Unilateral migrenli hastalarda ense sempatik deri yanıtları
Sympathetic skin response from neck area in patients with unilateral migraine
  1. Tez No: 203166
  2. Yazar: BEKTAŞ KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERPİL YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Primer baş ağrıları, Migren, Otonom disfonksiyon, Sempatik deri yanıtları, Ense, Primary headache, Migraine, Autonomic dysfunction, Sympathetic skin response, Neck
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bektaş Korkmaz, Unilateral Migrenli Hastalarda Ense Sempatik Deri Yanıtları, Tıpta Uzmanlık Tezi, Bolu, 2008.Milattan sonra 2. yy.'da Kapadokya' da yaşayan Aretaeus tarafından ilk kez yapılan migren tarifinden bugüne kadar, migren hakkında yapılan birçok çalışmaya ve öne sürülen birçok teoriye rağmen migren etyolojisi tam olarak aydınlatılamamıştır.Kliniği ve tedavisi konusunda bunca birikime rağmen etyolojisi konusundaki bu belirsizliğin ana nedenlerinden bir tanesi de migrenin doğası gereği santral sinir sisteminde multipl etkileşimlerin oluşması ve hangisinin neden, hangisinin sonuç olabileceği konusunda kafa karışıklıklarının ortaya çıkması olabilir.Daha önceden yapılan araştırmalarda migren ağrısı sırasında veya ağrısız dönemde otonom disfonksiyonun varlığı, uygulanan değişik metodlarla gösterilmiştir. Bu tez araştırmasında, unilateral migrenli hastalarda ve normal sağlıklı bireylerde daha önce hiç çalışılmamış bir bölge olan boyun bölgesinden sempatik deri yanıtı kayıtlamaları yapılarak, bu bölgede atak, atak sonrası ve aralık dönemlerinde sempatik fonksiyonun doğasını araştırmak ve bunları karşılaştırmak amaçlanmıştır.Bu tez çalışmasına İzzet Baysal Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilimdalı polikliniğinde 2006-2007 yılları arasında takip edilen Uluslararası Başağrısı Derneği 2004 migren kriterlerine uygun 30'u kadın, 7'si erkek toplam 37 unilateral migren hastası ve İzzet Baysal Tıp Fakültesi çalışanlarından ve öğrencilerinden oluşan 16'sı kadın ve 5'i erkek olmak üzere 21 sağlıklı birey kontrol grubu olarak alındı.Hastaların atak, atak sonrası, aralık dönemlerinde boyun bölgesinden elde edilen sempatik deri yanıtlarının ortalama latansları ve en yüksekviamplitüd değerleri hesaplandı. Semptomatik tarafla, asemptomatik taraf; semptomatik tarafla, kontrol grubu; asemptomatik tarafla, kontrol grubu; sağ taraf ağrılıların semptomatik taraflarıyla, sol taraf ağrılıların semptomatik taraflarının ortalama latans ve en yüksek amplitüd değerleri SPSS kullanılarak birbirleriyle karşılaştrıldı.Sonuç olarak boyun bölgesinde bilateral olarak atak döneminde hipoaktivite, atak sonrası dönemde atak ve aralık dönemlerine göre göreceli bir hiperaktivite ve aralık dönemlerinde hipoaktivite tespit edildi. Bu çalışma migren hastalarında boyun bölgesinde bilateral olarak süregen bir hipoaktivitenin varlığını ve iyileşme döneminde bu hipoaktivitenin ortadan kalktığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Bektaş Korkmaz, Sympathetic Skin Responses from Neck Area in Patients with Unilateral Migraine, Medical Specialty Thesis, Bolu, 2008.Since the first description of migraine by Aretaeus who had lived in Capadocis at 2nd century A.C., etiology of migraine has not been clarified yet, in spite of many studies about it and many theories suggested so far.One of the main concerns about uncertainty of its etiology, although many information was obtained about its clinical features and treatment, is multiple interactions in the central nervous system due to the nature of migraine, and there is confusion about whether it is a result or a reason.The presence of autonomic dysfunction during migraine pain or during painless period has been shown using different methods in studies which were previously performed. In this current investigation, in patients with unilateral migraine headache and in normal controls, it was aimed to assess the sympathetic function during attack, post attack and interval periods and to compare these findings, by recording sympathetic skin responses from neck area which was not studied before.Total of 37 unilateral migraine patients (30 female, 7 male) who were fulfilling the criteria of International Headache Society (2004) were recruited from our outpatient clinic between the years 2006-2007. The control group consisted of 21 healthy individuals (16 female, 5 male) who are employees or students of our Medical Faculty.Mean latency and maximum amplitude values of sympathetic skin responses obtained from neck areas of the patients during attack, post attack and interval periods were calculated. We compared the mean latency and the maximum amplitude values of the symptomatic side with the data of asymptomatic side, and with the data of the control group. We also comparedviiithe responses of the patients with right sided headache with the responses of the patients with left sided headache. All statistical analyses were performed using SPSS.As a conclusion, on the neck area, we observed hypoactivity in the attack and interval periods, and a relative hyperactivity in the post attack period bilaterally regardless of the symptomatic side. These findings suggest that there are ongoing bilateral sympathetic hypoactivity on the neck area and there occurs a temporary increase in the function of sympathetic sudomotor activity in the recovery period of headache.