Yaşa bağlı makula dejenerasyonunda bevacizumab ve fotodinamik tedaviyle kombine bevacizumab tedavisinin etkinlik ve güvenilirliğinin araştırılması
Bevacizumab combined with vertoporfirin photodynamic therapy and intravitreal bevacizumab in neovascular age related macular degeneration
- Tez No: 203633
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYHAN TOPBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, bevacizumab, fotodinamik tedavi, Age related macular degeneration, bevcizumab, phodynamic therapy
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Ekim 2006- Mart 2008 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği Retina Biriminde neovasküler tip Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu (YBMD) nedeniyle tedavi uygulanan hastalar incelendi. Çalışmaya 73 hastaya ait 78 göz kabul edildi. Olgular klinik bulgularına göre iki gruba ayrıldı. Birinci grup hastalara İntravitreal Bevacizumab (İVB), ikinci grup hastalara ise Fotodinamik Tedaviyle (FDT) birlikte İVB tedavisi uygulandı. İVB, her iki tedavi grubunda birer ay arayla ardışık 3 doz şeklinde yapıldı. 4. aydan sonra hastalar aylık kontrollere çağrıldı, nüks kriterleri olan hastalara İVB tedavisi tekrarlandı. Hastalar 10 ay boyunca takip edildi. İVB tedavi grubunda başlangıç görme keskinliğine ve Koroid Neovaskülarizasyonuna (KNV) göre görme keskinliklerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Onuncu ayda lezyon boyutu 5400 µm'den küçük KNV'ler ile 5400 µm'den büyük KNV'ler görme keskinliklerine göre incelendiğinde, aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p=0,037*). OKT bulgularına göre santral makula kalınlığında 46.7 µm azalma gözlendi (p=0,045*). Onuncu ayda gözlerin %77'sinde görme keskinliğinde 3 sıradan az kayıp bulundu. YBMD'ye bağlı gelişen tüm KNV'lerde İVB tedavisinin görme keskinliğini koruduğu ve santral makula kalınlığını azalttığı görüldü. FDT+İVB tedavi grubunda başlangıç görme keskinliğine, KNV tipine ve lezyon büyüklüğüne göre görme keskinliklerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. OKT bulgularına göre santral makula kalınlığında 81.6 µm azalma gözlendi (p=0,000***). Onuncu ayda gözlerin %80'inde görme keskinliği'nde 3 sıradan az kayıp bulundu. Baskın klasik KNV'lerde kombine tedavinin görme keskinliğini koruduğu ve santral makula kalınlığını azalttığı görüldü. Ek enjeksiyon sayılarının tedavi grubundan bağımsız olarak KNV tipiyle ilişkili olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Patients treated with neovascular age related macular degeneration in Department of Ophthalmology Retina Clinic between October 2006 and March 2008 were evaluated. This was prospective series at 78 eyes of 73 patients enrolled to this study. Eyes were divided in two groups according to the inspection findings. While Photodynamic Therapy(PDT) combined with three consecutive Intravitreal Bevacizumab(IVB) were applied to one group of patients, intravitreal bevacizumab was applied to the other group of patients. Three consecutive intravitreal bevacizumab were apllied to both groug of patients in the period of monthly intervals. After 4 months patients were called for monthly observations. The patients who had recurrence criteria received intravitreal bevacizumab therapy again. In the group of IVB treatment, there were no statistically significant differences in visual acuities for all eyes according to CNV type and baseline visual acuity. However, there was a statistically significant difference in visiaul acuities according to lesion size(p=0,037*). 81,6 µm decrease was found in the thickness of central macula according to OCT data(p=0,045*).Visual acuity lost less than -3 lines for 77% of IVB treated eyes. IVB treatment kept visual acuity stable and decreased the thickness of central macula for all types CNV. In the group of PDT+IVB treatment, there were no statistically significant differences in visual acuities for all eyes according to CNV type, lesion size and baseline visual acuity. 81,6 µm decrease was found in the thickness of central macula according to OCT data(p=0,000***).Visual acuity lost less than -3 lines for 80% of PDT+IVB treated eyes. PDT+IVB treatment kept the visual acuity stable and decreased the thickness of macula for predominant classic CNV. Regardless to treatment group, there was a relation between number of additional injections and type of CNV.