Arap ve yerli melez atlarda bazı kan parametreleri üzerine ırk, yaş ve cinsiyetin etkisi
The effects of breed, age and sex on some blood parameters in arabian and local cross breed horses
- Tez No: 203243
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MERYEM EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Veteriner Hekimliği, Biochemistry, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: cinsiyet, ırk, kan parametreleri, yas, Horse, sex, breed, blood parameters, age
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalısma, Yerli melez at ırkı ile safkan Arap atlarında organ fonksiyonları için spesifik olan bazı kan parametrelerini belirlemenin yanında ırk, yas ve cinsiyet faktörlerinin bu parametreler üzerine etkisinin olup olmadıgını ortaya koymak amacıyla yapılmıstır. Çalısmada hayvan materyalini, yasları 1 ? 12 (1-5 ve 6-12 yas grubu) arasında degisen, 52 bas safkan Arap atı ve 50 bas Yerli Melez atı olmak üzere toplam 102 bas at olusturmustur. Hayvanlardan alınan kan örneklerinden saglanan serumlarda AST, ALT, GGT, ALP, CK ve LDH enzim aktiviteleri ile glikoz, toplam kolesterol, trigliserit, toplam protein, albumin, globulin, üre, kreatinin, Ca, Pi ve Mg düzeyleri belirlenmistir. Bu çalısmada; Yerli Melez ve safkan Arap atlarında ırk faktörünün serum AST, ALT, CK ve LDH enzim aktiviteleri ile glikoz, üre, kreatinin, total kolesterol, trigliserit, toplam protein, albumin, globulin, Ca ve Mg düzeyleri üzerine etkili oldugu, ALP ve GGT enzim aktiviteleriyle Pi düzeylerini etkilemedigi saptanmıstır. Yerli melez atlarda incelenen biyokimyasal parametreler cinsiyet ve yas faktöründen etkilenmemistir. Arap atlarında serum CK, LDH, kreatinin, globulin, üre ve trigliserit düzeylerinin cinsiyet faktöründen, glikoz, toplam protein, Ca, Pi ve Mg düzeylerinin hem cinsiyet hem de yas faktöründen etkilenmedigi belirlenmistir. Sonuç olarak, Yerli Melez ve Safkan Arap atlarına ait belirlenen bu serum biyokimyasal parametrelerinin referans degerler arasında oldugu, bu çalısma ile elde edilen verilerin hem klinisyenlere, hem de atlar üzerinde yapılacak arastırmalara katkı saglayabilecegi kanısına varılmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine some blood parameters which are specific for some organ functions in local cross breed and Arabian horses as well as to determine whether breed, age and sex factors had effects on these parameters. Total 102 horses (1 to 12 years old: 1-5 and 6-12 years old group); 52 Arabian and 50 local cross breed horses were used in this study.Serum AST, ALT, GGT, ALP, CK and LDH activities, glucose, total cholesterol, triglycerides, total protein, albumin, globulin, urea, creatinine, Ca, Pi and Mg levels were determined. In this study, serum AST, ALT, CK, LDH activities glucose, urea, creatinine, total cholesterol, triglycerides, total protein, albumin, globulin, Ca and Mg levels were influenced by breed, but not ALP, GGT activities and Pi levels in Arabian and local cross breeds. In local cross breed horses, the investigated biochemical parameters were not affected by sex and age. In Arabian horses, serum CK, LDH, creatinine, globulin, urea and triglyceride levels were affected by sex, and glucose, total protein, Ca, Pi and Mg levels were influenced by both sex and age. In conclusion, the analysed serum biochemical parameters of local cross breed and Arabian horses ranged within reference values.It is thought that the data obtained in this study may be useful for both clinicians and further researches that will be conducted on horses.