Karbapenem dirençli A.baumannii saptanmasında otomatize sistem ile referans antibiyotik duyarlılık yöntemlerinin karşılaştırılması ve metallo beta laktamaz üretiminin iki farklı fenotipik yöntemle araştırılması
Comparison of automated system and reference antibiotic susceptibility methods in detection of carbapenem resistant A.baumannii and investigation of metallo-beta-lactamase production by two different phenotypic methods
- Tez No: 203629
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ AKŞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Karbapenem direnci, antibiyotik duyarlılık testleri, metallo beta laktamaz, Carbapenem resistance, antibiotic susceptibility tests, metallo-beta-lactamase
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Laboratuvarımızda Ekim 2005-Aralık 2007 tarihleri arasında tamamı yatan hastalardan izole edilen, tekrarı olmayan 200 adet A. baumannii izolatının imipenem ve meropenem duyarlılığının saptanmasında Microscan/WA otomatize sisteminin performansı, geçerli ve standardize yöntemler olan disk difüzyon, agar dilüsyon ve sıvı mikrodilüsyon yöntemleriyle karşılaştırılmış ve referans yöntemlerle imipenem için 8µg/ml ve üzerinde MİK değeri saptanan izolatlar kombine disk difüzyon testi ve modifiye Hodge testleriyle değerlendirilmiştir. MicroScan/WA otomatize duyarlılık sisteminin imipenem için referans yöntemlerle uyumu karşılaştırıldığında en yüksek uyumu %64,5 ile sıvı mikrodilüsyon yöntemiyle gösterdiği görülmüştür. Disk difüzyon yöntemiyle uyumu %41, agar dilüsyon yöntemiyle uyumu %50 bulunmuştur. Çok büyük hata oranları disk difüzyon ile kıyaslandığında %10, agar dilüsyon ile karşılaştırıldığında %6,5 ve sıvı mikrodilüsyonla karşılaştırıldığında %4 bulunmuştur. Büyük hata oranları kıyaslandığında aynı yöntemler için sırasıyla %0,5, %0,5 ve %1 olarak saptanmıştır. Küçük hata oranları ise yine sırasıyla %48,5, %43 ve %30,5'dir. MicroScan/WA otomatize duyarlılık sisteminin meropenem için referans yöntemlerle uyumu karşılaştırıldığında ise disk difüzyon ile %84, agar dilüsyon ile %86, sıvı mikrodilüsyon ile %86,5 uyumlu bulunmuştur. Çok büyük hata oranları sırasıyla %2, %1,5 ve %1,5, büyük hata oranları sırasıyla %2,5, %1,5 ve %1,5 olarak saptanırken küçük hata oranları sırasıyla %11,5, %11, %10,5'dur. 137 izolatın 67'si(%48,55) kombine disk yöntemiyle, 70'i(%51,09) modifiye Hodge testiyle metallo beta laktamaz üretimi açısında pozitif bulunmuştur. İki yöntem arasındaki uyum %78,83 saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The performance of MicroScan/WA automated system in detecting imipenem and meropenem susceptibilities of 200 A.baumannii strains isolated from hospitalized patients between October 2005-December 2007 was compared with acceptable and standardized methods including disc diffusion,agar dilution and broth microdilution methods, in our laboratory The isolates with MIC?s equal or higer than 8µg/ml for imipenem detected with reference methods were evaluated for metallo-beta-lactamase production with combined disc diffusion and modified Hodge tests. The best agreement was detected as 64,5 % with the broth microdilution method, when the agreement ratios of imipenem susceptibility with MicroScan/WA automated system was compared with the reference methods. The agreement of the system was 41 % with the disc diffusion and 50 % with the agar dilution. Very major error rate was 10 % with disc diffusion, 6,5 % with agar dilution and 4 % with broth microdilution. Major error rates were as 0,5 %, 0,5 % and 1 % for the same methods respectively. Minor error rates were as 48,5 %, 43 % and 30,5 % respectively. The agreement rate of MicroScan/WA automated susceptibility system for meropenem was 84 % when compared with disc diffusion, 86 % with agar dilution and 86,5 % with broth microdilution. Very major error rates were 2 %, 1,5 % and 1,5 % respectively. Major error rates were 2,5 %, 1,5 % and 1,5 % ; and minor error rates were 11,5 %, 11 % and 10,5 respectively Sixty-seven (48,55 %) of 137 isolates were detected positive for metallo-beta-lactamase production with combined disc method and 70 (51,09 %) isolates were positive with modified Hodge test. The agreement between these two methods was detected as 78,83 %.