Birinci basamak sağlık hizmetleri uygulamalarında bakımda sürekliliğin durumu
Continuity of care in primary health care practices
  1. Tez No: 203168
  2. Yazar: TÜLİN SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAFİZ BOZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, bakımda süreklilik, birinci basamak sağlık hizmetleri, Düzce, Adana, continuity of care, primary health care, Duzce
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Uygulamalarında Bakımda SüreklilikSüreklilik kavramı, aile hekimliği disiplininin ilkelerinden biridir. Çalışmamızda birinci basamak sağlık hizmeti uygulamaları yapan, farklı bölge ve kurumda çalışan hekimlerin bakımda süreklilik konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarını ?telefon ile anket? yöntemi ile araştırdık. Çalışmaya Düzce ve Adana illerinde çalışan birinci basamak hekimleri dahil edildi. Çalışmada kullanılan anket formu, Stokes ve arkadaşlarının aile hekimliğinde süreklilik anketi modifiye edilerek hazırlandı. Telefon görüşmeleri, Çukurova Üniversitesi Telefon ve İnternet ile Saha Araştırmaları Merkezi'nde gerçekleştirildi.Düzce'de Aile Sağlığı Merkezleri'nde çalışan 98 hekimden 91'ine (%92.8), Adana ilinde ise 108 hekimden 101'ine (%93.5) ulaşılabildi. Adana'daki hekimlerin yaş ortalaması 40.7±5.7 yıl, Düzce'deki hekimlerinki ise 33.0±4.5 yıl idi. Kayıtların sürekliliği puanı sırasıyla Düzce ve Adana'daki hekimler için, ortalama 3.3±1.0 ve 2.8±1.1 (p0.05), kişisel süreklilik puanı ise 4.2±0.9 ve 4.0±1.0 (p>0.05) olarak saptandı.Düzce'deki hekimlerin bilgisel, kişisel ve yönetimsel süreklilik kavramlarını daha iyi bildikleri ve uyguladıkları düşünülmektedir. Bu bağlamda, birinci basamak sağlık hizmetlerinin kalitesinin arttırılması için, aile hekimliği uygulamaları yaygınlaştırılmalı ve geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTContinuity of Care in Primary Health Care PracticesContinuity of care is one of the principles of family medicine discipline. In this study, we examined the knowledge, attitude and behaviour of primary care physicians in two cities for the continuity of care using 'telephone interview' method. The sample was selected from primary care physicians working in Adana and Duzce cities. The questionnaire was modified from the questionnaire for the continuity of care in family medicine by Stokes and colleagues. The telephone interviews were performed in“Telephone and Internet Research Center of Cukurova University”.Out of 98 physicians working in Family Medicine Centers in Duzce, 91 (92.8%) and out of 108 physicians working in primary care 101 (93.5%) were reached. Mean age of physicians in Adana was 40.7±5.7 and it was 33.0±4.5 for the ones in Duzce. The mean score for continuity of medical records for the primary care physicians in Duzce and Adana, respectively, were 3.3±1.0 and 2.8±1.1 (p0.05) and the scores for the personal continuity were 4.2±0.9 and 4.0±1.0 (p>0.05).We suggest that the concepts of informational, longitudinal and personal continuity were all better understood and provided by primary care physicians in Duzce. In this context, family medicine practices should be improved and widespread in order to improve the quality of primary care.