Varikoselli hastalarda sperm morfolojisinin değerlendirilmesi
Evaluation of sperm morphology in patients with varicocele
- Tez No: 203241
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZDAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Varkosel, spermiogram, Diff-Quick, sperm morfolojisi, Varicocele, spermiogram, Diff-Quick, sperm morphology
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Pampiniform pleksustaki testiküler venlerin anormal genişlemesi olarak tanımlanan varikosel çoğunlukla etkilenen testisin hacminde bir azalma ile ilişkilidir. Bugün varikoselin gerçekte üreme sistemine ne kadar hasar verdiği bunun oluşma mekanizması üzerine çok sayıda tartışma vardır. Varikosel erişkin erkeklerin yaklaşık %15 kadarında bulunur. Bununla birlikte, primer infertiliteli erkeklerin %35'inde ve sekonder infertiliteli erkeklerin %80'inde belirgin varikosel bulunur. Bu iki duruma göre varikosel erkek infertilitesinin önemli nedenlerinden biridir ve fertilitede ilerleyen bir azalmaya sebep olur. Bu çalışmanın amacı, sperm ve semen parametrelerini kullanarak varikoselli hastalarda semen kalitesi ve sperm morfolojisini incelemektir.Semen örnekleri varikosel tanısı konmuş toplam 52 hastadan elde edildi. Semen örnekleri 3 günlük cinsel perhizden sonra masturbasyonla toplandı. Likefaksiyondan sonra, semen analizi WHO kriterlerine göre Makler kamera ile yerine getirildi. Sperm morfolojisi Diff-Quick boyama tekniği kullanılarak değerlendirildi.Bu çalışmada hastaların A+B hareketli sperm oranı ortalaması %30,8'di. A+B hareketli sperm oranı %50'nin altında olan hasta (astenozoospermia) sayısı 49 (%94,3) olup A hareketli spermlerinin ortalaması %10,9 olarak bulundu. Hastaların B hareketli spermlerinin ortalaması %19,9 olarak bulundu. 52 hastanın 44'ünde (%84,7) sperm morfoloji oranı %30'un altında idi (teratozoospermia). Tüm hastalarda normal sperm morfoloji ortalaması ise %13,7 olarak bulundu. Baş, boyun ve kuyruk anomalileri sırasıyla %61.8, %15 ve %8.3'tü. 52 hastanın yaşı 21 ile 38 arasında (ortalama 30) değişmekteydi. Yaş ile toplam motilite (p>0,05) ve yaş ile toplam anormal sperm morfolojisi arasında (p>0,05) korelasyon bulunmadı.Sonuç olarak, varikosel sperm yapısı ve fonksiyonu üzerine negatif bir etkiye sahip olduğunu görülmektedir. Sperm morfolojisine yönelik bir test olan Diff-Quick yöntemi yaklaşık 3-5 dakikalık bir sürede tamamlanabilmekte ve spermlerin hem nitelik hem de nicelik değerlendirilmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Varicocele, defined as an abnormal dilation of the testicular veins in the pampiniform plexus, is often associated with a reduction in the volume of the affected testicle. Today there is much debate about how much the varicocele actually damages the reproductive system and the mechanism through which this occurs. Varicocele is present in around 15% of the adult male population. However, 35% of men with primary infertility and 80% of men with secondary infertility present palpable varicoceles. This leads to two assumptions: varicocele is an important cause of male infertility and it causes a progressive decrease in fertility status. The aim of this study is to examine the semen quality and sperm morphology in patients with varicocele using sperm and semen parameters.Semen samples were obtained from a total of 52 patients diagnosed with varicocele. Semen samples were collected by masturbation after 3 days of sexual abstinence. After semen liquefaction, seminal analysis was performed using Makler camera according to WHO criteria, and sperm morphology was evaluated by using Diff-Quick staining technique.In this study, the A+B motile sperm ratio average of the patients was 30,8%. The number of patients whose motile sperm ratio was below 50% (astenozoospermia) is 49 (93,4%), and the average of the A-motile sperms proved to be 10,9%,. The average of B-motile sperms of the patients was discovered 19,9%. In 44 of the 52 patients (84,7%), the sperm morphology ratio was below 30% (teratozoospermia). In all the patients, the normal sperm morphology mean was 13,7%. The head, neck and tail anomalies were 61,8%, 15%, and 8,3% successively. The ages of the 52 patients varied between 21 and 38 years (with an average of 30). Any correlation between age and total motility (p>0,05) and age and total abnormal sperm morphology (p>0,05) has not been discovered.In conclusion, it is understood that it has got a negative effect on the varicocele sperm structure and function. The Diff-Quick method that is a test for sperm morphology can be completed in about 3-5 minutes and contributes to both the quantitive and qualitive evaluation.