Meme kanserlerinde F18-FDG tutulumunun klinik ve biyolojik parametrelerle değerlendirilmesi
Evaluation of F-18 FDG uptake in breast cancer by using clinical and biological paramaters
  1. Tez No: 203626
  2. Yazar: SUNA OCAK ERTOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ENTOK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: PET, FDG tutulumu, meme kanseri, prognoz, PET, FDG uptake, breast cancer, prognose
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, prognostik belirleyicilerle F-18 FDG PET görüntüleme ile tespit edilen glukoz metabolizmasi arasindaki ilişkiyi saptamak amacıyla yapılmıştır. Memede kitle şüphesiyle hastaneye basvuran ve/veya radyolojik görüntüleme yöntemleri ile (Mamografi ve Ultrasonografi) malign olma olasılığı yüksek bulunduğu için meme biyopsisi planlanan 31 ile 81 yaşları arasında (ort. yaş: 54.90), 31 kadın hasta çalışmaya alındı. Hastalarin serum tümör belirteçleri ve MG'leri çalışıldı. Cerrahi öncesi F-18 FDG PET/BT ile görüntüleme yapıldı. Artmış F-18 FDG odakları görsel ve semikantitatif analiz ile değerlendirildi. Cerrahi ile çıkarılan tüm dokular histopatolojik olarak incelendi. Hastaların tümör çapı, histolojik grade, perinöral, lenfatik yada vaskuler invazyon, östrojen ve progesteron reseptör durumu, c-erb B2, tümör lokalizasyonu, CA 15,3 ve CEA düzeyleri, mamografik BIRADS sınıflaması ve aksiller lenf nodu tutulum sayısı ile SUV max değerleri karşılaştırıldı. Yirmialtı (%84) hastada malign, 5 (%16) hastada benign lezyonlar saptandı. Malign lezyonların hepsinde belirgin artmış F-18 FDG tutulumu, benign lezyonlarda ise minimal artmış tutulum gözlendi. Malign tümör tanısı alan 5 (%19) hastada F-18 FDG PET/BT görüntüleme sırasında yaygın metastatik hastalık, 6 (%23) hastada diğer yöntemlerle görüntülenemeyen aksilla dışı lenfatik tutulumlar izlendi. F-18 FDG PET ile değerlendirilen SUVmax değerleri ile tümör çapı, perinöral, lenfatik yada vaskuler invazyon, CA 15,3 yüksekliği ve mamografik BIRADS sınıflaması arasında anlamlı korelasyon saptanırken; histolojik grade, östrojen ve progesteron reseptor durumu, c-erb B2 protein varlığı, tümör lokalizasyonu, CEA düzeyi ve aksiller lenf nodu tutulum düzeyi arasında anlamlı ilişki tespit edilmemistir. Sonuç olarak tümörün FDG tutulumu ile bazı prognostik belirleyiciler arasında anlamlı korelasyonlar mevcuttur ve F-18 FDG PET'in prognostik amaçlı kullanımının umut vadettiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the correlation between the glucose metabolism determined by F-18 FDG PET/CT imaging and prognostic markers. Thirty one female patients ? who applied to hospital with suspicious masses in their breasts and/or whose breast biopsies are planned due to high possibility of being malignant predicted by radiological imaging methods (Mammography and Ultrasongraphy) ? were included in this study. The ages of the patients were between 31 and 81 (average age: 54,90). The serum tumor markers and the MG imaging of the patients were studied. Preoperatively, F-18 FDG PET/CT scanning was carried out. Areas with increased F-18 FDG uptake were evaluated with visual and semiquantitative analysis. All resected tissue specimens were examined histopathologically. Tumor size, histological grade, perineural, lymphatic or vascular invasion, oestrogen and progesterone receptor status, tumor localization, CA 15,3 and CEA levels, mammographic BIRADS classification and the number of metastatic axillary lymph node were compared with SUVmax values. Malignant breast tumor was detected in 26 patients (%84), benign lesions were detected in 5 patients (%16). In all of the malignant lesions significantly increased F-18 FDG uptake was observed, while the uptake was minimal increased in benign lesions. In 5 patients (%19) diagnosed as malignant tumor, distant metastatic disease was determined during F-18 FDG PET/BT imaging. Additionally, non-axillary lymphatic involvement that cannot be determined by the other methods was observed in 6 patients (%23). SUVmax values are correlated with tumor size, perineural, lymphatic or vascular invasion, increased level of CA 15,3 and mammographic BIRADS classification, while there is no correlation between SUVmax values and histological grade, oestrogen and progesterone receptor status, c-erb B2 protooncogene presence, tumor localization, CEA level and the number of metastatic axillary lymph node. As a result, there are significant correlations between F-18 FDG uptake and prognostic markers. We think using F-18 FDG PET in predicting prognose has a promising future.