İntrakranial anevrizmaların endovasküler tedavisinde anevrizma içi iyileşme reaksiyonu oluşturan biyoaktif micrus cerecyte koillerin kullanılması
Using bioactive micrus cerecyte coils in endovascular treatment of intracranial aneurysms
  1. Tez No: 203159
  2. Yazar: ONUR ERGUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SARUHAN ÇEKİRGE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İntrakraniyal anevrizma, endovasküler tedavi, koilleme, rekürrens, Intracranial aneurysm, endovascular treatment, coiling, recurrence
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Eylül 2005 ile Eylül 2007 tarihleri arasında ünitemizde endovasküler koil embolizasyonu işleminde Cerecyte (Micrus Endovascular, San Jose, CA) biyoaktif koillerin kullanıldığı yaşları 30 ile 68 arasında değişen (ortalama 58.3 yaş), 43'ü kadın, 35'i erkek toplam 78 hastadaki 84 intrakraniyal anevrizma retrospektif olarak değerlendirildi. Bu anevrizmalardan 48 tanesi ruptüre iken 36 tanesi insidental olarak saptanmıştı. 44 anevrizmanın 6. ay, 24 anevrizmanın 1. yıl, 12 anevrizmanın ise 2. yıl kontrolü yapıldı. Prosedüre bağlı komplikasyonlar 78 hastanın 10'unda görüldü. Ancak tromboembolik komplikasyonların görüldüğü 3 hasta ve intraprosedürel anevrizma ruptürü gelişen yine 3 hasta klinik semptom vermeyerek mortalite veya morbiditeye yol açmadı. Sonuç olarak prosedüre bağlı ölüm 1 hastada görüldü ve sebebi intraprosedürel anevrizma ruptürüydü (prosedürel mortalite: %1.3). Prosedüre bağlı morbidite ise 2 hastada görüldü ve sebebi tromboemboli idi (prosedürel morbidite: %2.6). Tedavi edilen toplam 84 anevrizmanın prosedür bitiminde yapılan anjiyografileri değerlendirildiğinde; 58 tanesinde (%69) Raymond sınıf 1 oklüzyon, 25 tanesinde (%29.8) Raymond sınıf 2 oklüzyon, 1 tanesinde (%1.2) ise Raymond sınıf 3 oklüzyon saptandı. Kontrol anjiyografileri değerlendirildiğinde rekanalizasyon gösteren 9 anevrizma ile toplam rekanalizasyon oranı %11.2 olarak hesaplandı. Tekrar tedavi oranı ise %6.2 olarak bulundu. Sonuç olarak, Cerecyte koillerin kullanılması ile işleme bağlı morbidite ve mortalite oranlarının literatürde çıplak platin koiller için bildirilen oranlarla benzerlik gösterdiği görüldü. Ayrıca çalışmamızda kullanılan Cerecyte koiller ile, literatürde çıplak platin koillerle tedavi sonrası bidirilen rekürrens oranlarına göre daha az oranda rekürrens görüldü. Endovasküler koil embolizasyonunda Cerecyte koillerin kullanımı, uzun dönem etkinliğini sağlamada iyi bir alternatif olabilir ancak bunun uzun süreli ve karşılaştırmalı, randomize bir çalışma ile doğrulanması gereklidir.
Özet (Çeviri)
84 intracranial aneurysms in 78 patients (43 female, 35 male), which were treated endovascularly using Cerecyte (Micrus Endovascular, San Jose, CA) bioactive coils between September 2005 and September 2007 were respectively evaluated. Patients? ages varied between 30 and 68 (mean age: 58.3). 48 of these aneurysms were diagnosed when ruptured whereas the rest (36) was detected incidentally. 6th month control angiograms for 44 aneurysms, first year control angiograms for 24 aneurysms and second year control angiograms for 12 aneurysms were obtained during the period. In 10 of 78 patients complications due to procedure were seen. On the other hand, 3 patients with thromboembolic complications and other 3 patients with intraprocedural aneurysm rupture did not reveal any clinical symptoms. Overall mortality due to procedural complications were seen in 1 patient (1.3%) and it was because of intraprocedural rupture. Morbidity due to procedural complications were seen in 2 patients (2.6%) and they were thromboembolic in origin. Postprocedural angiograms were evaluated for all aneurysms and in 58 of them (69%) the occlusion grade was found out to be Raymond class 1, in 25 of them (29.8%) it was Raymond class 2 and in 1 of the aneurysms (1.2%) it was Raymond class 3. When the control angiograms were evaluated, 9 of the aneurysms have shown recanalisation and recanalisation rate was 11.2%. 6.2% of total aneurysms required retreatment. In conclusion, procedural mortality and morbidity rates with Cerecyte coils were not significantly different than those published data with bare platinum coils. Besides, recurrence rates were lower with Cerecyte coils in our study, than they were with bare platinum coils in published data. Therefore, Cerecyte coils might be considered as an alternative to increase long time efficacy of endovascular embolisation. However, advanced long term, randomised trials are required to verify this.