İnflamatuvar barsak hastalığında serum anjiotensin konverting enzim seviyesi ve hastalık aktivitesi ile ilişkisi
The serum levels of angiotensin converting enzyme (ACE) in inflammatory bowel disease, and their relationship with disease activity
- Tez No: 203542
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM AYDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: İnflamatuvar barsak hastalığı, ACE, aktivite, patogenez, inflammatory bowel disease, ACE, activity, pathogenesis
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
İnflamatuvar barsak hastalıkları (IBH) idiopatik, kronik, relaps ve remisyon periyotları ile seyreden intestinal inflamatuvar hastalıklardır. Ülseratif kolit (ÜK) ve Crohn hastalığı (CH) idiopatik İBH'nın majör iki formudur. İnflamasyon mediatörleri İBH'nın etyolojisinde suçlanan faktörlerdendir. Anjiotensin konverting enzim (ACE) bradikini inaktive ederek kininaz olarak görev yapar. Azalmış ACE seviyesi IBH'nın patogenezinde suçlanan faktörlerden biridir. Çalışmamızda ÜK ve CH olan hastalarda serum ACE seviyelerini sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırdık. Ayrıca bu hastalarda aktivasyon, tutulum bölgeleri, kullanılan ilaçlar ve serum C-reaktif protein (CRP) ve çinko (Zn) seviyeleri ile serum ACE seviyeleri arasındaki ilişkiyi inceledik. Ekim 2006 ile Eylül 2007 tarihleri arasında Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Polikliniğinde İBH tanısı alan toplam 65 (54 ÜK, 11 CH) hasta ve 26 sağlıklı birey çalışmaya alındı. Tüm hastalardan toplanan serumlarda ACE, Zn ve CRP seviyeleri çalışıldı. ÜK grubundaki hastalarının 19 kadın (%35,2), 35'i erkek (%64,8) ti. Hastaların ortalama yaşı 43,6±15,82'idi. CH'larının 8'i kadın (%72,7), 3'ü erkekti (%27,3). Hastaların ortalama yaşı 42,4±10,5 idi. Kontrol grubunun 5'i kadın (%19,2), 21'i (%80,8) erkekti. Olguların yaş ortalaması 40,1±8,3 'idi. Çalışmamızda serum ACE seviyesi ÜK grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı derecede düşük bulunurken, CH grubunda kontrol grubuna göre fark bulunmamıştır. Hastalık aktivitesi, hastalığın tutulum bölgeleri, steroid ve 5-aminosalisilik asit (5-ASA) kullanımı açısından karşılaştırıldığında ise serum ACE seviyesinde gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmamıştır. Çalışmamızda serum Zn ve CRP seviyelerinde hasta ve kontrol grupları arasında fark bulunmamıştır. ÜK grubunda serum ACE seviyesi ile serum Zn seviyesi arasında pozitif yönde bir korelasyon saptanmıştır. Sonuç olarak yaptığımız çalışmada ÜK hastalarında serum ACE seviyesini düşük bulduk. ACE'nin aynı zamanda kininaz olarak çalıştığını biliyoruz. Bu yüzden düşük ACE seviyesi bradikinin artışına neden olarak ve bu yolla süregiden inflamasyonda rolü olabilir.
Özet (Çeviri)
Inflammatory bowel diseases (IBD) are idiopathic chronic disorders of the intestine which have relapsing and remission periods. Ulcerative colitis (UC) and Crohn?s disease (CD) are two major forms of these disorders. Inflammation mediators have important role in the pathogenesis of IBD. Angiotensin-converting enzyme (ACE) inactivates bradykinin and works as kininase. Decreased ACE levels are one of the factors accused in the pathogenesis of IBD. In our study we compared the serum ACE levels of patients who are UC, CD with healthy controlgroup. We also examined the relationship between serum ACE activity and activity of the disease, intestinal areas involved by the disease, medications those patients were taking, serum C-reactive protein (CRP) levels, serum zinc (Zn) levels. We studied 65 pateints with IBD who admitted the Karaelmas University Medical school hospital between October 2006 and September 2007. 54 of these patients were UC and 11 of them were CD. There were 26 control healthy subjects. In the UC group, 19 of the patients were female (%35,2) and 35 of them were male (%64,8) and the mean age of this group was 43.6 ± 15,82. In the CD group, there were 8 females (%72,7) and 3 males (%27,3) and the mean age of this group was 42,4±10,5. In the control group, there were 5 females (%19,2) and 21 males (%80,8) and the mean age of this group was 40,1±8,3. In our study we found the serum ACE levels significantly low in the UC group compared to control group. However there was no difference between CD group and control group. There was no statistical significant difference between the groups when we compared the parameters containing disease activity, intestinal areas involved by the disease, patients taking steroid or 5-aminosalicilic acid (5-ASA). In our study also there was no difference in the serum levels of zinc and CRP between the patient group and control group however we determined a positive correlation in the serum ACE levels and serum zinc levels in the UC group. As a result, in our study we determined low plasma ACE levels at UC group. We know that ACE?s working as a kininase, so decreased ACE level can cause bradykinin to increase and for this way may have a role in ongoing inflammation.