Şişman çocuklarda D vitamini düzeyleri ve insülin direnci ile ilişkisinin araştırılması
The resarch on vitamin d levels, correlation between vitamin D levels and insulin resistance among obese children
  1. Tez No: 203608
  2. Yazar: ÖMER SERHAT KURŞUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ TÜTÜNCÜLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Şişman çocuklar, insülin direnci, kalsidiol, kalsitriol, paratiroid hormonu, Obese children, insulin resistance, calcidiol, calcitriol, parathyroid hormone
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Şişmanlığın çocukluk çağında artan sıklığı ve D vitamininin endokrin dışı işlevlerinin artan önemi çerçevesinde, şişman çocuklarda D vitamini eksikliği ve bu eksikliğin insülin direnci gelişimi üzerine olan etkilerini araştırmak için yaptığımız çalışmamıza 32 şişman çocuk ve karşılaştırma yapmak üzere aynı yaş ve cinsiyette 32 sağlıklı çocuk alındı. Toplam 64 olgu üzerinde bir vaka-kontrol çalışması yapıldı. Şişman olgularda oral glukoz tolerans testi ile, sağlıklı grupta açlık kan şekeri ve insülin düzeyleri ölçülerek insülin direnci araştırıldı. Ayrıca tüm olgularda D vitamini (kalsidiol ve kalsitriol) ve intakt paratiroid hormonu düzeyleri ölçüldü.Literatürle uyumlu olarak, şişman olgularımızda D vitamini eksikliği sağlıklı kontrollere göre daha fazla bulundu. Şişman olgulardaki D vitamini düşüklüğü beraberinde paratiroid hormonu düzeylerinde artış gözlenmediğinden, D vitamini düzeylerindeki bu düşüklük alım veya emilim yetersizliğinden çok yağ dokusunda depolanmaya bağlandı. Sadece şişman olgularda saptanan insülin direnci ile şişman gruptaki D vitamini eksikliği arasında ilişki bulunmadı. D vitamini eksikliği ile insülin direnci arasındaki ilişkiyi araştırmak için geniş vaka serilerini içeren, uzun dönemli ve ayrıntılı çalışmalara gereksinim olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In relation to the increase in the frequency of obesity and increasing importance of non-endocrine functions of vitamin D, we wanted to study about deficiency of vitamin D and effects of this deficiency upon insulin resistance in obese children. We took 32 obese children and age and sex related 32 healthy children to make comparison to our study. We have done a case-control study on 64 children. We studied insulin resistance by oral glucose tolerant test in obese cases, by fasting serum glucose levels and insulin levels in healthy cases. In addition vitamin D levels (calcidiol and calcitriol) and intact parathyroid hormone levels were measured in all cases.Vitamin D deficiency was more frequent in obese cases than healthy controls, in accordance with the literature. As there was no increase in parathyroid hormone levels, decrease vitamin D levels in obese cases was thought to be related to the deposition in fat tissue rather than insufficient intake or absorption. There was no relation in between insulin resistance and vitamin D deficiency in obese group. New more detailed studies taking large case series, in longer periods of time are necessary to explore the relation between vitamin D deficiency and insulin resistance.