Serum ve periton sıvısındaki sitokin seviyelerinin endometriozis tanısındaki yeri
Serum and pritoneal liquid cytokines levels of patients for the diagnosis of endometriosis
  1. Tez No: 203300
  2. Yazar: EBRU ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET KÖKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometriosis, Ctokines, Peritoneal Liquid, Serum, Laparoscopy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç:Endometriozisi olan hastaların periton sıvısı ve serumlarında İnterlökin-1, 6, 8, 11, 18, TNF-?, PAPP-A, Leptin ve CA-125 seviyelerini değerlendirerek hastalığın klinik tanısını sağlayacak non-invazif ve pratik testin araştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem:Etik Kurul onayı alındıktan sonra, Haziran 2005- Aralık 2007 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalına başvuran ve laparoskopi yapılan hastalar çalışmaya alındı. Bu çalışmada endometriozisi olan 15 olgu hasta grubuna, endometriozisi olmayan olgulardan 22'si ise kontrol grubu olarak belirlendi. Laparoskopi sırasında hasta ve kontrol grubundan alınan periton sıvısı ve kan örnekleri Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi biyokimya laboratuarında İnterlökin-1, 6, 8, 11, 18, TNF-?, PAPP-A, Leptin ve CA-125 seviyeleri ölçüldü.Bulgular:Hastaların medyan yaşı 30 (min-maks: 20-44), medyan BMI 25 (min-maks: 20-31) idi. Yapılan istatistiksel testler sonucunda endometriozisi olan hastaların serum CA-125 seviyesi anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,03). Disparonisi olan kişilerin periton sıvısı İnterlökin-18 seviyesi düşük bulundu (p=0,029). Hasta grubunun periton sıvısı leptin seviyesi kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde düşüktü (p=0,007).Sonuç:Endometriozisin etiyopatogenezinde birçok sitokin sorumlu tutulmaktadır. Periton sıvısı leptin seviyesi ileri evre endometrioziste azalmıştır. Kan CA-125 seviyesi endometriozis tanısı ve takibinde kullanılabilecek bir testtir. Yapılan çalışmada literatür ile uyumlu sonuçlar bulunmuştur.Anahtar Kelimer: Endometriozis, Sitokin, Pertion Sıvısı, Serum, Laparoskopi.
Özet (Çeviri)
Objective:The aim of our study was to develop a practical non-invasive test for the diagnosis of endometriosis by evaluating the peritoneal liquid and serum levels of Interleukin-1, 6, 8, 11, 18, TNF-?, PAPP-A, Leptin and CA-125 in the patients with endometriosis.Material-Method:After having the Cukuoruva University ethical commity approval, the study was held in Cukurova University Medical Faucilty Obstetrics and Gynecology Department between June 2005 and December 2007. 15 patients with endometriosis was our study group and 22 patients without endometriosis were our control group. During laparoscopy peritoneal liquid and peripheral blood sample were taken and Interleukin-1, 6, 8, 11, 18, TNF-?, PAPP-A, Leptin and CA-125 were measured in Cukurova University Balcalı Hospital Biochemistry Laboratory.Results:Median age of the patients was 30 (min-max: 20-44) and median BMI of the patients was 25 (min-max: 20-31). Serum CA-125 levels of the patients with endometriosis were higher than the controls (p=0.03). Peritoneal liquid IL-18 levels of patients with dysparonia were lower than normals (p=0.029). Peritoneal liquid leptin levels of patients with endometriosis were lower than the controls (p=0.007).Conclusions:Variable cytokines are tought to be responsible in the pathogenesis of endometriosis. Peritoneal liquid leptin level was lower in advanced endometriosis. Serum CA-125 level may be used in the diagnosis ond follow-up of endometriosis. The results of the study conducted were similar to the literature.