Skrotal hipertermi uygulanan sıçanların leydig hücrelerinin morfolojik olarak incelenmesi
A morphological study on leydig cells of scrotal hyperthermia applied rats
  1. Tez No: 203458
  2. Yazar: CEVAT AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET KANTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Leydig hücresi, skrotal hipertermi, testosteron, infertilite, sıçan, Leydig cell, scrotal hyperthermia, testosterone, infertility, rat
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Memelilerde testiküler sıcaklık vücut sıcaklığından daha düşüktür. Testiküler fonksiyon ısıya bağımlı olarak değişir. Skrotal ısının artması düşük kalitede sperm üretimine ve infertiliteye neden olur. Spermatogenik disfonksiyon çoğu zaman Leydig hücrelerinin disfonksiyonu ile ilişkilidir. Testosteron normal spermatogenezisin sürdürülmesi ve fertilite için gerekli önemli bir faktördür. Bu çalışmada; skrotal hipertermi ile oluşturulan testiküler hasarda, Leydig hücrelerinde kısa ve uzun dönemde gözlenen morfolojik değişiklikler ışık ve elektron mikroskobik düzeyde incelenmiştir. Bu amaçla çalışmamızda 49 adet Wistar-albino erkek rat kullanılmıştır. Her biri 7 denek içeren 1'i konrol, 6'sı deney olmak üzere 7 grup oluşturulmuştur. Skrotal hipertermi oluşturmak amacı ile deney grubuna ait ratların skrotumları, 43 ?C ye ayarlanmış benmaride 6 gün boyunca her gün 30 dakika, kontrol grubuna ait ratların skrotumları ise 22 ?C ye ayarlanmış benmari içinde 6 gün boyunca her gün 30 dakika süre ile tutulmuştur. Hipertermi uygulanan denekler; uygulamadan 1, 14, 35, 70, 105 ve 140 gün sonra 50 mg/kg ketamin anestezisi altında sakrifiye edilerek, ışık ve elektron mikroskobik incelemeler için, testise ait biyopsi materyalleri alınmıştır. Alınan materyaller yapılacak incelemelere göre işlemlendirilmiştir. Çalışmamızda uyguladığımız hipertermi sonucunda, skrotal hiperterminin Leydig hücrelerinde hasara neden olduğunu gözlemledik. Işık mikroskobik incelemelerde, akut dönemde interstisyel alanda çok sayıda Leydig hücrelerinin hasara uğradığını ve testosteron pozitif reaksiyon veren hücrelerin sayıca azaldığını; kronik dönemde ise haifif bir iyileşmenin olduğunu tespit ettik. Leydig hücrelerinin elektron mikroskobik incelemelerinde ise, tübüler kristalı mitokondrilerde düzensizlikler, düz endoplazmik retikulum sisternalarında belirgin dilatasyonlar dikkat çekiciydi. Sonuç olarak, vücut sıcaklığından daha yüksek sıcaklıkların Leydig hücrelerinde hasar oluşturarak infertiliteye sebep olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Testicular temperature is lower than body temperature in mammals. Testicular function varies depending on temperature. Increase in scrotal temperature causes low quality sperm production and infertility. Spermatogenic dysfunction is mostly associated with dysfunction of Leydig cells. Testosterone is a crucial factor needed for the maintenance of spermatogenesis and fertility. In this study, morphological changes observed in Leydig cells in short and long term were examined at light and electron microscopic level in testicular damage done by scrotal hyperthermia. For this purpose, 49 Wistar-albino male rats were used in our study. 7 groups, 1 control and 6 test, were formed each with 7 subjects. In order to form scrotal hyperthermia, scrotums of rats in test groups were kept in double boiler at 43 ?C for 30 minutes each day for 6 days, and scrotums of control rats were kept at 22 ?C for 30 minutes each day for 6 days. Hyperthermia applied rats were sacrificed under 50 mg/kg ketamine anesthesia after 1, 14, 35, 70, 105 and 140 days, and biopsy materials of testis were collected for light and electron microscopic examinations. The collected materials were processed according to examinations to be done. As a result of hyperthermia that we applied in our study, we observed damage on Leydig cells caused by scrotal hyperthermia. Light microscopic examinations indicated damage of several Leydig cells in interstitial area in the acute period, decrease in number of testosterone positive Leydig cells, but little improvement in the chronic period. It was interesting to note deformation of tubular crystal mitochondria and distinct dilatations in endoplasmic reticulum cisterna in electron microscopic examinations of Leydig cells. As a conclusion, we claim that temperatures higher than the body temperature may cause infertility by damaging Leydig cells.