Hemodiyaliz tedavisi gören diyabetli ve diyabetli olmayan hastaların bakım gereksinimleri ve uygulamalarının karşılaştırılması
Comparison of care requirements and implementations of patients with diabetes and without diabetes who get hemodialysis
- Tez No: 203407
- Danışmanlar: PROF. DR. FERAY GÖKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes mellitus, kronik böbrek yetmezligi, hemodiyaliz, bakım gereksinimi, hemsirelik, Diabetes mellitus, chronic kidney disease, hamodialysis, care needs, nursing
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu arastırma, diyabetli ve diyabetli olmayan hastaların bakım gereksinimleri ve uygulamalarının karsılastırılması amacıyla planlanmıstır. Arastırma, kesitsel tipte bir arastırmadır. Bolu il merkezindeki iki hemodiyaliz merkezinde tedavi gören toplam 122 hastadan 111 kisi (%91) arastırmaya katılmıstır. Verilerin toplanmasında soru formu ve ?Yeti Yitimi Ölçegi? kullanılmıstır. Hemodiyalize giren hastaların %28,8'inde (n:32) diyabetes mellitus saptanmıs, hastaların çogunlugunu erkek (diyabetli %62,5?diyabetli olmayan %55,7), 50?64 yas grubunda (diyabetli %43,8? diyabetli olmayan %36,7) ve okuryazar/ ilkokul mezunu (diyabetli %68,8? diyabetli olmayan 59,5) kisiler olusturmustur. Kronik böbrek yetmezliginin en fazla diyabetik nefropati (%28,8) nedeniyle gelistigi, diyabetli olmayan hastalara göre diyabetli hastaların greft ya da fistül sorunlarını, diyet, beslenme ve sıvı kısıtlamasına iliskin sorunları daha sık yasadıkları, bulantı-kusma ve uyku problemlerinin daha fazla oldugu saptanmıstır. Diyabetli ve diyabetli olmayan hastaların hemodiyaliz seansı öncesi ve sonrası üre, kreatinin, kalsiyum, potasyum, fosfor degerleri arasında istatistiksel yönden anlamlı bir fark bulunmustur. Diyabetli olmayanlara göre diyabetlilerde yeti yitimi ve bakım gereksinimlerinin daha fazla oldugu saptanmıstır. Arastırma sonuçlarına dayanarak, hemodiyalize giren diyabetli hastaların bakım ve tedavilerine iliskin yasadıkları güçlüklerin bilinmesi, degerlendirilmesi ve bu sorunların çözümüne hemsirelerin dikkatinin çekilmesi açısından çalısmanın katkıda bulunabilecegi düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is planned to compare the care requirements and implementations of patients with diabetes and without diabetes. The research is cross sectional type. A total of 111 people out of 122 patients (91%) who are being treated in two hemodialysis centers in central Bolu. Questionnaire and `Brief Disability Questionnaire? are used to collect data. 28,8% (n: 32) of the patients who receive hemodialysis have diabetes mellitus, they consist of mostly males (62,5% with diabetes - 55,7% without diabetes), between the ages of 50?64 (43,8% with diabetes - 36,7% without diabetes), literate/ elementary school graduates (68,8% with diabetes - 59,5% without diabetes). It is determined that chronic kidney failure mostly developed because of diabetic nephropathy (28,8%), patients with diabetes had more problems related with diet and liquid restriction than patients without diabetes because of graft or fistula, and they had more problems such nausea-vomiting and sleep disorder. There is a meaningful statistical difference among the urea, creatinin, calcium, potassium, phosphorus values of patients with diabetes and without diabetes before and after hemodialysis session. It is determined that patients with diabetes had more capability loss and more care requirement than the ones without diabetes. Based on these results, it is believed that this study may contribute to the awareness of difficulties of patients with diabetes who undergo hemodialysis in their care and treatment, to the evaluation of these difficulties and to the emphasis of the solutions to these problems for the nurses.