Kolostrum almış buzağılarda bağışıklığın, büyüme, hastalık insidansı ve yaşama gücü üzerine etkisi
Effect of immunity on growth, disease incidence and livability in calves after colostrum consuming
- Tez No: 203088
- Danışmanlar: PROF. DR. CEYHAN ÖZBEYAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Calf, colostrum, disease incidence, growth, immunity, livability
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Bölümü
- Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, Bala Tarım İşletmesi'nde yetiştirilen, kolostrum almış Holştayn buzağılarda bağışıklığın, büyüme, hastalık insidansı ve yaşama gücü üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın hayvan materyalini 10 Ekim 2005 ? 26 Şubat 2006 tarihleri arasında doğan 46 baş erkek ve 44 baş dişi olmak üzere toplam 90 baş Holştayn buzağı oluşturmuştur.Buzağılar IgG seviyesine göre; IgG seviyesi 800 mg/dl veya daha az olan buzağılar (yetersiz pasif transfer grubu), 801 ? 1600 mg/dl arasındaki buzağılar (kısmi pasif transfer grubu) ve 1601 mg/dl'den yüksek olan buzağılar (normal pasif transfer grubu) olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır.İncelenen tüm buzağılarda ortalama IgG ve total protein düzeyleri sırasıyla, 2594,95±184,47 ve 5534,57±113,64 mg/dl olarak bulunmuştur.IgG düzeyleri, yetersiz pasif transfer grubunda 425,08±43,55; kısmi pasif transfer grubunda 1217,86±64,76; normal pasif transfer grubunda ise 3474,35±177,26 mg/dl olarak tespit edilmiştir.Yetersiz, kısmi ve normal pasif transfer gruplarında sütten kesim yaşına kadar (75 gün) hastalık insidansı sırasıyla, erkeklerde % 20,00; 14,29 ve 10,00; dişilerde % 12,50; 0,00 ve 8,33 olmuştur. I., II. ve III. grupta sütten kesim yaşında (75 gün) yaşama gücü oranları sırasıyla, erkeklerde% 80,00; 85,71 ve 96,67; dişilerde % 87,50; 100,00 ve 91,67 olarak belirlenmiştir.Büyümenin çeşitli dönemlerinde canlı ağırlıklar normal pasif transfer grubunda genellikle diğer gruplardan daha yüksek bulunmuştur. Bu durum, buzağıların zamanında kaliteli ve yeterli kolostrum almasının sağlıklı buzağı yetiştiriciliğinde vazgeçilmez unsurlardan biri olduğunu göstermektedir.İncelenen buzağıların % 16'sının yetersiz pasif transfer grubunda yer almış olması işletmedeki kolostrum yönetiminin iyi düzeyde olduğunu göstermektedir. Sütten kesimdeki hastalık insidansı bakımından normal (% 11,11) ve kısmi (% 7,14) pasif transfer grupları yetersiz (% 15,38) pasif transfer grubundan oldukça iyi düzeyde bulunmuştur. Aynı dönem yaşama gücü bakımından da normal (% 94,44) ve kısmi (% 92,86) pasif transfer grupları, yetersiz (% 84,62) pasif transfer grubundan (% ) daha iyi olmuştur.Sonuç olarak incelenen işletmedeki buzağılarda bağışıklığın iyi düzeyde olduğu ve bu durumun hastalık insidansı ve yaşama gücü üzerine etki yaptığı söylenebilir.Kolostrumun buzağılarda büyüme ve gelişme üzerindeki etkisinin ortaya konulabilmesi için ise buzağı sayısının artırılarak daha kapsamlı bilgilerin üretilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of immunity on growth performance, disease incidence and survival rate of calves after colostrum consuming. The study was carried out at Bala State Farm in Ankara.Total 90 head Holstein calves (46 male and 44 female) have been used in this research.Calves have been divided three groups according to IgG level; equal or below 800 mg/dl (I. group), between 801 ? 1600 mg/dl (II. group) and higher than 1601 mg/dl (III. group).In this research, calves; mean IgG and total protein levels; 2594,95±184,47 and 5534,57±113,64 mg/dl were determined, respectively.IgG levels have been determined, 425,08±43,55 mg/dl in failure passive transfer group; 1217,86±64,76 mg/dl in partial failure passive transfer group and 3474,35±177,26 mg/dl in normal passive transfer group.I., II. and III. groups incidence of disease was determined until weaning age (75. days); %20,00; 14,29; 10,00 in male, 12,50; 0,00; 8,33 in female, respectively.In this study, groups at weaning age (75. days) livability rates were determined; % 80,00; 85,71; 96,67 in male, 87,50; 100,00; 91,67 in female, respectively.Normal passive transfer group have been found higher than other groups in different periods for live weight. This situation has been showed that colostrum is very important in healthy calves breeding.Colostrum management have been determined as fine in this farm because of 16 % all of calves have been in I. group. Incidence of disease at weaning has been found III. group (11,11 %) and II. group (7,14 %) higher than I. group (15,38 %). Also livability II. and III. group rather well I. group, too.As a result of, immunity level have been detected as fine in Bala State Farm and this manner effected disease incidence with livability.