Gelişimsel kalça çıkığının cerrahi tedavisinde açık redüksiyon ve salter innominate osteotomisinin sonuçları
The results of open reduction and salter osteotomy in surgery of DDH
- Tez No: 203842
- Danışmanlar: PROF.DR. TANSEL ÜNSALDI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Gelişimsel kalça çıkığı, Salter innominate osteotomisi, cerrahi teknikler, Developmental dislocation of the hip, Salter innominate osteotomy, surgical Procedures
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Gelişimsel kalça çıkığı (GKÇ) tüm dünyada ve ülkemizde ortopedik cerrahiyi yoğun olarak ilgilendiren bir hastalıktır. Erken dönemde konservatif tedavi yöntemleri ile başarılı sonuçlar alınmasına rağmen, geç dönemde tanı koyulan ya da konsevatif tedaviye cevap vermeyen vakalarda cerrahi tedavi uygulanmalıdır. GKÇ 'nın cerrahi tedavisinde açık redüksiyon ve Salter'ın innominate osteotomisi yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.Bu çalışmada;1984?1998 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde 1,5 yaş üzerinde GKÇ'ı ameliyatı olan ve son kontrolleri yapılabilen 32 hastanın 43 kalçası değerlendirildi. Değerlendirme kapsamına alınan hastaların 24'ü kız (%75) ve 8'i erkek idi (%25), 11 hastada(%34,4) bilateral tutulum, 12 hastada (%37,5) sol taraf tutulumu ve 9 hastada da (%28,1) sağ taraf tutulumu vardı.Değerlendirmeye alınan hastaların ameliyat edildiklerindeki yaşları en küçük 18 ay ve en büyük 3 yaşındaydı.Hastaların yapılan preoperatif radyolojik değerlendirmelerinde asetabuler indeks ortalama 41,09°(en küçük 35°,en büyük 50°),femur boyun-cisim açısı ortalama 152,2°( en küçük 131°, en büyük 163°) idi.Hastaların yapılan son kontrollerindeki yaş ortalaması, en küçük 10 yaş ve en büyük 24 yaş olmak üzere 15,9 yaş idi. Ortalama takip süremiz en az 8 yıl ve en çok 22 yıl olmak üzere ortalama 13,4 yıldı. Klinik değerlendirme; McKay klinik değerlendirme kriterlerine göre yapıldı.Buna göre 32 kalçada (%74,4) mükemmel, 8 kalçada (%18,6) iyi, 1 kalçada (%2,35) orta ve 2 kalçada (%4,65) kötü sonuç alındığı tesbit edildi.Radyolojik değerlendirilme sonunda ortalama asetabuler indeks değeri 22,75°(en küçük 20°, en büyük 35°) ve asetabuler indeksdeki düzelme miktarı ortalama 18,34° olarak bulundu.Wiberg'in CE açısının ortalaması 26° (en küçük 14°, en büyük 36°) olarak bulundu.Femur boyun-cisim açısı ortalama 138,4°(en küçük 118°,en büyük 158°) olarak bulundu.Radyolojik sonuçlar Severin radyolojik değerlendirme sistemine göre yapıldı. Buna göre 28 kalçada(% 65,12) çok iyi, 9 kalçada (%20,9) iyi, 6 kalçada (% 13,95) ise orta sonuç alındığı tespit edildi.Kalamchi ve McEwen femur başı avasküler nekroz sınıflamasına göre, 9 kalçada (%20,03) femur başında gelişen avasküler nekroz sekeline bağlı büyüme kusuru tespit edildi. 1 hastada (%2,32) ise subluksasyon geliştiği tespit edildi. Bu çalışmada elde edilen sonuçların ülkemiz ve dünya litaratürü ile uyumlu olduğu görüldü. 1,5 yaş üzerindeki gelişimsel kalça çıkığı vakalarının cerrahi tedavisinde, açık redüksiyon ve Salter'ın innominate osteotomisinin birlikte uygulanması tercih edilmesi gereken bir cerrahi teknik olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Developmental displazy of hip is much seenillness which interest orthopaedic surgery in our country and around the world.In early tımes of illness conservative treatment is succesful but late tımes of illness surgery is necessary. Open reductıon and salter innomınate osteotomy technıque is used generally ın surgıcal treatment of DDH. In thıs study we evaluated 43 dısplazyc hıps of 32 patıents older than1.5 years whıch have been treated ın CUTF between 1984-98 years. In our study there were 24 gırl and 8 boy patıents.The affected hip count were 11 bılateral, 12 left hıp 9 rıght hıp.The surgery year of patıent ıs earlıest 18 months and latest 3 years.In preoperatıve radıologıc evaluatıon the acetabular ındeks average was 41.09 and collodıafızer angle of femur average was 152.2. At the last control of patıents average age was 15.9.We follow up patıents average 13.4 years.According to Mccay postoperatıve clınıc ınvestıgatıon 32 hıps were perfect,8 were good,1was mıddle, 2 were bad.At postoperatıve radıologıc evaluatıon of patıents average acetabular ındeks was 22.75 and the correctıon of acetabular ındeks was 18.34.Wıberg?s CE angle average was 26 and collodıafızer angle of femur average was 138.4.Radıologıc results of the hıps at last control were perfect ın 28 hıps, good ın 9 hıps and mıddle ın 6 hıps accordıng to sever radıologıc ınvestıgatıon. In 9 patıents had bad walkıng because of femur head avascular necrosıs.There was subluksasyon ın one patıent. The results of thıs study were sımılar wıth the lıterature of our country and world. Salter and open reductıon technıque ıs an usable technıque ın treatment of 1.5 years old developmental dısplastıc patıents.