Polikistik over sendromu olan ve olmayan kadinlarda hiperandrojenizmin karşilaştirilmasi
Comparison of hyperandrogenism among women with or without PCOS
  1. Tez No: 203253
  2. Yazar: ÖNDER ERCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperandrojenizm, polikistik over sendromu, testosteron, hirsutizm, hirsutism, hyperandrogenism, polycystic ovary syndrome, testosterone
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu çalışmada, toplumumuzda PCOS ve normal popülasyonda ortalama hiperandrojenemi ve hirsutizm skorları karşılaştırılarak kendi toplumumuz için limit değerlerin belirlenmesi amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Polikliniğimize başvuran 43 PCOS hastası ve 97 hirsutizm şikayeti olmayan (kontrol grubu) kişilerde PCOS tanı kriterleri (hiperandrojenemi, hirsutizm, PCO görüntüsü, oligoamenore) ve diğer PCOS bulguları (infertilite, obezite, LH/FSH> 2, E2> 80 ng/dl) incelendi.Sonuçlar: PCOS hastalarında en sık bulunan üç bulgu sırasıyla hiperandrojenizm (% 93.0), PCO görüntüsü (% 90.6) ve oligoamenore (% 69.7) idi. Buna göre her iki grupta hiperandrojenizm sırasıyla % 93.0 ve % 48.4 olguda (Hirsutizm, % 86.0 ve % 18.5; yüksek testosteron seviyesi % 62.7 ve % 39.1; yüksek DHEAS seviyesi % 18.6 ve % 3.1) gözlendi ve istatistiksel olarak fark anlamlı fakat belirgin değildi (p< 0.01). Her iki grupta PCO görüntüsü sırasıyla % 90.6 ve % 10.3 olguda izlendi (p< 0.001). Gruplarda oligoanovülasyon ise % 69.7 ve % 3.1 olguda belirlendi (p< 0.001). İnfertilite, LH/FSH> 2, VKI> 30, E2> 80 ng/dl parametrelerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlendi.Yorum: Çalışmamızda PCOS grubunda en sık görülen hiperandrojenizm, kontrol grubunda da yüksek oranda saptandı. Bu durum diğer Akdeniz bölge insanlarında olduğu gibi bölgemiz insanında da batı toplumlarına göre daha fazla testosteron yüksekliğine ve hirsutizme rastlandığını gösterir. PCOS ve kontrol gruplarında oligoamenore görülme oranları arasında anlamlı fark bulunması nedeniyle PCOS ayırıcı tanısında oligoamenore önemli bir parametredir. Artmış LH/FSH oranı, obezite, hiperöstrojenizm, infertilite gibi bulgular karşılaştırıldığında PCOS ile kontrol grubu arasında ileri derecede anlamlı fark izlendi ve PCOS tanısını destekleyici parametreler olarak kullanılabileceği değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to identify the limit values for our society by comparing mean hyperandrogenemia and hirsutism scores in normal population and PCOS in our society.Material and Methods: PCOS diagnostic criteria (hyperandrogenemia, hirsutism, PCO image, oligoamenore) and other PCOS findings (infertility, obesity, LH/FSH> 2, E2> 80 ng/dl) were investigated in 43 PCOS patients and in 97 individual without hirsutism (control group).Results: The three most common findings in PCOS patients were hyperandrogenism, PCO image and oligoamenore (93.0 %, 90.6 % and 69.7 %; respectively). The percentage of patients who was observed hyperandrogenism was 93.0 % and 48.4 %, in two groups (Of these hirsutism was 86.0 % and 18.5 %; high testosterone level was 62.7 % and 39.1 %; high DHEAS level was 18.6 % and 3.1 %; respectively) and there was statistically significant but not marked difference (p< 0.01). PCO image was seen in two groups with the percentage of 90.6 % and 10.3 %, respectively (p< 0.001). Oligoanovulation ratios were 69.7 % and 3.1 % for two groups, respectively. There was statistically significant difference between two groups for parameters of infertility, LH/FSH> 2, BMI> 30, and E2> 80 ng/dl.Conclusion: However, hyperandrogenism is the most common finding (especially testosterone elevation and hirsutism) in PCOS patients, it was observed quite high in control group. This indicates that as same as in the Mediterranean people, in the people of our region hirsutism and increased levels of testosterone were seen to be more than western society. The differences between oligoamenore ratios of PCOS and control groups indicate that it might be valuable for PCOS differential diagnosis. Significant differences were observed for increased LH/FSH ratio, obesity, hyperestrogenism, and infertility between PCOS patients and control group, therefore it was considered that they might be used as supportive parameters for PCOS diagnosis.