Rat timpanik membranında deneysel olarak oluşturulan miringoskleroz gelişim sürecine N-Nitro L-Arjinin Metil Ester'in etkisi
The effect of N-Nitro L-Arginine Methyl Ester on the development process of experimentally induced myringosclerosis in rat tympanic membrane
  1. Tez No: 203212
  2. Yazar: ERSOY DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER KEMAL ERDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: N-Nitro L-Arjinin Metil Ester, Miringoskleroz, Nitrik oksit, Timpanik membran, Miringotomi, N-Nitro L-Arginine Methyl Ester, Myringosclerosis, Nitric oxide, Tympanic membrane, Myringotomy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Miringoskleroz, timpanik membranın lamina propriasındaki kollajen yapının hiyalin dejenerasyonu ve kalsifikasyonu ile karakterize bir patoloji olup, efüzyonlu otitis medianın tedavisinde miringotomi yapılması ya da ventilasyon tüpü uygulaması sonrasında ortaya çıkabilir. Miringotomi yapılarak timpanik membran hasarı oluşturulan deneysel çalışmalarda perforasyon iyileşmesi ve miringoskleroz gelişimi tüm yönleriyle ortaya konmuştur. Miringotomi sonrası orta kulaktaki oksijen konsantrasyonunun dış ortamdaki seviyesine ulaşmasıyla gelişen hiperoksik durumun serbest oksijen radikallerinin (SOR) oluşumuna neden olduğu, oluşan SOR'un ise doku hasarına yol açtığı gösterilmiştir. Doku hasarı sonrası fibrozis ve kalsifikasyonla seyreden iyileşme süreci miringosklerozla sonuçlanmaktadır.Miringoskleroz gelişim sürecinin iyi bilinmesi miringoskleroz gelişimine karşı etkili tedavi stratejileri geliştirilmesi açısından önemlidir. Bu alanda yapılan çalışmalarda miringoskleroz gelişimini önlemeye yönelik birçok antioksidan ve antiinflamatuar madde denenmiştir.N-Nitro L-Arjinin Metil Ester (L-NAME), yapılan çeşitli çalışmalarda antiinflamatuar, antioksidan ve antifibrotik etkileri kanıtlanmış, geniş kullanım alanına sahip bir maddedir. Birçok farklı dokudaki yara iyileşmesinde olumlu etkileri gösterilmiş olan L-NAME'nin kulak zarı perforasyonu iyileşmesi üzerine olan etkilerini inceleyen bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada topikal ve intraperitoneal olarak uygulanan L-NAME'nin, timpanik membran iyileşmesi ve miringoskleroz gelişimi üzerine olan etkileri araştırılmıştır.Çalışmamızda 20 adet Wistar rat kullanılmıştır. Yapılan otomikroskopik bakıda sağlıklı timpanik membrana sahip olduğu görülen 20 rata bilateral miringotomi yapıldıktan sonra, hayvanlar her grupta beş rat olacak şekilde rastgele dört gruba ayrılmışlardır.Birinci gruptaki beş rat tedavisiz bırakılmıştır. İkinci grupta ise 10 mikrolitre serum fizyolojik emdirilmiş gelfoam, miringotomiden hemen sonra, miringotomi sonrası 12. saatte ve 24. saatte olmak üzere üç kez her iki timpanik membrandaki perforasyon üzerine yerleştirilmiştir.Üçüncü grupta, 10 mikrolitre (100 mg/ml) L-NAME emdirilmiş gelfoam miringotomiden hemen sonra, miringotomi sonrası 12. saatte ve 24. saatte her iki timpanik membrandaki perforasyon üzerine yerleştirilerek uygulanmıştır. Dördüncü grupta bulunan beş rata ise 10 mg/kg (5 mg/ml) dozundaki L-NAME miringotomiden hemen sonra, miringotomi sonrası 12. saatte ve 24. saatte intraperitoneal olarak uygulanmıştır.Ondört günlük iyileşme periyodu sonrasında yapılan otomikroskopik miringoskleroz değerlendirmesinin ardından, hayvanlar sakrifiye edilerek histopatolojik inceleme amacıyla timpanik membranları çıkarılmıştır. Yapılan histopatolojik değerlendirmede Hematoksilen-Eozin ve Von Gieson ile boyanan kesitler ışık mikroskopu altında incelenerek inflamasyon skorlaması, total timpanik membran kalınlığı ölçümü ve miringoskleroz skorlaması yapılmıştır.Çalışma sonunda hem topikal hem de intraperitoneal olarak uygulanan L-NAME'nin, tedavisiz bırakılan ve topikal serum fizyolojik uygulanan gruplarla karşılaştırıldığında inflamasyonu baskıladığı, fibroblastik proliferasyonu azalttığı ve miringoskleroz gelişimini önlediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Myringosclerosis is a pathology characterized with hyalin degeneration of collagenous structure and calcification in the lamina propria of tympanic membrane that may occur after myringotomy or ventilation tube insertion for the treatment of otitis media with effusion. Healing of the perforation and development of myringosclerosis were completely explained in the experimental studies in which tympanic membrane damage was created with myringotomy. Recently it has been shown that the hyperoxic condition developing after a myringotomy because of the increased O2 concentration in the middle ear to the environmental level caused production of oxygen derived free radicals inducing tissue damage. Myringosclerosis is the result of healing process with fibrosis and calcification seen after tissue damage.Clarification of the development of myringosclerosis is important to improve effective treatment regimens against myringosclerosis formation. A lot of antioxidants and antiinflammatory drugs have been tested in an effort to prevent myringosclerosis in the previous studies.N-Nitro L-Arginine Methyl Ester (L-NAME) is a widely-used substance which has proven antiinflammatory, antioxidant and antifibrotic effects, shown in different studies. Although the positive effects of L-NAME were shown in wound healing process of different tissues, there has been no study examining the effects of L-NAME in the healing of tympanic membrane perforation. In this study, the effects of L-NAME which had been used topically and intraperitoneally were investigated for tympanic membrane healing and development of myringosclerosis.Twenty Wistar rats were used in our study. Rats with healthy tympanic membranes proven with otomicroscopic examination underwent bilateral myringotomies and were divided randomly into four groups, each including five rats.The first group received no treatment. In the second group, 10 microliter saline soaked gelfoams were applied on the perforation of both tympanic membranes three times: immediately after myringotomy, in the12th hour and the 24th hour. In the third group, 10 microliter (100 mg/ml) L-NAME soaked gelfoams were applied on the perforation of both tympanic membranes three times: immediately after myringotomy, in the 12th hour and 24th hour. In the fourth group, 10 mg/kg (5 mg/ml) L-NAME was injected intraperitoneally three times: immediately after myringotomy, in the12th hour and 24th hour.After a fourteen-day healing period, rats were sacrificed following otomicroscopic evaluation for myringosclerosis and tympanic membranes were removed for histopathologic examination. Sections stained with Hematoxylin-Eosin and Von Gieson were examined under light microscopy. While inflammation and myringosclerosis were scored, the thickness of tympanic membranes was also measured.The present study showed that both topical and intraperitoneal applications of L-NAME supressed inflammation, reduced fibroblastic proliferation and prevented formation of myringosclerosis in contrast to untreated and only saline applied group.