Halk sağlığı yönüyle Türkiye'de sıtma savaşı
Malaria eradication in Turkey from the viewpoint of public health
- Tez No: 38216
- Danışmanlar: PROF.DR. YAMAN ÖRS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Medical History and Ethics
- Anahtar Kelimeler: Halk sağlığı Kavramı, Türkiye'de Sağlık Siyasası, Sıtma Savaşı, Türkiye'de Sıtma savaşı. 82, The concept of Public Health, Health Policy in Turkey, Malaria Eradication, Malaria Eradication in Turkey. 84
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
7- ÖZET Halk sağlığı hizmetleri devletin öncülük ettiği, toplumsal katılım ile gerçekleşebilen geniş kapsamlı hizmetlerdir. Türkiye'de 1920'lerde başlayarak yürütülen sıtma savaşı 1950'lerde Dünya Sağlık örgütünün dünya ülkelerine önerdiği yöntem ve ilkelere önemli ölçüde koşutluklar içermektedir. Ülkemizde sıtma savaşının temeli, daha Kurtuluş Savaşı yıllarında, Atatürk'ün yönlendiriciliği altında atılmıştır. Savaşa, birtakım yasal düzenlemeler getirilerek başlanmış ve Sağlık Bakanlığında onun için ayrı bir örgüt kurularak çalışmalara başlanmıştır. Sıtma savaşında kullanılan ekonomik kaynakların başında devlet bütçesi gelmektedir. Dönem dönem, bazı dış yardımlar da savaşıma kaynaklıklık etmiştir. Savaşımda başta arazi iyileştirme çalışmaları ve ilaç kullanımı yöntemi izlenmiş, daha sonra D.D.T. kullanımı ağırlık kazanmıştır. Bir Halk Sağlığı çalışması olarak sıtma savaşının başarılması için, tüm toplumsal olanaklardan yararlanılmaya çalışılmıştır. ilerleyen yıllar içinde devlet, sıtma savaşına desteğini sürdürmüştür, ikinci dünya savaşı, ulaşılmış olan başarılı sonuçları geriletmiştir. Sonraki yıllarda D.D.T.'nin kullanıma geçilmesi ise sıtmanın kökten yok edilmesi beklentisini doğurmuştur. 1960'ların sonu ve 1970'lerin başında sıtma olgularının çok düşük sayılara inmesi, Halk Sağlığı yönünden sıtma savaşı çalışmalarının önemini yitirmesine ve sıtmanın gözardı edilmesine yol açmıştır. Bu son durum beklenmedik biçimde, hemen arkasından sıtma olgularının artışına yol açmıştır. Sıtma olgularının artışında Sıtma Savaş örgütü'nün, son onyıllarda etkin konumunu yitirmesinin de etkin olduğu söylenebilir. Sıtma Savaş Örgütü ilerleyen yıllar içinde sıtma dışı Halk Sağlığı hizmetlerini de yerine getirmiştir. Bu yönden örgütün 1960 yılında uygulamaya sokulan“sağlık hizmetlerinin sosyalleştirilmesi programı”sırasında gözardı edilmesi kimilerce olumsuz bir tutum olarak değerlendirilmektedir. 81
Özet (Çeviri)
8- SUMMARY MALARIA ERADICATION IN TURKEY FROM THE VIEWPOINT OF PUBLIC HEALTH Public health must be under the responsibility of the state so that its wide-ranged services could be realized, from an overall organizational standpoint, by the contribution of the society. The malaria eradication program was started in Turkey in 1920, the first designs of which were in the mind of Atatürk during the War of Independence. And this program already included the methods and techniques suggested by WHO in 1950. Organizationally, it was started by certain legal arrangements and by the establishment of a Malaria Department in the Ministry of Health. The basic financial source of the program was the general state budget, with some foreign aid from time to time. The program was begun by the application of certain environmental measures. Certainly, antimalarial drugs were also used at this early stage. In 1950*s the use of D.D.T. became the most important element of the program. All the possibilities of the society have apparently been exploited in the application of the antimalarial program to overcome the epidemic, and the state has been its reguler supporter up to the present. During the Second World War, successes achieved in the previous years of the program have slowed down with a following increase in the other hand, led to the expectation of a complete eradication of malaria in this country. However, the substantial decrease in the number of malaria cases in the late 1960's and early 1970's has led to the neglect of the antimalarial campaign as a public health matter, and to a looseing in the eradication program. This has resulted, in turn, in an immediate increase in malaria cases in the country. It may justifiably be said that a loss in the active function of the Malaria Eradication Organization has been responsible in this state of affairs in Turkey. In the course of time, the latter organization has assumed a function in other public health services as well. It is obviously for this reason that 83some people have criticized its neglect during the“socialization of health services”put into practice in 1 960.