Kalp yetmezliğinde yaşam kalitesi ve günlük yaşam aktivitelerinin değerlendirilmesi
Quality of life and activities of daily living in heart failure
- Tez No: 203440
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SERAP ÜNSAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kalp Yetmezliği, Yaşam Kalitesi, Günlük Yaşam Aktiviteleri, Heart Failure, Quality of Life, Activities of Daily Living
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma, kalp yetmezlikli hastaların yaşam kalitesi ve günlük yaşam aktivitelerini incelenmek amacı ile planlanmıştır.Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Ve Polikliniğine Nisan ?Ekim 2007 tarihleri arasında başvuran ve kalp yetmezliği tanısı alan, gönüllü olarak çalışmaya katılmayı kabul eden 75 hasta çalışma kapsamına alınmıştır.Çalışmada veriler, araştırmacı tarafından ilgili literatür doğrultusunda hazırlanan hasta bilgi formu, Leary ve Jones tarafından ve Özer ve Argon tarafından Türkçe geçerlilik güvenilirlik çalışması yapılan Yaşam Kalitesi Ölçeği, Katz tarafından geliştirilen Günlük yaşam aktiviteleri ölçeği kullanılarak toplanmıştır.Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, yüzdelik, Kruskal-Wallis Varyans Analizi, t-testi, Turkey-HSD Post Hoc testi, Pearson Ki-Kare testi, Kolerasyon Analizi, Spearmans Kolerasyon Analizi kullanılmıştır.Çalışmanın sonuçlarına göre, hastaların yaşam kalitesi orta düzeyin biraz altında (puan ortalaması: 65.51±22.25) olduğu ve yaşam kalitesini ortalama uyku süresi, uykunun düzenli olma durumu, günlük alınan toplam ilaç sayısı, daha önce hastanede yatma durumu, kalp yetmezliği sınıfından etkilendiği bulunmuştur.Hastaların günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız olduğu (puan ortalaması: 15.41±3.13) ve günlük yaşam aktivitelerinin yaş, kalp yetmezliği sınıfı, günlük alınan toplam ilaç sayısı, günlük ortalama uyku süresinden etkilendiği bulunmuştur.Hastaların yaşam kalitesi ve günlük yaşam aktiviteleri arasında istatistiksel açıdan negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Günlük yaşam aktiviteleri ölçeğinden alınan puan arttıkça yaşam kalitesi ölçeğinden alınan puan azalmaktadır. Yani günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlık düzeyi arttıkça yaşam kalitesi de artmaktadır.Çalışmanın bu sonuçları doğrultusunda;?Kalp yetmezliği olan hastalara bireysel ve hastalıkla ilgili özellikler doğrultusunda eğitim programlarının planlanması,?Kalp yetmezliğinin şiddeti arttıkça GYA'nin desteklenmesi ve yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik önlemler alınması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was planned for the purpose of examining the quality of life and activities of daily living of heart failure patients.The study population was 75 patients who presented to Trakya (Thrace) University Medical Faculty Health Research and Training Hospital's Cardiology Ward and Outpatient Clinic between April and October 2007 with the diagnosis of heart failure and who were willing to participate voluntarily in the study.The data were collected in the study using a patient information form prepared by the researcher based on relevant information in the literature, the Quality of Life Scale which was developed by Leary and Jones and adapted and tested for validity and reliability in Turkish by Özer and Argon, and the Activities of Daily Living Scale developed by Katz.The data obtained were analyzed using percentage, Kruskall-Wallis variance analysis, t test, Tukey HSD post hoc test, Pearson Chi square test, correlation analyses, and Spearman's correlation analysis.According to the study results the patients' quality of life mean score was slightly below average (65.51±22.25) and their quality of life were found to be affected by their mean amount of sleep per day, status of having regular sleep, total number of medications taken per day, status of previous hospitalization and heart failure class.The patients were found to be independent in their activities of daily living (mean score was 15.41±3.13) and their activities of daily living were found to be affected by their age, heart failure class, total number of medications taken per day, and their mean amount of sleep per day.A statistically significant negative correlation was found between the patients' quality of life and activities of daily living. As the score from the Activities of Daily Living Scale increased the score from the Quality of Life Scale decreased. That is, as their level of independence in their activities of daily living increased their quality of life also increased.Based on these study results it is recommended that?Educational programs be planned based on the individual and disease related characteristics of patients with heart failure,?As the severity of heart failure increases that measures be taken to support patients' activities of daily living and improve their quality of life.