Kahramanmaraş il merkezinde ilköğretim öğrencilerinde obezite prevalansı
The prevalance of obesity among primary education students in Kahramanmaraş city center
- Tez No: 203244
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DAVUTOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Kahramanmaraş, obezite, prevalans, risk faktörleri, Child, Kahramanmaraş, obesity, prevalence, risk factors
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Obezite, vücutta aşırı yağ depolanmasıyla ortaya çıkan, morbidite ve mortaliteye neden olabilen, ciddi, sosyal ve ekonomik boyutları olan bir hastalıktır. Çağımızın da hastalığı olarak kabul edilen obezitenin, her geçen yıl insidansı artmaktadır.Bu çalışma, Kahramanmaraş il merkezinde, 6-15 yaş arası ilköğretim öğrencilerinde obezite prevalansını tespit etmek, etkileyebilecek faktörleri belirlemek amacıyla, 2006-2007 eğitim ve öğretim yılında, yedi ilköğretim okulunda gerçekleştirildi. Obezitenin risk faktörlerini içeren anket formu, öğrenci ve ailesine ölçümler yapılmadan önce dağıtıldı. Toplam 2921 öğrencinin antropometrik ölçümleri tespit edilerek, vücut kitle indeksleri hesaplandı. Olguların % 8.5'inin obez, % 5.9'unun fazla kilolu olduğu, obezitenin 6-10.5 yaş grubunda yoğunlaştığı saptandı.Sosyoekonomik yönden iyi olarak gruplandırılan okullarda bulunan öğrencilerde, obezite anlamlı olarak fazla bulundu. Anne-baba eğitim durumu ve meslekleri, ebeveynlerin obez olması, ailedeki kardeş sayısı, ailenin sosyoekonomik durumu, düzenli beslenme alışkanlığı, hazır gıda tüketim sıklığı, ek gıdaya başlama zamanı, çocukların yaşı ile obezite arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulundu.Sonuç olarak, obezite; ilimiz ilköğretim çağı çocukları arasında da artış gösteren önemli bir sorundur. Bu nedenle fazla kilolu ve obez olan çocuklara, okullarda dengeli beslenme ve sportif faaliyetlerin önemini içeren eğitim desteği verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Obesity is a disease which emerges with excessive fat storage, increases mortality and morbidity significantly, and has social and economical aspects. It has been accepted the disease of our time with an increasing incidence.The aim of this study was determining the prevalence of the obesity and the factors affecting it between 6-15 years old primary education students from seven different school in Kahramanmaraş during 2006-2007 education season. The questionnaire form including risk factors of the obesity was given before the measurements. Anthropometric measurements of totally 2921 students had been evaluated and BMI were calculated. As a result 8.5 % cases were found obese, 5.9 % were overweight. Obesity was more common between 6-10.5 years.Obesity was found to be significantly higher among students who are in better socioeconomically situated schools. The relationship between parent?s education, job, obesity, number of siblings, socioeconomic condition, regular feeding habits, fast food consumption, the onset time of exogenous diet, age of children and obesity were found statistically significant.In conclusion, obesity is an increasing health problem among primary education children in our city. For that reason education programs include the importance of regular feeding and sport activities should be given to overweight and obese children at schools.