Taylarda rhodococcus equi enfeksiyonunun patolojik bulguları ve immunoperoksidaz tekniği ile tanısı
The pathological findings of rhodococcus equi and its diagnosis with immunoperoxidase technique in foals
- Tez No: 203129
- Danışmanlar: PROF.DR. RIFKI HAZIROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Patoloji, Veteriner Hekimliği, Pathology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: İmmunoperoksidaz tekniği, patoloji, Rhodococcus equi, tay, Foal, immunoperoxidase technique, pathology, Rhodococcus equi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Klinik olarak solunum güçlüğü bulguları gösteren ve 2003-2006 yıllarının ilkbahar-yaz aylarında ölen 12 tayın nekropsisi yapıldı. Oniki tayda da R.equi'ye bağlı pnömoni saptandı (Olguların hepsi R.equi immunopozitif). Makroskobik olarak; bazı olgularda ( 5 olguda) akciğerde tipik kazeonekrotik odaklarla karşılaşıldı. Histopatolojik incelemede; irinli bronkopnömoni tablosu dikkati çekti. R. equi' nin, yapılan immunoperoksidaz boyamalarla, akciğer ve mediastinal lenf düğümü kesitlerinde, çoğunlukla makrofajların, bazen de nötrofil lökositlerin sitoplazmasında yerleştiği görüldü. Bağırsaklarda lezyon görülmemesi, bu formun akciğer formuna göre ender şekillendiğini gösterdi. Sadece iki olguda mikrobiyolojik olarak R. equi izole edilebildi. Sonuç olarak; çalışmada kullanılan 12 tayda da R. equi'nin saptanmış olması, taylarda görülen pnömonilerin çoğunluğundan bu bakterinin sorumlu olduğunu ve ayrıca tanısında immunoperoksidaz tekniğinin başarıyla kullanılabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Twelve foals died at spring-summer months between 2003-2006 years which had difficulty in respirationin their clinical findings, were necropsied. Pneumonia due to R. equi are determined in all twelve foals. (All cases were immunopositive for R. equi). Macroscopically; at some cases (At 5 cases) typical caseo-necrotic nodules were seen at the lungs. In histopathological examination; purulent bronchopneumonia was noticed. The localization of R. equi antigens were determined usually in cytoplasm of macrophages, occasionally in neutrophil immunoperoxidase technique at the lung and mediastinal lymph node. Not finding any lesions at intestine, also confirmed that this form of the infction is encountered rarely compored to the lung form. Only at two cases, R. equi was isolated microbiologically. As a result, as R. equi was diagnosed in all the samples obtained, it was understood that R. equi is responsible in most of the foals? pneumonias and its diagnosis with immunoperoxidase technique can successfully be used in the field.