Meniere hastalığı ve ani sensörinöral işitme kaybında immunolojik-inflamatuar belirleyiciler
Immunologic and inflammatory mediators in meniere's disease and suden senseurineural hearing loss
  1. Tez No: 203150
  2. Yazar: NİLDA SÜSLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. TANER YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Meniere Hastalığı, Ani işitme kaybı, anti HSP 70, TNF, Meniere?s disease, sudden hearing loss, anti HSP 70, TNF
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Ani işitme kaybı (AİK) ve Meniere hastalığının (MH) etyopatogenezi, yapılan birçok araştırmaya rağmen net olarak ortaya konamamıştır. İmmünitenin her iki hastalığın gelişiminde rol oynadığı, birçok hayvan modellerinde gösterilmekle beraber; yeterli tanısal laboratuvar testleri mevcut olmadığından, insanda bu iki hastalıkta immünitenin rolü tam açıklığa kavuşmamıştır. Çalışmamızda amaç, AİK ve MH tanısı alan hastalarda, immün-inflamatuar belirliyecileri (anti heat shock protein 70 antikor (anti-HSP 70), antinükleer antikor (ANA), antifosfolipid antikor IgG ve IgM, sedimentasyon (ESR), tumor necrosis factor alpha(TNF-?)) serumda inceleyerek sağlıklı bireylerle karşılaştırmak ve ilgili belirleyicilerin pozitifliğinin steroid tedavisine yanıt ile ilişkisini açıklığa kavuşturmaktır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalına başvurup AİK (n= 30) ve MH (n= 30) tanısı alan toplam 60 hasta ve 30 kişilik kontrol grubu üzerinda çalışma yapılmıştır. Retrokoklear patolojisi olanlar ve steroid kullanımına kontrendikasyonu bulunan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Steroid tedavisine yanıt odyometrik inceleme ve vestibüler semptom skalası ile değerlendirilmiştir. Her iki hastalık grubunda, sağlıklı kontrol grubuna göre anti HSP 70 dağılımında farklılık görülmemiştir. TNF-? ise, her iki hastalık grubunda, kontrol grubuna göre anlamlı düşük bulunmuştur (p0.05). ESR her iki hastalık grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p0.05). MH ve AİK'da serumda basit biyokimyasal metodlarla ölçülen anti HSP 70, TNF-?; tedavi seçimini etkileyebilecek parametreler olarak değerlendirilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Sudden sensorineural hearing loss (SSNHL) and Meniere?s disease (MD) are clinical syndromes of uncertain pathogenesis. Although the role of autoimmunity in the pathogenesis was documented in many animal models, there has not yet been a diagnostic laboratory test in the diagnosis of immune mediated inner ear diseases. Diagnosis of autoimmune inner ear disorders is still largely based on the response to steroid therapy. This current study was designed to investigate the performance of various laboratory tests (anti-heat shock protein 70 antibody (anti-HSP 70), tumor necrosis factor alpha (TNF-?), erythrocyte sedimentation rate (ESR), anti nuclear antibody (ANA) and anti-phospholipid antibodies) in the clinical investigation of SSHNL and MD and also to examine if there was an association with the positivity of the parameters and the response of therapy. The study was performed on the patients with SSNHL (n=30), MD (n=30) and control group (n=30). Repeat audiograms and vestibular symptom scala were used to follow up the steroid response. The average value of anti-HSP 70 was not statistically different between the two study groups and control group. The average value of TNF-? in the two study groups was significantly lower than those of the control group (p0.05). Because of the lack of association between a positive test for anti-HSP 70/TNF-? and response to corticosteroid treatment, we conclude that detection of anti-HSP 70 and TNF-?, at present, do not offer clinically useful information in the diagnosis and in predicting corticosteroid response in the two inner ear diseases.