Yaş tip yaşa bağlı makula dejenerasyonunda fotodinamik tedavi sonrası optik koherens tomografi, fundus floresein anjiografi ve yaşam kalitesi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of optic coherence tomography, fundus fluorescein angiography and nei-vfq 25 results after photodynamic therapy in exudative age-related macular degeneration
- Tez No: 203149
- Danışmanlar: PROF.DR. BORA ELDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fotodinamik tedavi, optik koherens tomografi, fundus floresein anjiografi, yaşam kalitesi anketi, Photodynamic therapy, optical coherence tomography, fundus fluorescein angiography, quality of life questionnaire
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Taylan Şekeroğlu H., Yaş tip yaşa bağlı makula dejenerasyonunda fotodinamik tedavi sonrası optik koherens tomografi, fundus floresein anjiografi ve yaşam kalitesi sonuçlarının karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2007. Bu çalışmadaki amacımız yaş tip yaşa bağlı makula dejenerasyonuna (YBMD) ikincil koroid neovaskülarizasyonunda fotodinamik tedavi (FDT) sonrasında optik koherans tomografi (OKT), fundus fluoresein anjiografi (FFA) ve yaşam kalitesi anketi (YKA) sonuçlarını karşılaştırmaktır. Bu doğrultuda, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Retina Birimi'nde yaş tip YBMD tanısı alan ve FDT kararı alınan toplam 45 hasta çalışmaya dahil edildi. FDT öncesinde, sonrasındaki birinci haftada, birinci ayda ve üç ayda bir ` Early Treatment of Diabetic Retinopathy Study' (ETDRS) eşeli ile görme keskinliği, OKT ile merkezi makula kalınlığı ölçüldü. FDT öncesinde, sonrasında birinci ayda ve üç ayda bir FFA çekildi. Lezyon çapı, içeriği ve sızıntı varlığı ile aktivitesi değerlendirildi. FDT öncesinde ve son kontrolde `National Eye Institute- Visual Function Questionnaire' (NEI-VFQ) 25 YKA uygulandı. Lezyonun aktivitesini belirlemede FDT ve OKT uyumu, FDT'nin görmeye ve yaşam kalitesine etkisi değerlendirildi. Çalışmaya ortalama yaşı 72.2+7.1 yıl olan toplam 45 hastanın, 45 gözü dahil edildi. Hastaların 37'sinde (% 82.2) koroidal neovasküler membran subfoveal, 8'inde (% 17.8) jukstafoveal yerleşimliydi. Membran tipi 24 hastada (% 53) baskın klasik, 16 hastada (% 36) gizli, 5 hastada (%11) minimal klasikti. Hastaların ortalama takip süresi 9.1+4.5 (1- 18) ay, yapılan FDT sayısı ortalama 1.27+0.49 (1-3) idi. Görme keskinliği FDT öncesi ortalama 45.4+15 (36-54) harf iken, sonrasında ? ortalama 40.9+17.8 (35-51) harf olarak bulundu (p= 0,008). Hastaların 30'unda (% 66.6) görme keskinliği ? 3 sıra içerisinde korundu. İki hastada (% 4.4) ise 3 sıra üzerinde artış gözlendi. Lezyon çapı FDT öncesinde ortalama 3520 + 1156?, son kontrolde 3737+1440? olurken (p>0,05), merkezi makula kalınlığı FDT öncesinde ortalama 448+162?, son kontrolde 435+195? olarak bulundu (p>0,05). Nüksü belirlemede, FFA ile OKT uyumu 9.ayda % 75 iken, 12.ay ve sonrasında % 100'dü. FDT, YKA'da anlamlı değişikliğe yol açmadı. İleri yaşta ve çift taraflı hastalığı bulunanlarda YKA skorları, tedavi öncesi ve sonrasında daha düşük bulundu. Sonuç olarak; FDT'nin, yaş tip YBMD'de, görme keskinliğinde kararlılık sağladığı, yaşam kalitesini koruduğu ve ciddi görme kaybı olasılığını azalttığını tesbit ettik.
Özet (Çeviri)
Taylan Şekeroğlu H., Comparison of optic coherence tomography, fundus fluorescein angiography and NEI-VFQ 25 results after Photodynamic Therapy in Exudative Agerelated Macular Degeneration, Hacettepe University Faculty of Medicine, Ophthalmology Department, Thesis in Ophthalmology, Ankara, 2007. The main purpose of the study was to compare optic coherence tomography (OCT), fundus fluorescein angiography (FFA) and `National Eye Institute-Visual Function Questionnaire? (NEI-VFQ) 25 results after photodynamic therapy (PDT) in exudative age-related macular degeneration (AMD). Forty-five patients with exudative AMD followed at the Department of Ophthalmology, who were candidate for PDT were included in the study. Visual acuity was tested using ` Early Treatment of Diabetic Retinopathy? (ETDRS) charts and central macular thickness was measured using OCT at first week, first month and every 3 months. Fundus fluorescein angiography was taken before PDT, at first month, third month and every 3 months. FFA images were assessed for lesion size, composition, activity and any leakage. NEI-VFQ 25 was administered by the same resident at the initial interview and at the last one. The harmony between FFA and OCT for detection of lesion activity and effect of PDT on vision and quality of life were assessed. Forty-five eyes of 45 patients were analysed. The mean age was 72.2 (SD 7.1) years. The proportion of eyes with subfoveal choroidal neovascularization was 82.2 % ( 37 eyes), with juxtafoveal neovascularization was 17.8 % ( 8 eyes) . Twenty-four (53 %) patients had predominantly classic lesions, 16 patients (36 %) had occult lesions, 5 patients (11 %) had minimally classic lesions. The mean follow-up was 9.1+4.5 (1-18) months, the mean number of treatment was 1.27+0.4 (1-3). The visual acuity before PDT was 45.4+15 (36-54) letters and 40.9+17.8 (35-51) letters at the last examination (p= 0,008). The visual acuity was maintained within +3 lines in 30 (66.6 %) patients. The mean greatest dimension of the lesion was 3520 + 1156? before PDT, and 3737+1440? at the last follow-up (p>0,05), central macular thickness was 448+162? initially, and was 435+195? finally (p>0,05). The harmony between FFA and OCT for detecting the recurrences was 75 % at 9-month and 100 % at 12-month and after. PDT caused no significant change on quality of life scores. The quality of life scores were lower at advanced age and in bilateral cases. In conclusion, we suggest that PDT with verteporfin is effective in preservation of visual acuity and quality of life and in reducing the probability of severe vision loss in patients with exudative AMD.