Rejyonel intravenöz anestezi uygulamasında prilokaine eklenen parasetamolün analjezik etkisi
The analgesic efficacy of paracetamol added to prilocaine for regional intravenous anesthesia
- Tez No: 203143
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMA SARICAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Prilokain, Parasetamol, RİVA, Prilocaine, Paracetamol, IVRA
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Rejyonel intravenöz anestezi (RİVA), ekstremitelerin minör cerrahilerinde yeterli anestezi sağlayan güvenilir ve kolay uygulanır bir rejyonel anestezi yöntemidir. Bununla birlikte turnike ağrısı ve postoperatif ağrının erken başlaması bu yöntemin dezavantajları olarak ortaya çıkmaktadır. Çalışmamızda RİVA'da lokal anesteziğe eklenen parasetamolün, motor-duyusal blok başlama ve bitiş sürelerine, hemodinamiğe, anestezi kalitesi ve yan etki oluşumu üzerine etkileri araştırıldı. Randomize ve çift kör olarak yapılan çalışmamıza, karpal tünel sendromu ve tetik parmak nedeniyle gevşetme operasyonu uygulanacak ASA I-II grubu 18-65 yaş arası, 60 olgu dahil edildi. Grup I'de %2 prilokain (3 mg/kg) + Parasetamol (200 mg), Grup II'de %2 prilokain (3 mg/kg) + SF 40 mL'lik volüm içerisinde uygulandı. Turnike öncesi ve sonrası, 5., 10., 20. ve 30. dakikalarda ortalama arter basınçları, kalp hızı, periferik oksijen saturasyonu, VAS değerleri, duyusal ve motor bloğun oluşma ve geri dönüş süreleri ve postoperatif 30. dak., 1., 2., 4., 6. ve 24.saatlerdeki VAS değerleri kaydedildi. İntraoperatif turnike ağrısı VAS>3 olanlara İ.V. morfin 0.05 mg/kg uygulandı. Operasyon ve turnike süresi, ilk analjezik gereksinim zamanı ve 24 saatte kullanılan toplam parasetamol miktarı kaydedildi. İki grup arasında, demografik verilerden sadece vücut ağırlıkları arasında fark vardı. Grupların ortalama arter basınçları, kalp hızı, periferik oksijen saturasyonu, operasyon ve turnike süreleri, motor ve duyusal blok başlama ve bitiş süreleri ve analjezi süreleri arasında anlamlı fark bulunmadı. Ancak intraoperatif morfin gereksinimi Grup I'de daha fazla bulundu. Postoperatif 1., 2., 4., 6., 24. saat VAS skorları Grup I'de daha düşüktü. Ayrıca postoperatif 24 saat boyunca kullanılan toplam parasetamol tablet sayısı Grup I'de daha az bulundu. Yan etki gelişme bakımından gruplar arasında bir fark bulunamadı. Sonuç olarak parasetamolün RİVA'da postoperatif ilk 24 saatte analjezik gereksinimini azalttığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Intravenous regional anesthesia (IVRA) is a simple and reliable method of providing anesthesia for minor procedures of extremities. Disadvantages include rapid loss of anesthesia after deflation of the tourniquet and rapid development of postoperative pain. The aim of this study is to evaluate the efficacy of paracetamol on sensory and motor block onset and recovery times, hemodynamic variables, intraoperative and postoperative pain, requirement for additional analgesia and other side effects in IVRA administration. 60 ASA I?II patients scheduled for hand or forearm surgery (i.e. carpal tunnel, trigger finger, and tendon release) were recruited into this randomized and double-blinded study. Group I received 2 % prilocaine (3 mg/kg) + paracetamol (200 mg) and Group II received 2 % prilocaine (3 mg/kg) with saline to a total volume of 40 ml. Mean arterial blood pressure, heart rate, SpO2, VAS, and sensory and motor block assessments were performed at baseline and 5, 10, 20 and 30 minutes after tourniquet inflation. 0.05 mg/kg morphine was administered to the patients having tourniquet pain and whose VAS>3. VAS was also assessed postoperatively at 1, 2, 4, 6 and 24 hours as was total analgesic requirement within 24 hours. Demographic values were similar in both groups except for weight. We could not find any statistical difference in hemodynamic changes, tourniquet or operating time, sensory and motor block onset, recovery and analgesia times, however introperative requirement of morphine in Group I was greater than Group II and postoperative VAS values were lower resulting in a lower total requirement for analgesia within 24 hours. We conclude that paracetamol added to prilocaine in IVRA has no effect on hemodynamics and reduces the requirement for analgesia within the first postoperative 24 hours.