KOAH'lı ve astımlı olgularda solunum fonksiyon testleri ve kardiyopulmoner egzersiz testleri parametrelerinin incelenmesi
Evaluation of pulmonary function test and cardiopulmonary exercise test parameters in patients with COPD and asthma.
  1. Tez No: 203631
  2. Yazar: ŞEBNEM EMİNE PARSPUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN ERGİNEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, Astım, KPET, SFT, VO2max, COPD, Asthma, CPET, PFT, VO2max
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
KOAH ve astım vakalarında hastalığın fizyopatolojisi gereği SFT parametreleri farklılık göstermektedir. Ayrıca bu vakalarda egzersiz toleransının değerlendirilmesi de önem taşımaktadır. Bu amaçla KPET uygulanması ve VO2max değerinin elde edilmesi önemlidir. Astımlı vakalarda KPET'i egzersizin indüklediği astım tanısında sıklıkla kullanılmasına rağmen literatürde egzersiz test yanıtlarını değerlendiren çalışma bulunmamaktadır. Obstrüktif hastalıklarda tahmini VO2max değerini elde etmek özellikle KPET uygulanamayan vakalarda önemlidir. Çalışmamızda obstrüktif akciğer hastalıklarında SFT parametreleri ve KPET yanıtlarını değerlendirmeyi amaçladık. KOAH ve astımlı vakalarda test yanıtları arasındaki farkları belirlemeyi, tüm obstrüktif olaylara yönelik tahmini VO2max değerini elde etmeye çalıştık. Çalışmamıza 19'u KOAH'lı, 28'i astımlı olmak üzere toplam 47 vaka alındı ( ortalama yaş 59.4 ? 8.2). Tüm vakalara SFT, KPET, difüzyon testi ve 6MWT uygulandı. Arteriyel kan gazları çalışıldı. Her iki grup arasında SFT parametreleri farklılık göstermekteyken KPET yanıtları benzer saptandı. Tüm vakalar KPET'ni semptom sınırlı olarak tamamladılar. Özel parametreler her iki grup için kıyaslandığında KOAH'lı vakalarda 7 parametre (BODE indeksi- FEV1 (p=0,001), FEV1- KPET Watt değeri (p= 0,006), FEV1- KPET süresi (p= 0,004), 6MWT mesafesi- KPET süresi (p=0,006), 6MWT mesafesi- TLCO (p= 0,01), 6MWT mesafesi- FVC (p=0,01), VO2- TLCO (p=0,001)), astımlı vakalarda 2 parametre ( FEV1- KPET süresi (p=0,01), 6MWT mesafesi- KPET Watt değeri (p=0,005) anlamlı değerlendirildi. Egzersiz toleransının değerlendirilmesinde VO2max değeri önemlidir. Çalışmamızda tüm parametreler beraber değerlendirilerek KOAH ve astımlı vakalarda tahmini VO2max değerinin elde edildiği bir formüle ulaşıldı.VO2max(kg/ml/dk)= 24,23 + ( 0,01 x 6MWT) ? ( 9,037 x vücut alanı) + (0,08177 x FVC%)
Özet (Çeviri)
PFT parameters are different in cases with COPD and asthma due to disease physiopathogeneses. Also evaluation of exercise tolerance in these cases is important. According to this it is important to applicate CPET and to have VO2max value. CPET is frequently used in exercise induced asthma in asthmatic patients, but there is no study about exercise test response in asthmatic patients. It is important to have predicted VO2max value in cases with obstructive disease who can?t do CPET. We aimed to evaluate PFT parameters and CPET response in cases with obstructive lung disease. We tried to differ test responses in COPD and asthma, to have predicted VO2max value in obstructive disease. 47 cases ( 19 COPD, 28 asthma) were included to our study. Mean age was 59.4 ? 8.2. PFT, CPET, diffusion test and 6MWT with arterial blood gas were applicated to all cases. PFT parametres were different, but CPET parameters were similar between two groups. All cases finished symptom limited CPET. In comparation special parameters between two groups 7 parameters in COPD group (BODE index- FEV1 (p=0,001), FEV1- CPET Watt value (p=0,006), FEV1- CPET duration (p=0,004), 6MWT distance- CPET duration (p=0,006), 6MWT distance- TLCO (p=0,01), 6MWT distance- FVC (p=0,01), VO2- TLCO (p=0,001) and 2 parameters in asthma group (FEV1- CPET duration (p=0,01), 6MWT distance- CPET Watt value (p=0,005) were significant. VO2max value is important to evaluate exercise tolerance. By evaluating all parameters we found a formula for predicted VO2max value in COPD and asthmatic cases in our study.VO2 max(kg/ml/min)= 24,23 + ( 0,01 x 6MWT) ? ( 9,037 x body area) + (0,08177 x FVC%)