Takım sporu yapan kişilerde hemisferik farklılıkların elektrodermal aktivite ile belirlenmesi
Investigation of hemispheric asymmetry with electrodermal activity in individual and team sportsman
- Tez No: 203285
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN DOLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Hemisfer, Hemisferik asimetri, Sporcu, Elektrodermal aktivite, Deri iletkenliği, Hemispher, Hemispheric asymmetry, Sportsman, Electrodermal activity, Skin conductance
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Çalışmamızın amacı takım sporu yapan kişilerde emosyonel terlemenin bir göstergesi olan elektrodermal aktivite kullanılarak hemisferik farklılıkların tespit edilmesidir.Çalışma aktif spor yapan (n=20) ve spor yapmayan (n=25) üniversite öğrencilerinde yapılmıştır. Yaş ortalaması 21±0.2'dir. Çalışmaya katılanların, sigara veya bir bağımlılık yapan başka bir madde kullanmayan sağlıklı bireyler olmasına dikkat edilmiştir. Çalışmaya katılan kişilere öncelikle el tercihi anketi (Annette) ve Hemisferik dominantlık testi uygulanmıştır. Daha sonra ekzosomatik yöntemle elektrodermal aktivite kaydı (EDA) alınmıştır. Elektrodermal aktivite, sempatik inervasyonlu ter bezlerinin aktivitesi oluşan ile deri iletkenliği (SCL) şeklinde kayıt edilmiştir. Dinlenim durumundaki (tonik) EDA kaydı 120 saniye süresince alınırken, fazik EDA kaydı Raven Progresif Matrisler testine ait 20 soru cevaplandırılırken alınmıştır. Tonik EDA kayıtları sırasında elde edilen deri iletkenlik seviyelerinin (SCL) istatistiksel analizinde, sağ el-sol el SCL değerleri karşılaştırması iki örneklem t testi, grup içi sağ el-sol el SCL değerleri karşılaştırması eşleştirilmiş t testi ile yapılmıştır.Her iki el için belirlenen EDA parametrelerinin karşılaştırılmasıyla araştırılan hemisferik farklılığın spor yapan kişilerde ortadan kalktığı, kontrol grubunda ise hemisferik farlılıkların devam ettiği bulunmuştur. Annette ve hemisferik dominantlık testlerinde ise kontrol grubundaki kişilerde kullandıkları el ile testler arasında uyum varken, sporcularda bu uyum azalmıştır. Bu uyum azalması bize sporcuların farkında olmadan her iki elini ya da hemisferini çalıştırma yetisini kazandıklarını göstermiştir.Takım sporu yapan kişilerden oluşan deney grubumuzdan elde ettiğimiz bulgulara göre, takım sporu yapmanın her iki hemisferi de geliştirmeye yardımcı olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to determine the hemispherical differences through electrodermal activity which scales emotional perspiration in people joining team sports.This study is carried out with university students that play sports (n=20) and that do not play sports actively. The average age is 21±0.2. In the study attention is paid to choose healthy participants who do not smoke or does not have any other addiction. Hand preference questionnaire (Annette) and Hemispherical dominance test is applied to the participants at first place. Then, records of electrodermal activity (EDA) is taken electrodermal activity is a measuring method for skin conductance levels (SCL) through the activities of sympathetic enervationed sweat glands. The records of EDA are taken with exosomatical method. While tonic records of EDA are taken during 120 seconds, phasic records of EDA are taken when the 20 questions of Raven Progressive matrixes test are being responded. In the statistical analyses of the skin conductance levels (SCL) which is obtained during the tonic and phasic EDA records, the comparison of SCL values of right hand-left hand is carried through two sampling t test, the comparison of right hand-left hand within the groups is carried through paired t test.It is found that the hemispherical differences analyzed through the comparison of sympathetical activities disappear among the people that play sports, whereas hemispherical differences continue in the control group. In the Anette and hemispherical dominance tests, it is seen that while there is a congruity with the tests and the hands they use in the control group, this congruity decreases in the sportsmen. This decrease shows us that the sportsmen start to use both hands or hemisphere unconsciously.According to the findings obtained from the test group which consists of people joining in team sports, it is concluded that joining in team sports may help to improve both hemispheres.