Laparoskopik Myomektomi vakalarında barbed sütur ile vicryl süturun karşılaştırılması ; Randomize çalışma
Comparison of barbed suture and vicryl suture in Lparoscopic Myomectomy cases; A randomized study
  1. Tez No: 583741
  2. Yazar: SEZİN ATEŞ TATAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK KARADAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopik myomektomi, barbed sütur, myom kanama, laparoscopic myomectomy, barbed suturation, myoma bleeding
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş: Myomlar; uterusun en sık görülen tümörleridir. Reprodüktif çağdaki kadınlarda insidansı yaşla birlikte artmakla beraber yaklaşık %40 tır. Çoğunlukla asemptomatik seyretmekle birlikte; anormal uterin kanama, pelvik bası/ağrı semptomları, infertilite gibi klinik sorunlarla prezente olabilirler. Myomların tedavisinde medikal veya cerrahi pek çok farklı yöntem kullanılmaktadır. Fakat günümüzde halen en etkili ve küretatif tedavi cerrahidir. Cerrahi olarak histerektomi veya myomektomi uygulanabilir. Hastanın çocuk istemi mevcutsa veya uterusun korunması isteniyorsa myomektomi tercih edilmelidir. Myomektomi laparoskopik veya laparotomik olarak gerçekleştirilebilir. Laparoskopik myomektomi laparotomik myomektomiye göre ; daha az hastanede kalış süresi, daha hızlı iyileşme, daha hızlı günlük aktivitelere dönüş, daha az postoperatif ağrı gibi avantajları bulunmaktadır. Laparoskopik myomektominin en önemli dezavantajı ise süturasyondaki zorluktur. Kanamanın fazla olması tüm myomektomi vakalarında olduğu gibi laparoskopik myomektomi için de halen önemli bir komplikasyondur. Yapılmış az sayıda çalışmada laparoskopik myomektomide geleneksel vicryl sütur yerine barbed sütur kullanılmasının hem kanamayı azalttığı hem de süturasyon ve operasyon süresini kısalttığına dair kısıtlı veriler mevcuttur. Kliniğmizde yaptığımız bu çalışmanın amacı; laparoskopik myomektomi vakalarında vicryl sütur ile barbed süturu; intraoperatif kanama miktarı, postoperatif hemoglobin düşüşü, postoperatif kan transfüzyonu ihtiyacı, süturasyon süresi ve operasyon süreleri açısıdan karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Mayıs 2018-Mayıs 2019 tarihleri arasında jinekolji kliniğimize başvuran ve myomektomi operasyonu planlanan hastalar dahil edilmiştir.Hastaların muayene ve gerekli tetkikleri yapıldıktan sonra laparoskopik myomektomi endikasyonu almış olanlar, kapalı zarf yöntemiyle vicryl veya barbed sütur grubuna atanmıştır. Bir gruba myom enükleasyonundan sonra myom yatağını onarmak amacıyla vicryl sütur; diğer gruba ise barbed sütur kullanılmıştır. Tüm hastaların preoperatif hemoglobin değeri, postoperatif hemoglobin değeri, intraoperatif kanama miktarı, operasyon süresi, süturasyon süresi, postoperatif kan transfüzyonu ihtiyacı, postoperatif hastanede kalış süresi gibi çalışma için gerekli verileri not alınmıştır. Her iki grubun verileri istatistiksel yöntemlerle kıyaslanmıştır. Bulgular: Çalışmaya vicryl grunda 29, barbed sütur grubunda 30 olmak üzere toplam 59 hasta dahil edilmiş olup; barbed grubunda kanama miktarı daha az (p=0,034) ve süturasyon süresi daha kısa (p=0,009) olarak saptanmış olup bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Fakat her iki grubun; operasyon süreleri, hemoglobin düşüşleri, postoperatif kan transfüzyonu ihtiyaçları ve hastanede kalış süreleri açısından kıyaslandığında aralarında istatistiksel anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Laparoskopik myomektomi vakalarında barbed sütur kullanılmasıyla intraoperatif kanama miktarı azaltılabilmekte ve süturasyon daha hızlı ,kolay yapılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Myoma is the most frequent tumours in uterus. Among reproductive women, its frequency is approximately 40 % while this rate increases with age. Although it is usually asymptomatic, it can also present itself with clinical problems such as abnormal levels of uterine bleeding, pelvic pressure/pain symptoms or infertility. Various medical and surgical methods are used in the treatment of myoma. However, the most effective and curative treatment today is still surgical. Hysterectomy or myomectomy can be applied surgically. If the patient plans to have a baby or wants to keep uterus, then myomectomy should be the preferred treatment method. Myomectomy can be conducted laparoscopic or laparotomy. Laparoscopic myomectomy has advantages over laparotomy myomectomy such as requiring shorter period for hospital stay, having quicker recovery time and thus allowing the patient to return to daily routines faster, and causing less postoperative pain. The biggest disadvantage of laparoscopic myomectomy is the difficulty in suturation. High levels of bleeding is also a serious complication in laparoscopic myomectomy as in all other myomectomy cases. The few studies conducted focusing on laparoscopic myomectomy present limited data to support that using barbed suture instead of vicrly suture decreases intraoperatif blood loss, the suture time and the operation time. The aim of the present study conducted at our clinic is to compare vicrly sature and barbed sature in terms of the rate of intraoperative bleeding, decrease in haemoglobin levels, need for postoperative blood transfusion, and required durations for suturation and operation. Materials and method: The study sample consisted of the patients registering to our gynaecology clinic and planned for myomectomy operation between May 2018 and May 2019. After completing the examinations and the necessary inspections, the patients who had been given laparoscopic myomectomy induction were divided into two groups through sealed grouping method: vicrly group and barbed group. Upon myoma enucleation, vicrly suture was used for one group and barbed suture for the other one in order to repair myoma bed. The results for all patients regarding preoperative haemoglobin value, postoperative haemoglobin value, intraoperative bleeding amount, duration of operation, duration of suturation, the rate of postoperative blood transfusion needed, postoperative hospitalization period were collected. The results from two groups were compared statistically. Results: The study consisted of 59 patients in total, 29 of whom were in vicrly group and 30 in barbed group. The findings indicate that there were statistically significant differences between two groups; and, barbed group display lower bleeding amount (p=0.034) and shorter saturation period (p=0.009). However, no statistically significant differences were found between the two groups regarding duration of operation, haemoglobin decreases, the rate of postoperative blood transfusion needed, and required postoperative hospitalization period (p>0.05). Conclusion: In laparoscopic myomectomy cases, barbed sature usage provides easier and faster suturation by lowering intraoperative bleeding amount and suturing time.