Testis torsiyonlarında hipoterminin iskemik değişikliklere etkisi
- Tez No: 70714
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN DORAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: testis, torsiyon, hipotermi. IV
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET Testis torsiyonu insan hayatının ilk 25 yılında daha sık olmak üzere tüm dönemlerinde karşılaşılabilen, acil girişim gerektiren bir durumdur. Erken giderilmezse hastanın infertil olmasına ya da testisin kaybına neden olabilir. Hipotermi, transplantasyonlarda organ korumada kullanılan bir yöntemdir. Bu çalışma, testis torsiyonlarında sürenin iskemik değişikliklere olan etkisini ve bu etkinin hipotermi ile ne derece geciktirilebileceğini araştırmak amacıyla yapıldı. On köpeğe bilateral orşiektomi uygulanarak, 20 adet torsiyone testis örneği elde edildi. Elde edilen örnekler 35° C, 20° C, 5° C'lik ortamlarda 1 saat, 2 saat, 3 saat ve 6 saat bekletilerek, histopatolojik incelemeler için örnekler alındı. Işık mikroskobunda incelenen örneklerde 35° C'de 3 saat içinde seminifer tübülüslerde yer yer nekroz görülürken, 5° C'de 6 saat bekletilen örneklerde seminifer tübülüs bazal membranlarının intakt olduğu ve spermatogoniumlarda vakuolizasyon geliştiği görüldü. Spermatogoniumlarda vakuolizasyon 20° C'de bekletilen örneklerde ise 3 saat sonra görülmekteydi. Akut testis torsiyonlu hastaların testislerine uygulanan hipotermi, cerrahi tedaviye seçenek değildir. Ancak testiküler canlılığı uzatarak bize cerrahi girişim için zaman tanımanın yanında orşiektomi oranını da düşürebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Influence of hypothermia on ischemic changes during testicular torsion Torsion of testis is a surgical emergency which is more often seen in the first 25 years of life. Unless an early treatment is given ischemic death of testis may develop and a patient may become infertile. Hypothermia is a method which is used to protect the organ in transplantations. This study was designed to evaluate the effect of hypothermia and ischemic changes during different time intervals. Bilateral orchidectomy was performed to 10 mature dogs and 20 torsioned testes were obtained. The samples were examined hystopathologically after one hour, two hours, three hours and six hours of incubation in a water bath at 35° C, 20° C and 5°C. At a normal testicular temperature of 35°C after 3 hours, necrosis was seen in some areas of seminiferous tubules. In the samples, which were obtained after 6 hours of incubation in 5° C, basal membranes of seminiferous tubules were intact and spermatogoniums showed vacuolization. In the samples, which were obtained after 3 hours of incubation in 20° C, vacuolization was seen on spermatogoniums. Hypothermia is not an alternative to surgical exploration in acute scrotal swelling. However, it might delay the manifestations of irreversible damage and protect testis. This may help us to gain some time for surgical exploration. It may also decrease the rate of orchidectomy. Key Words : testis, torsion, hypothermia. V