Vitiligoda Glutatyon-S-Transferaz, N-Asetil Transferaz, Sitokrom P-450 Gen Polimorfizmleri
Glutathione-S-transferase, N-acetyltransferase, Cytochrome P-450 Gene Polymorphisms İn Vitiligo
  1. Tez No: 203763
  2. Yazar: DİLEK ÜSTÜNSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA CORDAN YAZICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Genetik, Dermatology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Glutatyon-S-transferaz (GST), n-asetiltransferaz (NAT), polimorfizm, sitokrom P-450 (CYP), vitiligo, Glutathione-S-transferase (GST), n-acetyltransferase (NAT), cytochrome P-450 (CYP), polymorphisms, vitiligo
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Vitiligo, sık rastlanan, melanosit kaybı ile ortaya çıkan depigmente maküllerle karakterize bir deri hastalığıdır. Hastalığın nedeni bilinmemekle birlikte otoimmunite, otositotoksisite ve nöral teoriler ileri sürülmektedir. Histopatolojik ve immünohistokimyasal çalışmalar perilezyonel deride hücresel immünite aktivasyonunu işaret etmektedir. Vitiligo hastalarında, serumda dolaşan çeşitli az ya da çok spesifik otoantikorlar tanımlanmıştır ve hastalığın otoimmün hastalıklar ve organ spesifik otoantikorlarla ilişkisi iyi bilinmektedir. Vitiligo patofizyolojisinde; deride epidermisde oksidatif stres ve oluşan serbest radikallerin etkileri gösterilmiştir. Glutatyon-S-transferaz (GST), n-asetiltransferaz (NAT) ve sitokrom P-450 (CYP) polimorfizmlerinin, oksidatif DNA hasarı üzerinde etkisi gösterilmiştir.Biz çalışmamızda, vitiligo ile GST, NAT ve CYP gen polimorfizmleri arasındaki ilişkiyi inceledik. Çalışmamıza vitiligolu 102 hasta (61 kadın ve 41 erkek) ve 70 sağlıklı kontrol (43 kadın ve 27 erkek) alındı. Etilendiamin tetraasetikasit içeren tüplerde venöz kan örnekleri toplandı. Her iki grubun venöz kanlarından alınan DNA örneklerinden GST (GST T1, GST M1, GST P1 ile/ile, ile/val, val/val), NAT (NAT1, NAT2), CYP (CYP2C9, CYP2C19) genotiplemeleri `Light-Cycler real time' polimeraz zincir reaksiyonu yöntemiyle yapıldı.GST T1 negatif genotip, GST M1 negatif genotip, GST P1 genotip, NAT2*5A, NAT2*7A/B, CYPC9*2, CYP2C9*3 CYPC19*2, CYP2C19*3 gen polimorfizmlerinin vitiligoda önemli bir risk faktörü oluşturmadığını saptandı. Ancak hasta grubunda, NAT2*6A mutant genotipi sıklığının kontrol grubu ile karşılaştırıldığında önemli derecede yüksek olduğu ( p=0,038, OR= 4,85, 95% CI= 1,089-21,597) gözlendi.Sonuç olarak, NAT2*6A genetik polimorfizmi vitiligoya yatkınlıkta önemli bir rol oynar gibi görünmekle birlikte, kesin sonuçların daha geniş ve yeni serilerde farklı popülasyonlarda yapılan çalışmalarla desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Glutathione-S-transferase, N-acetyltransferase, Cytochrome P-450 Gene Polymorphisms İn VitiligoVitiligo is a relatively common skin disease characterised by development of patchy depigmented macules. The destruction of melanocytes is the cause of depigmented maculae. Although the cause is unknown, various theories such as the autoimmune, autocytotoxic, and neural hypotheses have been proposed. Histopathological and immunohistochemical studies in perilesional skin suggest the involvement of cellular immunity in vitiligo. A variety of more or less specific circulating autoantibodies in sera of vitiligo patients are described and the association with autoimmune diseases and organ specific autoantibodies is well known. Oxidative stress and accumulation of free radicals in the epidermal layer of affected skin have been shown to be involved in the pathophysiology of vitiligo. Glutathione-S-transferase (GST), n-acetyltransferase (NAT), cytochrome P-450 (CYP) polymorphisms have been shown to influence the level of oxidative DNA damage.In our study, we investigated the relationship between vitiligo and GST, NAT, CYP gen polymorphisms. 102 patients (61 female and 41 male) with vitiligo and 70 healthy control subjects (43 female and 27 male) were enrolled in the study. Venous blood samples were collected in ethylenediaminetetraacetic acid containing tubes. DNA samples obtained from venous blood of both groups were used for GST (GSTT, GSTM1, GSTP1 ile/ile, ile/val, val/val), NAT (NAT1, NAT2) and CYP (CYP2C9, CYP2C19) genotyping by `Light-Cycler real time? polymerase chain reaction method.GSTT1 null genotype, GSTM1 null genotype, GSTP1 genotype, NAT2*5A, NAT2*7A/B, CYPC9*2, CYP2C9*3 CYPC19*2, CYP2C19*3 gene polymorphisms were not significant risk factors for vitiligo. But we observed the frequency of the NAT2*6A mutant genotype in the patient group was higher that in comparison with that of the control group in a statistically significant manner (p=0,038, OR= 4, 85, 95% CI= 1,089-21,597).In conclusion, NAT2*6A genetic polymorphism may play an important role in vitiligo susceptibility. To obtain more precise results, further studies with more participants must be conducted.