Bazı Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve Türkiye'deki sağlık denetim sistemleri üzerine karşılaştırmalı bir araştırma
A comperative study on inspection systems of health service between some of the member states of the European Union and Turkey
  1. Tez No: 203116
  2. Yazar: SEVİL AZAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERİŞ ASİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Denetim, Sağlık, Sağlık Denetimi, Türkiye, European Union, Inspection, Health, Inspection of Health Service, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Birincil amacı doğrudan sağlığı iyileştirmek, korumak ve geliştirmek olan her türlü faaliyeti kapsayan Sağlık Sisteminin denetlenmesi, önceden belirlenen standartlara göre verilen hizmetleri analiz etmek suretiyle değerlendirmek ve elde edilen sonuçları ilgililere duyurmak için uygulanan sistemli ve planlı bir süreci gerektirmektedir. Bazı Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve Türkiye'deki sağlık denetim sistemlerini karşılaştırmalı olarak incelemeye çalıştığımız bu araştırmada, ele alınan ülkelerin sağlık denetim sistemleri arasındaki benzerlik ve farklılıklar saptanarak Türk sağlık denetim sistemindeki aksaklıklar ve yapılması gerekenlerle ilgili bir yaklaşım ortaya koyabilmek hedeflenmiştir. Bu kapsamda, aralarında konu ile ilgili çok sayıda literatür ve Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı kayıtları ile arşiv belgeleri, bilgi alınabileceği düşünülen kurum yetkilileri ile yapılan yazışmaların da bulunduğu materyal kendi içinde sınıflandırılmış; belli bir sistematik içinde değerlendirilerek sonuçlara varılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın sonucunda; - İngiltere ve Hollanda Sağlık Denetim birimlerinde idari olarak bağımsız bir yapılanma görülürken Türkiye ve Yunanistan'da sağlık denetiminin idareden bağımsız olarak örgütlenemediği, - İngiltere ve Hollanda'da Sağlık Denetim Kurumlarının aktiviteleri ile ilgili Yıllık Değerlendirme Raporlarının kamuya açık olmasına karşın Türkiye ve Yunanistan'da yıllık değerlendirmelerin sadece ilgili otoritelere raporlandırıldığı, - İngiltere, Hollanda ve Yunanistan'da Ulusal İlaç Kurumlarının kurulduğu, farmasötik ürünlerin başvuru ve ruhsatlandırma işlemlerinin bu kurumlar tarafından yürütüldüğü, Türkiye'de ise ilaç kurumu şeklinde bir yapılanmanın mevcut olmadığı, Anlaşılmış ve Avrupa Birliği üyesi değişik ülke uygulama örnekleri ve kendi ülke gerçeklerimiz ışığında, Türk Sağlık Denetim Sisteminin irdelenerek belirtilen boyutlarıyla yeniden yapılanmaya gidilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
A Comparative Study on Inspection Systems of Health Service Between Some of the Member States of the European Union and Turkey The inspection of health system is required to have an evaluation based on evidences acquired by analyzing the services, which are given according to standards that are defined beforehand, required to have a systematic and planned process to inform relevant authorities about the results. In this research, the main goal is to put forward an approach about the defects of health inspection system in Turkey according to similarities and differences of varied countries' health inspection systems. In this scope, the material which includes many literature, Health Inspectorate's recordings and archive documents classified and tried to be systematically evaluated to approach consequences. As a result of the research; - While an independent managerial structure in health inspection units can be seen in England and Netherlands, it can't become organized independently form government in Turkey and Greece, - While the annual evaluation reports about activities of organization are public in England and Netherlands, annual evaluation reports in Turkey and Greece are reported to relevant authorities, - While national medicine institutions are founded in England, Netherlands and Greece for carrying out the process of pharmaceuticals' applications, there isn't a medicine institution in Turkey. It's concluded that Turkish Health Inspection System has to be restructured with stated details according to the varied European Union countries' practice examples and our own country's situation.