyutu ile demografik bilgiler arasındaki iliski betimsel olarak incelenmistir. Sonuç olarak, çocukların hiçbirinde sokakta çalısmaları yada suç islemeleri; davranısa, uyuma iliskin ve duygusal içerikli sorunlarda anlamlı bir etki olusturmamıstır. Bununla birlikte, hem sokakta çalısan hem de suç isleyen çocukların saldırganlıga iliskin sorunlarının daha fazla oldugu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
A research was conducted to examine behavioral disorders in accordance with the individual and social factors reported by 7-14 aged children working on the street and once commit crime. Behavior and Adjustment Problem Scale (DAVUY) was used to measure behavioral disorders. Data were drawn with information form and BAPS from a sample 85 individuals in Ankara, taken up by the police to Security General Directorate Ankara Child Office and come to Ankara Metropolitan Municipality Centre of Children Working on the Ankara Streets. For the comparison between independent variables and dependent variable, Pearson-correlation, t-test and variance analyze techniques were applied. Reliability of BAPS were investigated through Cronbach alpha, item-total and item-remainder correlation for the items composed the sub-tests. In addition to that within it?s sub-test each item?s differentiation was examined by t-test. In total and for 4 sub-tests of Behavior and Adjustment Problem Scale versus demographics data were analyzed descriptively. The findings suggest that neither children? working on the street nor committing crime, cause behavioral, adaptation and emotional problems. On the other hand, children who both committing crime and working on the street tend to behave aggressively.