Kronik ve epizodik migren hastalarında SCN9A ve SCN10A gen polimorfizmlerinin kronisite gelişimi üzerine etkilerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the effects of SCN9A and SCN10A gene polymorphisms on the development of chronicity in patients with chronic and episodic migraine
  1. Tez No: 760842
  2. Yazar: ERHAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ NECDET KARLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: SNP, SCN9A, SCN10A, Nav1.7, Nav1.8, SNP, SCN9A, SCN10A, Nav1.7, Nav1.8
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Migren; şiddetli, zonklayıcı karakterde, tek taraflı, ataklar şeklinde ortaya çıkan, sistemik semptomların eşlik ettiği poligenik primer baş ağrısı olarak tanımlanmaktadır. Migren; atak sıklığına göre epizodik ve kronik migren olarak iki alt tipe ayrılmaktadır. Bazı durumlarda migren; epizodik formdan kronik forma ilerlemektedir. Bu seyirde müdahale edilir ise kronikleşme sürecinin önüne geçilebilmektedir. Bu nedenle iki migren türü arasındaki geçişin aydınlatılması, hastalığın seyrinin kontrolünde büyük önem teşkil etmektedir. Voltaj kapılı sodyum kanalları, kortikal yayılan depresyona ve dural afferentlere karşı duyarlılığın değişmesine neden olarak migren patogenezinde görev almaktadır. Voltaj kapılı sodyum kanallarından olan Nav1.7 ve Nav1.8 nosiseptör duyarlılığının artmasında ve ağrının kronikleşmesinde rol oynamaktadır. Literatürde bu kanalları kodlayan SCN9A ve SCN10A genlerindeki polimorfizmlerin de kronik ağrıda ve ağrıya duyarlılığın değişmesinde etkili oldukları gösterilmiştir. Mevcut tezde; ağrı duyarlılığı ilişkili olduğu bilinen SCN9A rs7595255, rs12622743, rs11898284 ve SCN10A rs6795970, rs6801957 SNP'lerinin epizodik/kronik migren tanısında ve migren kronifikasyonundaki etkileri araştırılmıştır. Bu amaca yönelik 2014-2015 yılları arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'na başvuran, takipli 227 migren hastası çalışmaya dahil edildi ve bu hastalar ICHD-3 sınıflandırmasına göre 151'i epizodik 76'sı kronik migren olarak ayrıldı. Hastaların ortalama 96 ay takip sonucunda tekrar sınıflandırması yapıldı ve ilişkili polimorfizmler klinik tablo ile değerlendirildi. Literatürde daha önce bu konu ilişkili bir çalışma bulunmamakla birlikte, bu SNP'lerin epizodik/kronik migren tanısında ve kronifikasyonda istatiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak bu durum Türk popülasyonundaki değişken etnik kökenler, çalışma popülasyonlarındaki oran farklılığı ve örneklem büyüklüğünden kaynaklanabileceğinden, gelecekteki çalışmalarda bu polimorfizmlerle birlikte farklı SCN9A ve SCN10A polimorfizmlerinin de daha geniş popülasyonlarda değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Migraine; is defined as polygenic primary headache with severe, throbbing character, unilateral, exacerbated and accompanied by systemic symptoms. Migraine; according to the frequency of attacks, it is divided into two subtypes as episodic and chronic migraine. It progresses from episodic form to chronic form and shows various characteristic features. If it is intervened in this process, the process of becoming chronic can be prevented. Therefore, elucidating the transition between the two types of migraine is of great importance in controlling the course of the disease. Voltage-gated sodium channels, one of these ion channels, are involved in the pathogenesis of migraine by causing cortical spreading depression and altered sensitivity to dural afferents. Nav1.7 and Nav1.8, which are voltage-gated sodium channels, play a role in increasing nociceptor sensitivity and chronic pain. In the literature, it has been shown that polymorphisms in the SCN9A and SCN10A genes encoding these channels are also effective in chronic pain and in the change of pain sensitivity. In the current thesis; The effects of SCN9A rs7595255, rs12622743, rs11898284 and SCN10A rs6795970, rs6801957 SNPs, which are known to be associated with pain sensitivity, in the diagnosis of episodic/chronic migraine and migraine chronification were investigated. For this purpose, 227 migraine patients, who applied to Bursa Uludağ University Faculty of Medicine Neurology Department between 2014 and 2015, were included in the study and these patients were included in the ICHD-3 classification. According to the study, 151 were episodic and 76 were chronic migraine. After an average of 96 months of follow-up, anamnesis information was obtained from the patients and related polymorphisms were evaluated with the clinical picture. Although there is no previous study on this subject in the literature, these SNPs were not found to be statistically significant in the diagnosis and chronification of episodic/chronic migraine. As a result, it is thought that different SCN9A and SCN10A polymorphisms should be evaluated in larger populations together with these polymorphisms in future studies, since this may be due to the variable ethnic origins, rate difference and sample size in the Turkish population.