Bazı yeni 2-[4-(4-sübstitüe benzamido/fenilasetamido)fenil]benzotiyazol türevlerinin sentezi, yapılarının aydınlatılması ve mikrobiyolojik aktivite çalışmaları
Studies on the synthesis, structure elucidation and microbiological activity of some novel 2-[4-(4-substituted benzamido/phenylacetamido)phenyl]benzothiazole derivatives
- Tez No: 203115
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: antibakteriyel, antifungal, benzamid, benzotiyazol, fenilasetamid, antibacterial, antifungal, benzamide, benzothiazole, phenylacetamide
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada, ilk kez olmak üzere 11 adet sonuç benzotiyazol bileşiği sentezlenmiş ve in vitro mikrobiyolojik etkileri saptanmıştır. Sonuç ürünler o-aminotiyofenolden hareketle hazırlanmıştır. Öncelikle, o-aminotiyofenol, p-aminobenzoik asid ile PPA içinde ısıtılarak 2-(4-aminofenil) benzotiyazol hazırlanmış; takiben, para konumundaki amino grubu çeşitli açil klorürleri ile muamele edilerek 2-[4-(4-sübstitüe-benzamido / fenilasetamido)fenil] benzotiyazol türevlerinin sentezi gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen bileşiklerin saflıkları İnce Tabaka Kromatografisi ile kontrol edildikten sonra, erime dereceleri saptanmıştır. Bileşiklerin yapıları IR, 1H-NMR, Kütle ve Elementel Analiz Yöntemleri kullanılarak aydınlatılmış ve elde edilen veriler bulgular kısmında verilmiştir. Sentezlenen bileşiklerin in vitro mikrobiyolojik aktiviteleri incelenmek üzere antibakteriyel aktivite için, Gram-negatif bakterilerden; Klebsiella pneumoniae izolatı [Genişlemiş Spektrumlu Beta Laktamaz enzimi (GSBL) içerir], Pseudomonas aeruginosa izolatı (gentamisine dirençli), Escherichia coli izolatı [Genişlemiş Spektrumlu Beta Laktamaz enzimi (GSBL) içerir], Klebsiella pneumoniae RSHM 574, Pseudomonas aeruginosa ATCC 25853, Escherichia coli ATCC 25922'ye karşı ve Gram-pozitif bakterilerden; Bacillus subtilis izolatı (seftriaksona dirençli), Staphylococcus aureus izolatı [metisiline dirençli (MRSA)], Bacillus subtilis ATCC 6633, Staphylococcus aureus ATCC 25923'e karşı; antifungal aktivite için ise, Candida albicans ATCC 10231, Candida albicans izolatı (biofilm pozitif) ve Candida krusei ATCC 6258 funguslarına karşı incelenmiştir. Antimikrobiyal etkileri, Minimum İnhibisyon Konsantrasyonu (MİK) değerleri şeklinde saptanmış ve bileşiklerin antibakteriyel etkileri referans ilaçlar olarak seçilen ampisilin trihidrat, gentamisin sülfat, rifampisin ve ofloksazin ile; antifungal etkileri ise, flukonazol ve amfoterisin B ile karşılaştırılmıştır. Tüm bileşiklerin 7,8-125 ?g/ml arasında değişen MİK değerlerinde antibakteriyal etkiye ve 15,625-500 ?g/ml arasında değişen MİK değerlerinde antifungal etkiye sahip oldukları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, 11 novel benzothiazole derivatives were synthesized for the first time and their in vitro microbiological activities were determined. At the first step, 2-(4-aminophenyl)benzothiazole was prepared by heating o-aminothiophenol with p-aminobenzoic acid in polyphosphoric acid and then, the amino group at the para position of phenyl ring was treated with various acylchlorides and finally, the result products, 2-[4-(4-substituted-benzamido / phenylacetamido)phenyl] benzothiazole derivatives were obtained. The purity of the synthesized compounds has been controlled by TLC and their melting points were determined. Their structures were elucidated by using IR, 1H-NMR, Mass, Elemental Analysis methods. The in vitro microbiological activity of the synthesized compounds was observed for antibacterial activity against Gram-negative bacteria such as Klebsiella pneumoniae isolate, which has a extended spectrum beta lactamase enzyme (ESBL), Pseudomonas aeruginosa isolate (gentamicin-resistant), Escherichia coli isolate, which has a extended spectrum beta lactamase enzyme (ESBL), Klebsiella pneumoniae RSHM 574, Pseudomonas aeruginosa ATCC 25853, Escherichia coli ATCC 25922 and Gram-positive bacteria such as Bacillus subtilis isolate (ceftriaxone-resistant), Staphylococcus aureus isolate [meticilline-resistant (MRSA)], Bacillus subtilis ATCC 6633, Staphylococcus aureus ATCC 25923; for antifungal activity against fungi such as Candida albicans ATCC 10231, Candida albicans isolate (biofilm positive) ve Candida krusei ATCC 6258. The antimicrobial activity was observed as the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) values and the activity of the compounds was compared with the reference drugs; ampicillin trihydrate, gentamicin sulfate, rifampicin and ofloxacin; antifungal activity of the compounds was compared with the reference drugs; fluconazole and amphotericin B. The synthesized compounds were found showing antibacterial activity at the MIC values between 7,8-125 ?g/ml and antifungal activity at the MIC values between 15,625-500 ?g/ml.