Sertralinin deneysel psikoz modelleri üzerine etkileri
The effects of sertaline on experimental models of psychosis
  1. Tez No: 203692
  2. Yazar: UĞUR BİLGE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEVSER EROL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Sertralin, psikoz, fare, lokomotor aktivite, MK-801, apomorfin, amfetamin, Sertraline, psychosis, mice, locomotor activity, MK-801, apomorphine, amphetamine
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Şizofreninin negatif semptomlarının tedavisinde tipik bir antipsikotik ile seçici serotonin geri alım kombinasyonu, tek başına antipsikotik kullanımından daha etkili olduğu artık bilinmektedir. Bu çalışma sertralinin, nöroleptik uyarıcılı katalepsi, apomorfin uyarıcılı tırmanma davranışı ve amfetamin veya MK 801 ile uyarılmış lokomotor aktiviteyi farede değerlendirmek için planlanmıştır. Katalepsi haloperidol (1mg/kg i.p) ile, tırmanma testi apomorfin (1.5mg/kg s.c) ile, lokomotor aktivite ise d-amphetamine (3 mg/kg i.p.) veya MK-801 (0.3 mg/kg i.p.) kullanılarak yapıldı. Sertralin (10 mg/kg i.p.) dozunda akut olarak veya 5 günlük tekrarlama dozu şeklinde verilmiştir.Sertralin akut ve tekrarlayan dozda verildiğinde lokomotor aktivitede artış meydana getirmiştir. Katalepsi ve tırmanma davranışını ise 5 günlük tekrarlama dozunda azaltmıştır. Bu sonuçlara göre; serotonin geri alım inhibitörlerinin psikozun negatif semptomlarında yararlı etkileri olabilir.
Özet (Çeviri)
Recently it was reported that treating negative symptoms of schizophrenia with a combination of typical antipsychotic and selective serotonin reuptake inhibitor is more effective than with antipsychotic alone. The present study was designed to study the effects of sertraline on neuroleptic-induced catalepsy; apomorphine-induced climbing behaviour and amphetamine or MK-801-induced locomotor activities in mice. Catalepsy was induced by haloperidol (1 mg/kg i.p.), apomorphine (1.5 mg/kg s.c.) was used for studying climbing behaviour, d-amphetamine (3 mg/kg i.p.) or MK-801 (0.3 mg/kg i.p.) was used for testing locomotor activities. Sertraline (10 mg/kg i.p.) was injected acutely or as 5 days.repeated treatment .Sertraline enhanced locomotor activity when used single and repeated doses. While it inhibited catalepsy and climbing behaviour as used 5 days repeated doses. These results suggest that selective serotonin reuptake inhibitors may have beneficial effects to treatment of negative symptoms of psychosis.