Sokak çocuklarının sosyo kültürel durumları ve gelecek beklentileri (Diyarbakır örneği)
Socio-culturel status and future expectations of street children (example of Diyarbakır)
- Tez No: 263505
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAMETTİN GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sokak çocukları, sosyo-kültürel durum, gelecek beklentisi, Street children, Socio-culturel situation, expectations of future
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmanın amacı sokakta yaşayan ve çalışan çocukların sosyo kültürel durumlarını ve gelecek beklentilerini incelemektir. Bu çalışma tarama modelinde betimsel bir araştırmadır. Verilerin toplanmasında niteliksel veri toplama yöntemlerinden olan yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Diyarbakır Merkez İlçede sokakta yaşayan ve çalışan 70 çocuk oluşturmaktadır. Çocuklara kartopu örnekleme yöntemi ile ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak 39 sorudan oluşan bir görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler bir uzman yardımıyla önce kodlanmış sonra da araştırmacı tarafından çözümlenerek işlenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde niteliksel araştırmalarda kullanılan içerik analizi yöntemi de kullanılmıştır.Araştırma kapsamında görüşülen çocuklardan 67 tanesi Diyarbakır'da doğduğunu üç tanesi de Diyarbakır dışında bir ilde doğduğunu belirtmiştir. Üç çocuk hiç okula gitmediğini belirtmiştir. Okula giden çocuklardan ise yoğunluğu ilköğretim beşinci sınıf ve yedinci sınıfa giden çocuklar oluşturmaktadır. Çocukların büyük çoğunluğu kalabalık ailelerden gelmektedir. Görüşülen çocukların üçte ikisi gecekondu semtlerinde yaşadığını ve dar gelirli bir aileden geldiğini belirtmiştir. Çocukların önemli bir kısmı aile içerisinde kendilerine şiddet uygulandığını belirtirken 17 çocuğun bu soruya cevap vermek istememesi aile içi şiddetin daha yüksek olduğu kuşkusunu doğurmuştur.Çocukların yarısından fazlası ailelerinin kiralık bir konutta oturduğunu belirtmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre annelerin büyük çoğunluğu okuma yazma bilmemektedir. Babaların okuma yazma oranları ise annelerden daha yüksek çıkmıştır. Görüşülen çocuklar ağırlıklı olarak Diyarbakır'ın Bağlar, Fiskaya, Ofis ve Balıkçılarbaşı semtlerinde oturduklarını belirtmişlerdir. 13 çocuk ailelerinde suç işleyen bir bireyin olduğunu belirtmiştir. Ayrıca 11 çocuk da sık sık evden kaçtığını belirtmiştir. Görüşülen çocuklardan sadece bir tanesi gece gündüz sokakta yaşadığını belirtmiştir. Bu araştırma açısından bu çocuğun durumu çok önemli bir bulgudur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study of children living and working in the street to examine the socio-cultural conditions and future expectations. This study was a descriptive research. Qualitative data collection methods to collect the data used in the semi-structured medhod. The study group is 70 children living and working in the streets of Diyarbakır district. Children were reached with the snowball sampling method. Data were collected in a survey from was used consisting of 39 questions. The data obtained with the help of an expert in the study before analyzing encoded and processed by the researcher. Qualiitative analysis of the data used in the content analysis method was also used in reasearch.Diyarbakır-born children interviewed stated that 67 of them within the scope of research. Three of them also stated that he was born in a province outside of Diyarbakır. Three children never stated that the school had not gone. Children going to school in the fifth grade and seventh grade children in primary education is the density of. The vast majority of children come from large families. Two-thirds of the interviewed children living in slum neighborhoods and stated that a family of low-income. An important part of the children in the family violence they noted that 17 children did not want to answer the question led to suspicion of domestic violence is higher.More than half of children said their sitting in a rented house. According to the results of this study the majority of mothers are illiterate. Literacy rates were higher in fathers than mothers. Interviewed children in Diyarbakır mainly Bağlar, Fiskaya, Ofice and indicated that in the districts of Balıkçılarbaşı. In addition children had run away from home also often stated that. Only one of the children interviewed reported living on the streets day and night. This is a very important finding.