İzole pulmoner arter ve venlerde resveratrolün damar direnci üzerine etkisi
Effects of resveratrol on vascular tone of isolated pulmonary arteries and veins
- Tez No: 203408
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZGE UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Resveratrol, Pulmoner ven, Pulmoner arter
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalısmanın ilk amacı koyun izole pulmoner arter ve venlerinde resveratrolün etkisi ve neden olduğu vazodilatasyonda NOS ve COX inhibisyonunun rolünü arastırmaktır. ?kinci amacımız ise hipoksiye bağlı vazokonstriksiyonda resveratrolün etkilerini belirlemektir. ?zole edilen pulmoner damarlar, içinde Krebs-Henseleit çözeltisi bulunan organ banyosuna asılmıstır. ?zometrik kasılmalar izometrik transdüsır ile bağlantılı bilgisayarlı poligraf sistemi ile kaydedilmistir. L-NAME (10-4M) ve indometazin (10-5M) NO'nun ve COX ürünlerinin rolünü arastırmak için kullanılmıstır. L-NAME ve indometazin prekontakte izole pulmoner damarlarda resveratrolün neden olduğu konsantrasyon bağımlı vazodilatasyonu etkilememistir. Pulmoner venlerde resveratrol (207M), U46619 (10-6M) ile ortaya çıkan kasılma cevabını anlamlı bir sekilde azaltmıstır. Ama pulmoner arterlerde resveratrol varlığında, 5-HT(10-6M)'nin neden olduğu kontraksiyon değismemistir. Bu sonuçlar resveratrolün neden olduğu vazodilatasyonun NO ve COX aracılıklı bir mekanizma ile gerçeklesmediğini düsündürmektedir. Bu verilere ek olarak resveratrol varlığında, U46619 ile prekontrakte edilen pulmoner venlerde hipoksiye bağlı pulmoner vazokonstriksiyonun (HPV) azaldığı da saptanmıstır. Ancak 5-HT ile prekontrakte edilen pulmoner arterlerde HPV cevabında bir değisim gözlenmemistir. Çalısmamız koyun izole pulmoner arter ve venlerinde resveratrolün neden olduğu vazodilatasyona (a) NO ve prostanoitlerin aracılık etmediğini (b) resveratrolün prekontrakte venlerde HPV'yi inhibe ettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The first aim of this study was to investigate the effect of resveratrol on and the role of NOS and cyclooxgenase inhibition on resveratrol-induced vasodilatation in sheep isolated pulmonary arteries and veins. The second aim is to determine the role of resveratrol on hypoxia induced vasoconstriction. Isolated pulmonary vessels were suspended in an organ bath filled with Krebs-Henseleit solution. Isometric contractions were recorded continuously via an isometric transducer connected to a computerized polygraph system. L-NAME (10-4M) and indomethacin (10-5M) were used to investigate the role of NO and cyclooxygenase product. Resveratrol induced concentrationdependently vasodilatation was unaffected by L-NAME or indomethacin in precontracted isolated pulmonary vessels. In our experiments we observed that resveratrol (20.M) significantly decreased the contractile responses of U46619 (10-6M) in pulmonary veins. But 5-HT- induced contraction was not changed in the presence of resveratrol in pulmonary arteries. These results suggest that vasodilatation induced by resveratrol is not NO or COX mediated mechanisms. In addition to these data, in the presence of resveratrol, hypoxia induced pulmonary vasoconstriction was decreased in pulmonary veins precontracted with U46619 but not in pulmonary arteries precontracted with 5-HT. Our study showed that: (a) resveratrol induced vasodilatation in sheep isolated pulmonary arteries and veins are not mediated via NO or prostanoids, (b) resveratrol reduced HPV in precontracted veins. Keywords : Resveratrol, Pulmonary arteries, Pulmonary veins