Akciğer kanserli hastalarda nqo1 gen polimorfizminin araştırılması
Investigation of the nqo1 gene polymorphism in the patients with lung cancer
  1. Tez No: 203426
  2. Yazar: KAMİLE ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAMMAM SİPAHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Moleküler Tıp, Biophysics, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer Kanseri, NAD(P)H, NQO1, Polimorfizm, Lung Cancer, NAD(P)H, NQO1, Polymorphism
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Karsinojen metabolizmasında görev alan genlerde görülen varyasyonlar, akciğer kanserine yatkınlık açısından önemlidir. NAD(P)H: Kinon oksidoredüktaz (NQO1), substratına bağlı olarak aktivasyon ya da detoksifikasyon enzimi olarak rol oynar. Genin 609. pozisyonunda görülen C>T polimorfizmi enzimatik aktivitenin azalmasına neden olur. Ayrıca NQO1, sigara dumanındaki karsinojenik maddeleri aktive edebilir. Yapılan epidemiyolojik çalışmalar, sigaranın akciğer kanserinin en önemli nedeni olduğunu göstermektedir.Bazı çalışmalarda, NQO1 genetik polimorfizmi ile akciğer kanseri arasında bir ilişkinin olabileceği saptanmıştır. Bu nedenle NQO1'in akciğer kanserine olan yatkınlığın belirlenmesi için aday bir gen olabileceği düşünülmektedir.Bu çalışmada, NQO1'deki genetik polimorfizm ile akciğer kanserine yatkınlık arasındaki ilişki araştırıldı. 75 akciğer kanserli hasta ile 65 sağlıklı bireyde NQO1 allellerinin dağılımı belirlendi. NQO1 genindeki polimorfizm, polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile incelendi. Elde edilen PZR ürünlerinin restriksiyon enzimi ile kesimi yapıldı. CC, CT ve TT genotiplerinin dağılımları sırasıyla; kontrol grubunda %60.0, %35.4, %4.6, akciğer kanserli hasta grubunda %66.7, %32.0, %1.3 bulundu. Kontrol ve hasta grupları arasında sayısal değerler açısından belirgin bir fark olmadığı görüldü (p=0.433).Bu çalışmanın sonucunda, NQO1 genindeki polimorfizm ile akciğer kanseri arasında bir ilişki bulunmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Variations in the carcinogen metabolism genes play an important role in predisposition to lung cancer. NAD(P)H: quinone oxidoreductase (NQO1), may either a detoxification or activation enzyme, depending on substrate. The C>T polymorphism in the gene of 609 position the results in the decrease of the enzymatic activity. NQO1 also, activate the carcinogens present in tobacco. In epidemiology studies smoking is the strongest known risk factor for lung cancer.In some population-based case-cohort studies, NQO1 gene polymorphisms have been associated with development of lung cancer. So NQO1 may be a candidate gene for development of lung cancer.In this study we examined the relationship between NQO1 polymorphisms and lung cancer. We identified the genotype distribution for 75 lung cancer patients and 65 healthy individuals. Genotyping of NQO1 polymorphism was performed by a PCR amplification procedure. The amplified PCR products were digested with Hinf1 restriction enzyme. The distribution of CC, CT and TT were %60.0, %35.4 and %4.6 for healthy group and %66.7, %32.0, %1.3 for patients group, respectively. There was no difference in genotype distribution between healthy and patients groups (p=0.433).In this study no evidence was found to support the role of the polymorphism in NQO1 and lung cancer.