Goldmann aplanasyon tonometrisi ve pascal dinamik kontur tonometrenin karşılaştırılması ve santral kornea kalınlığının göz içi basıncı ölçümlerine etkisi
Comparison of pascal dynamic contor tonometry and goldmann aplanation tonometry and effect of central corneal thicness on intraocular pressure measurements
- Tez No: 203494
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜZEYİR GÜNENÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pascal dinamik kontur tonometre, Goldmann aplanasyon tonometrisi, primer açık açılı glokom, oküler hipertansiyon, santral kornea kalınlığı, Pascal dynamic contour tonometry, Goldmann aplanation tonometry, primary open angle glaucoma, ocular hypertension, central corneal thickness
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız, primer açık açılı glokom (PAAG), oküler hipertansiyon (OHT) ve kontrol grubu olgularında Goldmann aplanasyon tonometrisi (GAT) ve Pascal dinamik kontur tonometre (DKT) yöntemlerini karşılaştırmak, santral kornea kalınlığı (SKK) ve diğer kornea özelliklerinin ölçümlere etkisini değerlendirmektir.Hastalar ve Yöntem: PAAG'lu 50 olgu, OHT'lu 43 olgu ve 50 kontrol grubu olgusunun GİB, GAT ve DKT yöntemleriyle ölçüldü. Tüm olguların SKK, ultrasonik pakimetri ile belirlendi. Olguların korneal kurvatür ve astigmatizma değerleri tespit edildi. Tüm gruplarda sağ ve sol gözlerde GAT ve DKT yöntemleri karşılaştırıldı. SKK ve diğer kornea özelliklerinin GİB ölçüm yöntemlerine etkisi incelendi.Bulgular: Tüm gruplarda GAT ve DKT yöntemleri ile yapılan ölçümler birbiri ile korelasyon gösterdi. DKT ile yapılan ölçümler PAAG ve kontrol grubunda GAT'a göre anlamlı derecede yüksekti. OHT grubunda DKT ve GAT ölçüm değerleri arasında anlamlı fark yoktu. DKT ve GAT arasındaki GİB değeri farkı, düşük GİB değerlerinde daha fazla iken yüksek GİB değerlerinde farkın azaldığı tespit edildi. SKK, OHT grubundaki olgularda PAAG ve kontrol grubundaki olgulara göre anlamlı derecede kalındı. GAT ve DKT değerlerinin SKK ile korelasyon gösterdiği görüldü fakat GAT ve SKK arasındaki korelasyon GAT ve DKT arasındaki korelasyona göre daha fazlaydı. DKT ile GAT arasındaki GİB değeri farkı ince kornealarda kalın kornealara göre daha fazla idi. GAT ve DKT yöntemlerinin, korneal kurvatür, korneal astigmatizma ve yaş faktörleri ile ilişkili olmadığı belirlendi.Sonuç: GAT'a göre SKK'ından daha az ekilenen DKT yöntemi, günlük pratikte kullanılabilecek bir yöntemdir. Glokom teşhisinde DKT yöntemi için yeni eşik GİB değerleri belirlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare the Pascal dynamic contor tonometry (DCT) and Goldmann aplanation tonometry (GAT) in cases with primary open angle glaucoma (POAG), ocular hypertension (OHT) and control group and to evalute the effect of central corneal thickness (CCT) and other corneal parameters on the measurements of intraocular pressure (IOP).Patients and Methods: The IOP of fifty cases with POAG, 43 cases with OHT and 50 cases of control group were measured with GAT and DCT. The CCT of the cases were measured by ultrasound pachimetry. The corneal curvature and astigmatism levels of the cases were determined. GAT and DCT were compared in right and left eyes of the cases. The effect of CCT and other corneal parameters on GAT and DCT was detected.Results: GAT and DCT measurements were correlated in all groups. The meuserements with DCT were significantly higher than GAT measurements in POAG and control group. There was no significant difference between GAT and DCT in OHT group. The difference between DCT and GAT was higher in cases with low IOP levels whereas the difference was smaller in high IOP levels. The CCT in the group with OHT was significantly higher than in controls and cases with POAG. GAT and DCT were correlated with CCT but the correlation between GAT and CCT was higher than the correlation between DCT and CCT. Difference in IOP measurements between DCT and GAT was higher in cases with lower CCT. GAT and DCT measurements were not effected by age, corneal curvature and astigmatism.Conclusion: This study suggest that, DCT seems to be reliable method for intraocular pressure mesurement, which is influnced by CCT lower than GAT. New threshold levels in glaucoma diagnosis should be determined for DCT.