Tokat ili Erbaa ilçe merkezi ilköğretim okullarındaki okul sağlığı hizmetlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of school health services at primary schools in the centre of Erbaa district of tokat province
  1. Tez No: 203284
  2. Yazar: İRFAN USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Okul sağlığı, ilköğretim, okul çevresi, öğretmen, veli, School health, primary school, school environment, teacher, parents
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, Erbaa ilçe merkezindeki ilköğretim okullarının okul sağlığı açısından mevcut durumu ile öğrenci velilerinin, öğretmenlerin ve sağlık ocağı doktorlarının okul sağlığı konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi amacı ile yapılmıştır.Bu amaçla hazırlanan anket formları ile öğrenci velileri, öğretmenler ve sağlık ocağı hekimlerinden veri toplanmıştır. Velilerden, sınıf listelerinden sistematik örnekleme yöntemi ile örneklem seçilmiş, öğretmen ve hekimlerin ise tamamı çalışma kapsamına alınmıştır. Ayrıca araştırmacı tarafından okulların fiziksel çevresi ile ilgili de gözlem ve ölçüm yapılmıştır.Okulların, %53,3'ünde öğrenci başına bahçe alanı, %26,7'sinde sınıf alanı yetersizdir. Yine %93,3'ünde kızlar için, %80'inde erkekler için tuvalet kabinleri yetersizdir. Tuvaletlerinde temizlik malzemesi olmayan okul oranı %40'tır. Okulların %66,7'sinde öğrencilerin içme suyu ihtiyacı tuvaletlerdeki lavabodan sağlanmaktadır.Hekimlerin %70'i, okul sağlığı hizmetlerinin etkin olarak sunulamadığını, bu konuda yeterli işbirliğinin sağlanamadığını ve %40'ı da okul sağlığı hizmetleri konusunda eğitim almak istediğini belirtmişlerdir.Öğretmenlerin %56'sı, sağlıkla ilgili bilgilerini yetersiz bulmaktadır. %40,6'sı öğrencilerine sağlık konusunda yetersiz eğitim verdiğini düşünmektedir. %81,6'sı okul sağlığı ile ilgili kursa katılmayı istemektedir. %41,4'ü sağlık kayıtlarını düzenli olarak tutmaktadır. Okul temizliği ve okulun fiziki şartlarını yeterli bulanların oranı sırası ile %39,9 ve %42,1'dir.Velilerin %75,1'i çocukları ile yeterince ilgilendiğini , %37,1'i sağlık bilgisi yönünden kendini yeterli bulduğunu, %77,9'u da çocuklarının beslenmelerine çok dikkat ettiğini düşünmektedir. Diğer yandan %75,0'inin okulda verilen sağlık hizmetleri konusunda bilgileri yoktur, %23,5'i de çocuklarının sağlıklı ortamda eğitim aldıklarına inanmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to evaluate present situation from the point of view of the school health and knowledge, attitude and behaviors of the parents, teachers and primary health centre doctors related to school health at primary school in ErbaaThe data are collected from the parents, teachers and health centre doctors by the means of pepared questioneres with this aim. Examples are choosen from the parents by the means of systematic sampling method in class lists, all teachers and health centre doctors were included in the study. Besides this, the phsyical environment of school was observed and measured by the researcher.Regarding school environment; per student school yard in %53,3 of schools, per student class area in %26,7 of schools are inadequate,Toilet cabins are insuffient %93,3 for girls, %80,0 for boys. 40 per cent of schools haven?t got cleaning materials in the toilets. The need of the children?s drinking water has been supplied with wash basin in the toilets at %66,7 of school.70 per cent of doctors said, school health services couldn?t be presented effectively, cooporative for this matter couldn?t be contributed and 40 per cent of them said they wanted to be educated on school health services.56 per cent of teachers found insuffient health information. They think they give inadequate education to 40.6 per cent of students on health subjects. 81 per cent of them want to attain school health course. 41.4 per cent record in health registration regularly. The rate of the ones thinking sufficiency of school cleaning and school physical conditions respectively are %39,9 and %42,1.75 per cent of parents consider they capable give attention to their children, 37,1 per cent of them think they are sufficient at health information, 77,9 per cent of them state they give importance to their children?s nutrition. 23,5 per cent of them don?t belive their children aren?t educated in healthy atmosphere.