Açık kalp ameliyatı sonrası hemşireler tarafından verilen taburculuk eğitiminin hastalar tarafından kullanılma oranları
The use rates of patient discharge education given by the nurse after open heart surgery
- Tez No: 203456
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMMÜ YILDIZ FINDIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Açık Kalp Ameliyatı, Hasta, Hasta Eğitimi, Hemşire, Hemşirelik Bakımı, Taburculuk Eğitimi, Discharge Education, Nurse, Nursery Care, Open Heart Surgery, Patient, Patient Educaiton
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
- Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma açık kalp ameliyatı yapılan hastalara hemşireler tarafından verilen taburculuk eğitiminin hastalar tarafından kullanılma oranlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırma örneklemini Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği'nde Ocak 2007 - Haziran 2007 tarihleri arasında açık kalp ameliyatı olan, okuma yazma bilen, 40-70 yaş aralığında araştırmaya katılmayı kabul eden 50 hasta oluşturmuştur.Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, ön test ve son test anket formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırmacı tarafından hastalarla yaklaşık 30-40 dakika süren açık kalp cerrahisi sonrası taburculuk eğitimi verilmiş ve eğitim sonunda hastalara araştırmacı tarafından hazırlanan eğitim kitapçığı verilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 7.00 programında yüzde, McNemar ki-kare, Wilcoxon signed ranks ve geriye doğru adımsal doğrusal regresyon analizi testleri kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre hastaların ilaç kullanımı, ağrı, ödem, boşaltım, dinlenme, hijyenik bakım, cinsel yaşam, uğraşıları bilme durumları eğitim sonrası eğitim öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Hastaların yara bakımı, enfeksiyon, diyet, egzersizler, alışkanlıklar, değişkenler ve ruh halindeki değişiklikleri bilme durumları eğitim sonrası eğitim öncesine göre istatistiksel analiz yapılamadığından anlamlılık bulunamamıştır.Hastaların eğitim öncesi ve eğitim sonrası bilgi puan değişimlerine 60 yaşın altında olma ,evli olma ve şehirde yaşama artması yönünde etkide bulunduğu belirlenmiştir. Hastaların eğitim öncesine göre eğitim sonrasında bilgi düzeylerindeki artış istatistiksel olarak anlamlılık oluşturmuştur.Bu sonuçlar doğrultusunda açık kalp cerrahisi geçiren hastalara taburculuk eğitimi verilmelidir.
Özet (Çeviri)
This research aims to identify the use rates of patient discharge education given by the nurses to the patients who had open heart surgery .Research sample contains 50 patients, who experienced open heart surgery in between january 2007 ?june 2007 at Trakya University Health Research and Practice Center - Heart and Vein Surgery Clinic, have the ability of literacy and numeracy and age range of 40-70 .Research datas are collected by using before and after test survey form and the personal information form which was prepared by the investigator. After open heart surgery that is approximately 30-40 minutes, discharge education is given to the patients by the investigator and at the and an education booklet which was arranged by the investigator is handed out to the patients. Collected datas are analiyzed by using percentage, Mcnemar chisquare, Wilcoxon signed ranks and retrospective stepwise regression analyze with SPSS 7.00.According to the search results patients drug use, pain, oadema, excretion, relaxation, hygenic care, sexual life and status of knowledges are found statistically significant after education compared to before education. Patients wound care, infection, diet, excercise, habits and the status of the knowledge of mental state after education were not statistically significant compared to before education period.İt is identified that being younger than age 60, being married and living urban are effecting the knowledge score changes of patients before education and after education due to increasement. The increase of patient?s knowledge status after education is found to be statistically significant compared to before education status.According to these findings discharge education should be given to the patients who experienced open heart surgery .