Characterization of local Salmonella enteritidis isolates of chicken, egg and human origin
İnsan, tavuk ve yumurta kökenli lokal Salmonella enteritidis izolatlarının karakterizasyonu
- Tez No: 90970
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANDAN GÜRAKAN, PROF. DR. GÜLAY ÖZCENGİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: S. enteritidis, Epidemiyoloji, Antibiyotik dirençlilik tiplendirmesi, Plazmit profil tiplendirmesi, Faj tiplendirmesi, Lipopolisakkarit profili, dış hücre zan protein profili, Temel öğeler analizi, S. enteritidis, Epidemiology, Drug resistance (antibiogram) typing, Plasmid profile typing, Phage typing (PT), Lipopolysaccharide (LPS) profile, Outer membrane protein (OMP) profile, Principle component analysis (PCA)
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
Bu çalışmada insan, tavuk ve yumurta kökenli 82 Salmonella enteritidis lokal izolatı antibiyotik dirençlilik, plazmit, faj tipleri, dış zar proteinleri ve lipopolisakkarit profilleri bakımından karakterize edilmiştir. İzolatlann antibiyotik dirençlilik profilleri disk diffuzyon metodu ile test edilmiştir. Buna göre 10 yumurta izolatı 3, 21 tavuk izolatı 12 ve Sİ insan izolatı 14 değişik antibiyotik dirençlilik profili göstermiştir. Bütün izolatlann quinolone, aminoglycoside ve carbapenem türü antibiyotiklere karşı duyarlı olduktan tesbit edilmekle birlikte, tetrasikline karşı insan izolatlannda %58.8, tavuk izolatlannda %71.4 ve yumurta izolatlannda yüzde 70 oranında dirençlilik olduğu gözlenmiştir. 82 S. enteritidis lokal izolatlanndaki plazmid DNA profilleri analiz edilmiş, her bir izolat için plazmidlerin sayısı ve molekül ağırlıklan bakımından karşılaştırma yapılmıştır. 51 insan izolatı 13 değişik vıplazmid profili göstermiştir. 21 tavuk izolatından S değişik plazmid profili elde edilmiştir. Diğer yandan, 10 yumurta izolatı da 6 değişik plazmid profili göstermiştir. Bursa ve Ankara yörelerinden elde edilen izolatlardan, insan, tavuk ve yumurta kökenli izolatlann plazmit profilleri büyük benzerlik göstermiştir Çalışmalarımız sonucu izolatlar arasmda 54 kb lik yüksek molekül ağırlıklı plazmidin insan, tavuk ve yumurta izolatlannda sırasıyla %94.1, %90.5 ve %100 oranlarında içerildiği gösterilmiştir. İzolatlann değişik bakteriyofajlara karşı olan duyarlılık sonuçlan faj tipi 4'ün (PT4) insan ve yumurta kökenli izolatlarda baston olduğunu göstermesine karşın, tavuk izolatlannda ise faj tipi 6'nın (PT6) baskın olduğu ortaya çıkmıştır. Tüm izolatlann genelde PT1, PT4, PT6 ve PT7 faj tiplerine ait olması insan, tavuk ve yumurta kökenli S. enteritidis izolatlan arasındaki epidemiyolojik bağlantıyı göstermiştir. Toplam 82 S. enteritidis izolatının lipopolisakkarit (LPS) tabakalan proteinase K digestion ve SDS-PAGE yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Buna göre tavuk izolatlannın yüzde 24'ü, yumurta izolatlannın yüzde 40'ı ve insan izolatlannın %80'i düzgün (smooth) tip LPS profili göstermesine karşın, tavuk izolatlannın %76'sı, yumurta izolatlannın %60'ı ve insan izolatlannın %20'si düzgün olmayan (rough) tip LPS profili göstermiştir. İzolatlann dış hücre zan proteinleri, sarkosyl ekstraksiyon ve SDS-PAGE yöntemleri incelenmiştir. İzolatlann tiplendirilmesi her bir izolat için proteinlerin sayısı ve molekül ağırlıklan dikkate alınarak yapılmış olup, tiplendirme sonucu dört değişik protein profili elde edilmiş, sırasıyla Tipi, Tipli, Tipin ve TipIV şeklinde adlandırılmıştır. Buna göre, insan izolatlannın %69'u, tavuk izolatlannın %38'i ve yumurta izolatlannın tamamı Tipli profili göstermiştir. Diğer yandan 21 tavuk izolatının %52'sinin Tipin profile sahip olduğu bulunmuştur. Elde edilen antibiyotik dirençlilik, plazmit, faj tipi, vii tC YÜKSEKÖĞRETİM KURU DOKÜMANTASYON HERKElipopolisakkarit ve dış hücre zan protein profil sonuçlan S. enteritidis olmayan diğer 20 enterik bakteriden elde edilen sonuçlar ile karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
The eighty-two local isolates of Salmonella enteritidis from human, chicken and egg were characterized for their antibiotic resistance patterns, plasmid profiles, phage types (PT), outer membrane proteins (OMP) and lipopolysaccharide (LPS) patterns. Antibiotic susceptibilities of the 82 local isolates were determined by the disc diffusion method. Ten egg isolates did have 3 different antibiotic resistance profiles. Twelve different antibiotic profiles were observed with the 21 chicken isolates and the 51 human isolates showed 14 different antibiotic profiles too. All the strains were sensitive to quinolones, aminoglycosides and carbapenems. On the other hand, tetracycline resistance was the most common in the isolates from three sources human, chicken and egg (58.8%, 71.4% and 70%), respectively. The plasmid profiles of the isolates were also determined and comparisons were made between the samples iiifor the number of plasmids present and their molecular weights. There were 13 profiles seen among the 51 human isolates from Bursa and Ankara. Human isolates showed greatest relatedness with chicken isolates. The human, the chicken and the egg isolates were from the same regions of the country, that is Bursa and Ankara. There were 5 profiles seen among the 21 chicken isolates. The chicken isolates showed the greatest relatedness with egg isolates. On the other hand, the 10 egg isolates displayed 6 different plasmid profiles. A 54 kb plasmid was harboured by human, chicken and egg isolates of S. enteritidis with a frequency of 94.1%, 90.5% and 100%, respectively. The susceptibility of isolates to different bacteriophages revealed that PT4 predominated in S. enteritidis human and egg isolates. On the other hand, PT6 was common in chicken isolates. The isolates from three sources generally belonged to the phage types PT1, PT4, PT6 and PT7 and pointed to an epidemiological connection between the isolates from human, chicken and egg. Lipopolysaccharide (LPS) profiles of all the isolates were analyzed by Proteinase K digestion method and followed by SDS-PAGE. 24 % of the chicken, 40% of the egg and 80% of the human isolates were shown to have smooth-type LPS profile. OMP profiles of the 82 isolates were determined with the sarcosyl extraction method. Four different outer membrane protein profiles were identified with respect to number of proteins and their molecular weights, and defined as OMP-typeL, OMP-typell, OMP- typein and OMP-typelV, respectively. 69% of the human, 38% of the chicken and all the egg isolates displayed OMP-typell profiles whereas 52% of the 21 chicken isolates gave OMP-type EI profile. The antibiotic resistance patterns, plazmid, phage type, LPS and OMP profiles of S. enteritidis isolates were compared to the nonenteritidis enterics.