Kaygılı çocuk hastaların tedavilerinde nitroz oksit oksijen sedasyonu ve davranış yönlendirme tekniklerinin etkinliğinin karşılaştırmalı değerlendirilmesi
The comparative evaluation of the efficiency of nitrous oxide oxygen sedation and behaviour management techniques in anxious child patients
- Tez No: 203096
- Danışmanlar: PROF.DR. SERAP ÇETİNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Çocuk dis hekimliği, davranıs yönlendirme teknikleri, kaygılı çocuk, nitroz oksit, sedasyon, Anxious child, behaviour management techniques, nitrous oxide, pediatric dentistry, sedation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Çalısmamızda; davranıs yönlendirme teknikleri ile N2O/O2 sedasyonunun kombine kullanılması ve kaygılı çocukların dis tedavilerindeki etkinliğinin davranıs yönlendirme teknikleriyle karsılastırmalı değerlendirilmesi amaçlanmıstır. Çalısmaya kliniğimize basvuran, Frankl Davranıs Skalasına göre negatif veya pozitif davranıs gösteren orta düzey kaygılı, yasları 54-90 ay arasında değisen (ortalama 69.98 ay) 60 sağlıklı (ASA I) çocuk hasta dahil edildi. Hastalar rastgele iki gruba ayrıldı. Deney grubu hastalara birinci seanslarında nitroz oksit ile kombine davranıs yönlendirme teknikleri uygulanarak, lokal anestezi ile konservatif dis tedavileri, ikinci seansta ise yalnızca davranıs yönlendirme teknikleri kullanılarak yine lokal anesteziyle dis tedavileri gerçeklestirildi. Kontrol grubu hastalarda ise her iki seansta da davranıs yönlendirme teknikleri kullanılarak aynı sekilde konservatif tedavi uygulandı. Uygulamalar sırasında fizyolojik parametreler (oksijen saturasyonu ve kalp atım hızı) nabız oksimetresiyle ve çocuğun davranısları Houpt Sedasyon skalası kullanılarak, baslangıçtan itibaren her 5 dakikada bir ölçülüp, kaydedildi. Hastaların kaygı düzeyleri tedavi öncesinde aileye uygulanan anket, MCAS, Smiley, Frankl ve Yale preoperatif kaygı skalaları ile birinci ve ikinci seans baslangıcında ölçülerek kaydedildi. Tedavi öncesi uygulanan ölçümlerde deney grubu ve kontrol grubu hastaların kendi içlerinde ikinci tedavi seanslarında kaygı düzeyleri anlamlı oranda azalarak, daha uyumlu oldukları gözlenirken, deney ve kontrol grubu hastaların her iki seans sonuçları karsılastırıldığında ise gruplar arasında kaygı düzeyinin kontrol grubunda rakamsal azalmasına karsın, farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptandı. Tedavi sırasında yapılan ölçümlerde ise deney grubu hastaların birinci seanslarında kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha düsük kaygı düzeylerinin olduğu ancak ikinci seanslarda deney grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görüldü. Çalısma sonuçlarımız genel olarak değerlendirildiğinde, çocuk dis hekimliğinde orta düzeyde kaygısı olan çocuklarda, nitroz oksit oksijen sedasyonun etkili bir sedatif ajan olduğu, ancak ilerleyen hasta davranısına bir katkısının olmadığı görülmüstür. Buna karsın, orta düzeyde kaygısı olan çocuklarda basarılı davranıs yönlendirme teknikleriyle ilerleyen randevularda hasta ile uygun ve etkili iletisimin sağlanabileceği sonucu ortaya çıkmıstır.
Özet (Çeviri)
In our study it is aimed to evaluate the comparative efficiency of behaviour management techniques combined with N2O/O2 sedation, and behaviour management technique only in dental treatment of anxious children. 60 healthy children (ASA 1)who referred to our clinic, with having negative or positive behaviour and moderate anxiety according to Frankl Behaviour Scale, ages differing between 54-90 months (mean 69,98 months) were accepted to the study. Patients were divided randomly into two groups. In the first visit of the experiment group conservative dental treatments with local anaesthesia were applied by using Nitrous Oxide and combined behaviour managent techniques, in the second visit only behavior management techniques were used for dental treatment with local anaesthesia. For the control group in each visit same conservative treatments were applied by using behaviour management techniques. During the treatments physiological parameters (oxygen saturation and heart rate) and child?s behaviours were determined and recorded with pulse oxymetry and Houpt sedation scale in every 5 minutes starting from the beginning. At the beginning of the first and the second visit, anxiety degrees of patients were measured and recorded by using pretreatment family questionnaire, MCAS, Smiley, Frankl and Yale preoperative anxiety scales. While the anxiety degrees were significantly reduced and the children had become more adaptive in the pretreatment measures of the experimental group and the control group after the second treatment visit, when two visit results of the experiment and the control group were compared it has seen that in spite of a numeric reduction of the anxiety degree of the control group, this reduction was statistically insignificant. In the measures taken during the treatment, the experiment group in the first visit had had significantly lower anxiety degrees than the control group but there was no statistically significant difference between the experiment group and control group in the second visit. When the results are generally evaluated, without any effect on the progressive patient behaviour, nitrous oxide oxygen sedation seems to be an effective sedative agent for children with moderate anxiety in pediatric dentistry. However with behaviour management techniques it seems that a propriate and effective communication can be formed with moderate anxious children in sequential dental visits.