15-49 yaş grubu kadınların problem çözme becerilerinin incelenmesi
A study of 15-49 age group women?s problem solving ability
  1. Tez No: 203235
  2. Yazar: SİMLA ADAGİDE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT SEVİĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: 15-49 yaş grubu kadın, Problem Çözme Becerisi, Problem Çözme Süreci, Hemşirelik, Kadın Ruh Sağlığı, 15-49 age group women, Problem Solving Skill, Problem Solving Process, Nursing, Women Mental Health
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırma, 15-49 yaş grubu kadınların problem çözme beceri düzeylerini ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmanın evrenini Nevşehir ili Avanos ilçesinde yaşan 15-49 yaş grubu kadınlar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu kadınlardan basit rastgele yöntem ile seçilen 350 kadın oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak ?Kişisel Bilgi Formu? ve ?Problem Çözme Envanteri? kullanılmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde t testi ve one way ANOVA testi kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, 15-49 yaş grubu kadınların problem çözme envanterinden aldıkları toplam puanlarının en düşük 38.00 en yüksek 181.00 (98,25 ± 25.59) olduğu ve araştırmamızda 15-49 yaş grubu kadınların problem çözme becerilerinin orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Kadınların problem çözme düzeylerini, yaş, eğitim durumu,çalışma durumu,ekonomik durum, eşlerinin eğitim durumu, ilk çocuğuna sahip olma yaşı, evde verilen kararlara katılım ve destek faktörlerinin etkilediği bulunmuştur.Kadınların sağlık güvenceleri, medeni durumu, evlilik yılları, eşlerinin çalışma durumu, evlenme şekli, sahip oldukları çocuk sayısı ve aile yapılarının problem çözme düzeylerini etkilemediği görülmüştür.Elde edilen bulgular doğrultusunda gerekli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out the problem solving levels of the women group between 15-49 and the factors which determine these problems.These women between the ages 15-49 in Avanos, in the vicinity of Nevşehir, are the main circle of the study. The main example of the study is formed by 350 women chosen randomly. To collect the data ?Personal Information Form? and ?Problem Solving Envontery? are used. To assess the data two tests are used: T test and one way ANOVA test.According to the results from the study these women between the ages 15-49 got the lowest point 38,00 and the highest point 181,00 (98,25 ± 25.59) from problem solving envontery. We have found out that these women between the ages 15-49 have a medium level of skills at problem solving. We have also discovered that age, education status, work, economic status, education status of their husbands, the age having the first child, participating the decision at home and support factors have all affected the problem solving levels of these women.Health insurance, marital status, marriage years, work of the partners, marriage type, the number of children and family background have no effects on the problem solving level of these women.We have the necessary suggestions for these results and added them in our study.