Depresif duygudurum ile giden uyum bozukluğunun klinik açıdan majör depresif bozuklukla karşılaştırılması
Clinical comparison of adjustment disorder with depressive mood with major depressive disorder
  1. Tez No: 203632
  2. Yazar: SEMİHA TUFAN TEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM KAPTANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Uyum bozukluğu, Majör Depresyon, stres etkeni, İşlevsellik, Adjustment disorder, major depression, stressor, functioning
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Uyum bozukluğunun tanımı çok net değildir. Uyum bozukluğunun çeşitli stres olaylarına yanıt olarak geliştiği düşünülür, semptomlar stres etkenleri ve onların devam eden etkilerine uyum çabasıdır. Strese geçici maladaptif yanıtın oluşturduğu subsendromal bir durum olduğu yaygın bir klinik fikirdir. Uyum bozukluğu tanısında stres anahtar bir faktör olarak sayılmaktadır. Ancak, bu konudaki sistematik araştırmalar yetersizdir. Uyum bozuklukları göreli olarak yaygındır. Birinci basamakta yapılan bir çalışmada tüm eksen 1 tanılarının %17.9'u uyum bozukluğu olarak bulunmuştur. Uyum Bozukluğu tanısı konulan bireylere uygulanacak en uygun tedavi yöntemlerinin ne olduğuna dair çok az sistematik araştırma vardır. Bu çalışmaya, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi psikiyatri polikliniğine başvuran ve şikayetleri bir yaşam olayını takiben gelişen depresif duygu durum ile giden uyum bozukluğu olan 32 kişi ve yaşam olayını takiben majör depresyon tanısı konulan 22 kişi, genel popülasyondan herhangi bir ruhsal ya da fiziksel hastalığı bulunmayan 30 kişilik kontrol grubu alınmıştır ve hastalar 6 ay süreyle takip edilmiştir. Hastalara SCID I uygulanarak yarı yapılandırılmış görüşmelerle tanı konulmuştur. Çalışmamızın sonucunda, DDUB hastalarının semptom profilinin majör depresyon hastalarının semptom profiline benzediğini, ancak DDUB hastalarında psikopatolojinin derecesinin ve işlevselliğin bozulmasının MD hastalarına göre daha az olduğunu, fakat normal kontrollere göre anlamlı şekilde daha fazla olduğunu saptadık. Ayrıca, stres etkeninin şiddeti DDUB grubunda sonlanımı ve psikopatolojinin derecesini etkilerken, MD grubunda aynı durumun söz konusu olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Department. Definition of adjustment disorder is not clear. It has been thought that adjustment disorder is a response to different kinds of stress factors and symptoms are adaptation efforts to stress factors and their lasting effects. It is a very extensive idea that adjustment disorder is a subsyndromal state which is made by a transient maladaptive response to stres. Stress has been thougt as a key factor in the diagnosis of adjustment disorder but systematic investigations about that are inadequate. Adjustment disorders are relatively extensive. In a first degree study, 17.9 % of all of the axis 1 diagnosis found as adjustment disorder. There have been very few study about the best treatment choice to the patients with a diagnosis of adjustment disorder. We included 32 adjustment disorder patient with depressive mood who took diagnose after a life event, 22 major depressive patient who took diagnose after a life event and a control group which include healthy people from normal population to this study and patients was followed up during 6 months. SCID 1 Patients took diagnose with semi-structered interviews with SCID 1. At the end of this study, we found that the symptom profile of the patients with adjustment disorder with depressive mood was similar to the symptom profile of the patients with major depression but the degree of psychopathology and impairment in the functioning in the patients with adjustment disorder with depressive mood was much lower than patients with major depression but higher than normal controls. In addition that, the severity of the stressors affected the conclusion and the degree of psychopathology in the patients with adjustment disorder with depressive mood but not in major depression group.