Ankara il merkezindeki serbest eczane eczacılarının eczacı-hasta iletişimine yaklaşımları üzerine bir çalışma
A study on the community pharmacists attitudes towards the pharmacist-patient communication in Ankara city centre
- Tez No: 203081
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: letisim, Eczacı, Eczacı-Hasta ?letisimi, Ankara, Serbest Eczacı, Communication, Pharmacist, Community Pharmacist, Ankara
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Son yıllarda rolleri ve sağlık sistemindeki islevleri genisleyen eczacılar, kapsamlısağlık hizmetlerinin sunumunda daha etkin olmaya baslamıslardır. Rolleri değisipgelistikçe, hastalar ve sağlık profesyonelleri ile etkili iletisim kurma becerileri deyasamsal önem kazanmaya baslamıstır. Bu durum eczacıları daha fazla danısmanlıkhizmeti sunmaya, hasta bakım sürecine daha fazla etki etmeye ve ilaç kullanımıkonusunda hasta ve diğer profesyonellerle daha yoğun iletisim kurmaya yöneltmistir.Bu çalısmanın temel amacı, serbest eczane eczacılarının hastalarla iletisiminde roloynayan temel faktörlerin, iletisim sorunlarının ve eczacıların sunduklarıdanısmanlık hizmetlerinin incelenmesidir. Bu tür arastırmaların, Türkiye'de eczacılıkhizmetlerinin sosyal boyutunun gelismesine, eczane isletmelerinin etkili ve verimlihizmet sunmalarına katkıda bulunması beklenmektedir.Çalısmada Ankara ?li sınırları içindeki 305 eczacıya anket uygulanmıs, elde edilenbulgular ?SPSS® 13.0 for Windows®? istatistiksel paket programı iledeğerlendirilmistir.Çalısmanın değerlendirilmesi sonucunda eczacıların çok önemli bir bölümünün (%83,6) iletisim konusunda herhangi bir eğitim almadıkları söylenebilir. Eczacıların %89'u hastalara danısmanlık hizmeti sunmaktadır ve eczacılara göre iletisimdegüvenilirlik, empati ve hastalara yaklasım biçimi önemli rol oynamaktadır.Eczacıların eczane isletmeciliği ve danısmanlık hizmetlerini daha etkili biçimdeyerine getirmelerini kolaylastırmak için ?iletisim? alanında eğitim almalarının yararlıolacağı söylenebilir.Türkiye'de eczacılıkta iletisim konusunda sınırlı sayıda arastırma bulunmaktadır.Eczacı-hasta iletisimi, eczacı toplum etkilesimi konularında daha kapsamlıarastırmaların yapılmasına ihtiyaç vardır ve bu eczacılık hizmetlerine katkısağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Recently, pharmacists whose roles and functions were expanded in the health system,have been more active in extensive health service presentation. Since their roles andfunctions have been changed and extended, their communication abilities betweenthe patients and health proffesionals have also been gained the approval and supportof vital importance. This leads the pharmacists to submit more consultation to effectthe patient care more influncially and to communicate heavily with patients andproffesionals in the drug using.In this research, the aim is to study about basic factors which are effective in thecommunication of the community pharmacists and patients, the communicationproblems and pharmacists consultation services. It is expected that, such studies willbe effective on the pharacists? service expansion socially and also it will help thedrugstores to present effective services.In this study, we applied surveys to 305 community pharmacists which are in theAnkara City Centre and datas were investigated with the statistical packageprogramme, SPSS ver. 13.0 for Windows.As a result it was found that, highest range of the pharmacist (% 83,6) haven?t gotany education about communication. On the other hand, 89 percentage of thepharmacists give consultation to patient and also according to these pharmacists styleof patient communication, empathy and trustworthy play important roles incommunication. It can be said that, pharmacist should be trained about thecommunication skills in order to perform drugstore operation and consultationservices.There is a limited research on pharmacist-patient communication in Turkey. It wasneeded to make researches on pharmacist-patient communication, pharmacist-publicinteraction and these researches contribute a positive effect on the pharmacists?services.