Sezaryen sırasında myomektomi yapılan olguların değerlendirilmesi
Evaluation of myomectomy during cesarean section
  1. Tez No: 802414
  2. Yazar: ÖZLEM POLAT BOZBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, sezaryen, myoma uteri, sezaryen myomektomi, Pregnancy, cesarean section, myoma uteri, cesarean myomectomy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmada kliniğimizde myomu olan gebe hastalarda, sezaryen sırasında myomektomi yapılan ve yapılmayan hastaları karşılaştırarak, myomektomi yapmanın yararları, intraoperatif ve postoperatif risk ve komplikasyonları ve bu olgulara yaklaşımı ve sezaryen myomektominin etkinliğini ve risklerini öngörmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Retrospektif çalışmamız Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne 1 Ocak 2015 ile 31 Mayıs 2022 tarihleri arasında başvuran ve sezaryene alınan üçüncü trimester hastalar arasında yapılmıştır. Çalışma 3 gruptan oluşturuldu. Gruplardan birincisi myoma uteri+gebe olup sezaryen ve eş zamanlı myomektomi operasyonu yapılan grup, ikinci grup myoma uteri+gebe olup sadece sezaryen yapılan grup, üçüncü grup ise myomu olmayan sadece sezaryen yapılan gebe hastalardan oluşturuldu. Hastaların preoperatif, postoperatif dönemdeki hemogram değerleri, demografik özellikleri, operasyon süresi, hastanede kalış süresi, kan transfüzyon ihtiyacı, myom boyutu, myom sayısı, myomektomi yapılan hastaların operasyon esnasında alınan myom sayısı, peroperatif ya da postoperatif histerektomi ihtiyacı, ek cerrahi girişim ihtiyacı açısından gruplar değerlendirildi. Bilgilere hastane elektronik arşiv veri tabanından ulaşıldı. Bulgular: Çalışmamıza sezaryene alınan myoma uteri ve gebelik tanısı olan 87 gebe hasta ve kontrol grubu olarak da 51 myoma uteri tanısı olmayan gebe hasta dahil edilmiştir. Grup 1, 56 hastadan (%40.6), grup 2, 31 hastadan (%22.5), grup 3 ise 51 hastadan (%37) oluşmaktadır. Grup 1 ve grup 2'nin yaşları grup 3'ten anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0.001, p=0.001). Myoma uteri olan grup, kontrol grubuna göre daha yüksek oranda nulligravid ve nullipar bulunmuştur. Grup 3'ün geçirilmiş sezaryen sayısı grup 1 ve grup 2'den anlamlı derece fazla olduğu (p=0.001, p=0.017) bulunmuştur. Grup 3'ün doğumdaki gebelik haftası grup 2'den anlamlı derece yüksek olduğu (p=0.008) tespit edilmiştir. Grup 1 de myom boyutu arttıkça ameliyat süresi, ameliyat sonrası taburculuk süresi ve eritrosit transfüzyonunda artış izlenmiştir (r=0.503, p=0.001), (r= 0.351, p=0.008) (r=0.352, p=0.008). Grup 1'de alınan myom sayısı arttıkça eritrosit transfüzyonu artmıştır (r=0.350, p=0.008). Sonuç: Sezaryen sırasında myomektomi operasyonun yapılması; verilerimiz göz önüne alındığında olası riskler de değerlendirilerek 3. basamak hastanelerde deneyimli cerrahlar tarafından uygulanabilir bir operasyondur. Komplikasyonlar yönünden de tedbirler alınmalıdır. Sezaryen sırasında myomektomi operasyonunu eklenip eklenmeme kararını hasta ile görüşüp kar-zarar oranı düşünülüp yukarda bahsettiğimiz etkenler göz önünde bulundurularak hasta bazlı karar verilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to predict the benefits of myomectomy, intraoperative and postoperative risks and complications, the approach to these cases, and the efficacy and risks of cesarean section myomectomy by comparing pregnant patients with myoma in our clinic with and without myomectomy during cesarean section, in this study. Material and Methods: Our retrospective study was conducted among third trimester patients who applied to Dicle University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology between January 1, 2015 and May 31, 2022 and received cesarean section. The study consisted of 3 groups. The first group consisted of myoma uteri+pregnant group who underwent cesarean section and simultaneous myomectomy, the second group consisted of myoma uteri+pregnant and only cesarean section group, and the third group was composed of only cesarean section pregnant patients without myoma uteri. The groups were evaluated in terms of preoperative and postoperative hemogram values, demographic characteristics, operation time, postoperative hospital stay, need for blood transfusion, myoma size, number of myomas, number of myomas removed during the operation of myomectomy patients, need for peroperative or postoperative hysterectomy, and need for additional surgical intervention. The information was obtained from the hospital electronic archive database. Results: Our study included 87 pregnant patients with myoma uteri and pregnancy diagnosis who underwent cesarean section, and 51 pregnant patients without myoma uteri as the control group. Group 1 consisted of 56 patients (40.6%), group 2 consisted of 31 patients (22.5%), and group 3 consisted of 51 patients (37%). The ages of group 1 and group 2 were found to be significantly higher than group 3 (p=0.001, p=0.001). The group with myoma uteri had a higher rate of nulligravid and nulliparous than the control group. The number of previous cesarean sections in group 3 was found to be significantly higher than group 1 and group 2 (p=0.001, p=0.017). It was determined that the gestational week of group 3 at birth was significantly higher than group 2 (p=0.008). In group 1, as myoma size increased, operation time, postoperative hospital stay, and erythrocyte transfusion increased (r=0.503, p=0.001), (r= 0.351, p=0.008) (r=0.352, p=0.008). As the number of myomas removed in group 1 increased, erythrocyte transfusion increased (r=0.350, p=0.008). Conclusion: Performing myomectomy operation during cesarean section; considering our data, it is an operation that can be performed by experienced surgeons in tertiary hospitals by evaluating possible risks. Precautions should also be taken in terms of complications. We think that the decision of whether to include myomectomy operation during cesarean section should be decided on a patient basis by discussing with the patient the profit-loss ratio and considering the factors mentioned above.