Bir Türk popülasyonundaki primer hipertansiyonlu bireylerde CYP11B2 geninin promotor bölgesindeki -344T/C polimorfizminin araştırılması
Investigation of the -344T/C polymorphism of CYP11B2 gene promoter region in subject with primary hypertension in a Turkish population
  1. Tez No: 203095
  2. Yazar: EGEMEN AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERGÜN PINARBAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Aldosteron sentaz, CYP11B2 geni, Genotip, Polimorfizm, Popülasyon, Promotor, Aldosterone synthase, CYP11B2 gene, Genotype, Polymorphism, Population, Promoter
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş: Aldosteron sentaz (CYP11B2), aldosteron sentezindeki en önemli enzimdir. Bu enzimi kodlayan CY11B2 geninin promotor bölgesindeki -344T/C polimorfizmi daha önce birçok araştırmacı tarafından yüksek kan basıncıyla ilişkilendirilmiştir. Çalışmamızda, Türk popülasyonundaki primer hipertansif bireylerde bu polimorfizm ile primer hipertansiyon arasındaki ilişki incelenmiştir. Yöntem: Periferik kandan genomik DNA'ları izole edilen hasta (n=191) ve kontrol (n=212) gruplarındaki bireylerde, PCR-RFLP (Polymerase Chain Reaction-Restriction Fragment Length Polimorphism) tekniği kullanılarak CYP11B2 -344T/C polimorfizminin genotiplendirilmesi yapıldı. Sonuç: CYP11B2 -344T/C genotiplerinin frekansları, hasta ve kontrol gruplarında sırasıyla CC genotipi için 0.267 ve 0.264, CT genotipi için 0.497 ve 0.505, TT genotipi için ise 0.236 ve 0.231 olarak tespit edildi. Hasta ve kontrol gruplarındaki allel frekansları ise sırasıyla C alleli için 0.515 ve 0.516, T alleli için 0.485 ve 0.484 olarak belirlendi. Bu verilere dayanılarak polimorfik allel dağılımı açısından hasta ve kontrol grupları arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı (?2: 0.022, p: 0,986). Değerlendirme: Çalışma popülasyonumuzda, CYP11B2 -344T/C polimorfizmi primer hipertansiyonun gelişmesinde bir rol oynamamaktadır.
Özet (Çeviri)
Background: Aldosterone synthase (CYP11B2) is a key enzyme in the biosynthesis of aldosterone. -344T/C polymorphism in the promoter region of the CYP11B2 gene has been reported to be associated with high blood pressure. We investigated the association between this polymorphism and primary hypertension in Turkish population. Methods: CYP11B2 genotyping was carried out using PCR-PFLP methods in 212 normotensive and 191 primary hypertensive subjects. Result: The frequency of CYP11B2 -344T/C genotype in essential hypertensive group and normotensive controls in Turkish population were CC: 0.267 vs 0.264; CT: 0.497 vs 0.505 and TT: 0.236 vs 0.231, respectively. Allele frequencies were C: 0.515 vs 0.516 and T: 0.485 vs 0.484, respectively. There were no significant differences between normotensive control and primary hypertensive subjects in both allele and genotype frequencies (2: 0.022, p: 0,986). Conclusion: The -344T/C polymorphism of the CYP11B2 did not play a role in genetic predisposition to developing primary hypertension in our study population.